Chuck Norris täyttää 80 vuotta – näin kriitikoiden suuresta inhokista tuli yleisön palvoma kovanaama - Viihde - Ilta-Sanomat

Chuck Norris täyttää 80 vuotta – näin kriitikoiden suuresta inhokista tuli yleisön palvoma kovanaama

Onnea, miesten mies! – Näyttelen ihmisille, en kriitikoille. Voin rehellisesti sanoa olevani jollain tavalla ylpeä jokaisesta tekemästäni elokuvasta, Chuck Norris on sanonut.

Julkaistu: 9.3. 8:00

Jäyhä toimintatähti Chuck Norris täyttää huomenna tiistaina 80 vuotta.

Chuck Norrisin tie elokuvatähdeksi ei ole se kaikista tavanomaisin. Norrisin alkoholisti-isä hylkäsi perheensä ja niinpä Norrisin ja hänen kahden veljensä kasvatus jäi äidin vastuulle.

– Olin ujo ja introvertti, enkä yhtään urheilullinen, Norris on muistellut lapsuuttaan.

Koulusta suoraan ilmavoimiin värväytynyt Norris lähetettiin Koreaan, jossa hän löysi kutsumuksensa.

– Kun menin Koreaan, näin taistelulajeja ja hullaannuin niiden fyysisistä ominaisuuksista.

Norris oli myyty. Armeijan jälkeen hän ryhtyi harjoittamaan taistelulajeja toden teolla ja kohosi lopulta kuusinkertaiseksi Yhdysvaltain mestariksi.

Lohikäärmeen tie -elokuvan rooli Bruce Leen (vas.) vierellä on yksi harvoja kertoja kun Norris on esittänyt pahista.

Taistelulajipiireissä Norris oli supertähti, mutta rooli Bruce Leen Lohikäärmeen tie -elokuvassa (1972) teki hänestä tunnetun myös suurelle yleisölle. Ensimmäisessä elokuvaroolissaan hän nuijii Leetä maineikkaassa loppukohtauksessa, joka on kuvattu Rooman Colosseumilla.

– Olin 36-vuotias aloittaessani elokuva-alalla. Olin silloin jo saavuttanut menestystä kamppailulajeissa, joten elämäni oli vakaalla pohjalla, Norris on sanonut.

Ensimmäisen elokuvansa kuvauksista Norrisilla on lämpimiä muistoja, joskin hän joutui lihottamaan itseään 10 kiloa näyttääkseen mahdollisimman järkälemäiseltä Leen rinnalla.

– En tee elokuvassa hyppypotkuja, koska en yksinkertaisesti pystynyt hyppäämään! Norris on paljastanut.

Walker, Teksasista räjäytti potin

Rooli Lohikäärmeen tiessä toi pääosia 1980-luvun taitteen toimintaelokuvista, kuten Silmä silmästä (1981) ja Yksinäinen susi McQuade (1983). Vietnamiin sijoittuva Suoraa toimintaa (1984) avasi sarjan, joka kilpaili Rambo-elokuvien kanssa.

Chuck Norris esittää elokuvissaan lähes aina samanlaista hiljaista sankarihahmoa, joka antaa nyrkkien puhua puolestaan. Kuva elokuvasta Invasion USA (1985).

Tv:n toimintasarja Walker, Teksasista (1993–2001) johti kulttimaineeseen.

Walker, Teksasista oli aikanaan rajuinta koko perheen viihdettä, jota televisiosta esitettiin. Texas Rangeria esittänyt yhden ilmeen toimintaihme Norris potki ja löi vihulaisia kanveesiin jokaisessa jaksossa.

Sarjan älyttömät juonikuviot, väkivalta sekä tietenkin Norrisin esittämän Walkerin kirkasotsaisuus tekivät ohjelmasta kulttisarjan.

Monet muistavat Norrisin etenkin Walker, Teksasista -sarjan lempeänä nyrkkisankarina. – En elokuvissani käytä väkivaltaa, jollei ole pakko. Väkivalta ei ole oikea ratkaisu, vaan rakkaus, tähti on todennut.

Walkerista on muodostunut Norrisin uran suurin hitti ja samalla myös suurin kiistakapula. 2018 uutisoitiin, että Norris haastoi ohjelman oikeudet omistavan CBS-kanavan oikeuteen ja syytti kanavan pimittäneen häneltä tienestejä. Norris vaati CBS:ltä liki 30 miljoonaa euroa.

Oikeustaisto Walker-miljoonista on edelleen kesken.

Kriitikoiden inhokki

Norris on todennut haastatteluissa vähät välittävänsä siitä, mitä mieltä kriitikot ovat hänen elokuvistaan, sillä hän tekee elokuvia yleisölle.

– Näyttelen ihmisille, en kriitikoille. Voin rehellisesti sanoa olevani jollain tavalla ylpeä jokaisesta tekemästäni elokuvasta, Norris on sanonut.

Yksinäinen susi McQuade (1983) on tähden uran menestyneimpiä elokuvia, josta myös kriitikot pitivät. Elokuvassa hän esittää kovaotteista sankaria, joka selviää jopa elävältä hautaamisesta.

Mikä Chuck Norrisissa sitten vetoaa yleisöön? Se on suuri mysteeri ainakin kriitikoille, jotka ovat kutsuneet hänen näyttelijänlahjojaan lähes olemattomiksi.

– Hänellä ei ole minkäänlaista läsnäoloa valkokankaalla, mutta mikään hänessä ei ärsytä. Hän vain on, Norrisia on luonnehdittu.

Näyttelijä itse uskoo sankarillisten roolihahmojensa puhuttelevan yleisöä.

– Mustat tiikerit -elokuva oli kriitikoiden mukaan huonoiten näytelty elokuva ikinä. Ihmiset kävivät katsomassa sitä varmaan siksi, että päähenkilö oli positiivinen, vahva ja sankarillinen esikuva.

– Roolini eivät ole muuttuneet, mutta teen varmasti jotain oikein, koska ihmiset ympäri maailmaa katsovat sarjaa Walker, Teksasista, Norris on huomauttanut.

Chuck Norrisin jättisuosion vuodet ovat jo takanapäin, mutta tähdellä on vankka ihailijakunta, joka seuraa tiiviisti hänen tekemisiään.

Harras uskovainen

Norris tuli uskoon 12-vuotiaana ja omien sanojensa mukaan omisti tuolloin elämänsä Jeesukselle. Perinteiset arvot ovat tärkeässä roolissa näyttelijän siviilielämässä.

Ennen elokuvatähteyttään Norris loi uraa taistelulajien parissa. Hänen lajejaan ovat tähden itse kehittämä chun kuk do, tang son doo, taekwondo, brasilialainen jiu jitsu, judo ja karate.

Hän on hyvää pataa monien republikaanipoliitikkojen kanssa ja edesmennyt presidentti George H.W. Bush oli hänen läheinen ystävänsä.

– Näytin Delta Forcen presidentti Bushille Valkoisessa talossa. Senaatin piti käsitellä jotakin lakialoitetta kesken elokuvan. Heidän piti ilmoittaa, että äänestys lakialoitteesta myöhästyy, koska Bob Dole jäi katsomaan Delta Forcea, Norris on naureskellut.

Sylvester Stallonelle nyrkkisankari aiheutti ylimääräistä päänvaivaa Expendables 2 -elokuvan kuvauksissa 2012. Norris ilmoitti käsikirjoitukseessa olevan liian paljon kiroilua, eikä hän suostuisi esiintymään elokuvassa, joka olisi sopimaton lapsille.

Näyttelijän toistaiseksi viimeinen elokuva on Sylvester Stallonen käsikirjoittama äijärymistely The Expendables 2 vuodelta 2012.

Stallone hinasi silti actionpläjäyksen ikärajaa ylöspäin ja huhujen mukaan suututti näin Norrisin.

Norris on jättänyt näyttelemisen, mutta tähdellä riittää paljon puuhaa eläkepäivillä. Norrisilla on nimeä GForce kantava lähdevesibisnes ja hän toimii myös Total Gym -kuntosalilaitteiden mainoskasvona. Taistelulajejakaan tähti ei ole unohtanut, vaan hän on perustanut Kickstart Kids -järjestön, jossa koululaisille opetetaan karatea.

Luopui urasta vaimonsa vuoksi

Tähti on naimisissa toista kertaa. Kun ensimmäinen liitto päättyi liki 30 yhteisen vuoden jälkeen, oli Norris hukassa.

– Paras ystäväni ymmärsi, että sydämessäni oli aukko. Elin kiireistä elämää. Elämäni ei ollut merkityksellistä, vaikka olin menestynyt elokuva-alalla myös taloudellisesti.

Ystävä tutustutti Norrisin eronneeseen kahden lapsen äitiin Genaan, johon Norris rakastui korviaan myöten. Pari avioitui vuonna 1998 ja avio-onni täydentyi kaksosilla Dakotalla ja Danileella 2001. Norrisilla on edellisistä suhteistaan kolme lasta.

Vaimo Gena O’Kelley on Norrisin suurin tukipilari. Vaimon sairaus sai tähden lopettamaan näyttelemisen.

Vaimon äkillinen sairastuminen vuonna 2013 sai Norrisin lopettamaan uransa. Näyttelijän mukaan hänen vaimonsa sairastui käytyään magneettikuvauksissa, joissa häneen ruiskutettiin varjoainetta. Vaimo sai voimakkaita rintakipuja, hengitysvaikeuksia ja lihassärkyjä.

– Olen luopunut urastani keskittyäkseni Genaan. Elämäni on nyt sitä, että pidän hänet hengissä, Norris on kertonut.

Vaimon hoito on maksanut miljoonia ja pari on käynyt pitkään oikeustaistoa eri lääkefirmojen kanssa siitä, johtuvatko Genan oudot terveysongelmat magneettikuvauksessa käytetystä varjoaineesta.

Kymmenien tuhansien meemien mies

Norrisin maine miesten miehenä elää aivan omaa elämäänsä internetin syövereissä. Nuorelle yleisölle taistelulajien taitaja onkin tullut tutuksi lukuisista meemeistä, joissa lasketaan leikkiä hänen sankari-imagostaan.

Näyttelijä on kertonut veljensä Weilandin kuoleman Vietnamin sodassa olevan hänen elämänsä suurin tragedia. Rooli Suoraa toimintaa -elokuvassa on Norrisin mukaan hänelle kaikista henkilökohtaisin, sillä hän esittää siinä amerikkalaista sotavankia Vietnamissa.

Mitä mieltä Chuck Norris itse mahtaa olla nimikkovitseistään?

Norris on hämmästellyt haastatteluissa, että maailmassa on arviolta yli 60 000 Chuck Norris -vitsiä.

– Lempivitsini on se, jossa yritettiin laittaa Chuck Norrisia Mount Rushmoreen, mutta graniitti oli liian pehmeää hänen parralleen, Norris nauroi.

– Kaikkien aikojen ensimmäinen Chuck Norris -vitsi, jonka kuulin, tuli sähköpostiini: ”Kun Chuck Norris tekee punnerruksia, hän ei nostakaan itseään ylös, vaan itse asiassa työntää maapalloa alas”.

Villitsi Suomessa

2018 suomalaiset riehaantuivat, kun toimintatähti vieraili Helsingissä kuvaamassa Hesburgerin mainosta. Ensimmäisen kerran Norris aiheutti suomalaisissa hysteriaa jo vuonna 1983, kun hän saapui Vaasaan mainostamaan elokuviaan. Tähden K-18-toimintaelokuvat menivät videovuokraamoissa kuumille kiville.

Pitipä Norrisin tähdittää myös Renny Harlinin ja Markus Selinin puuhailemaa Wild Force -elokuvaa. Norrisin taustajoukot saapuivat Suomeen, mutta itse tähti vetäytyi lopulta projektista aikataulu- ja rahoitusongelmien takia.

Suomeen jäivät kuitenkin tähden poika Mike Norris ja veli Aaron Norris.

– Meillä oli kuitenkin jo esituotanto käynnissä Wild Force -elokuvaan, ja meillä oli siihen aikaan yksi kappale jo aika kännisiä Norrisia Suomessa, nimittäin Mike Norris. Joten oli aika luonnollista kirjoittaa se leffarooli Mike Norrisin ympärille, Markus Selin on muistellut Perustuu tositapahtumiin -elämäkerrassaan.

Elokuvan raunioille syntyi elokuva Jäätävä polte, joka aiheutti skandaalin. Elokuva joutui sensuurin hampaisiin, sillä sen pelättiin huonontavan valtakunnan suhteita ulkovaltoihin.

Elokuvassa amerikkalaisnuorukaiset päättävät koukata Suomen kautta Neuvostoliittoon. Siellä he joutuvat vankilaan, jossa heitä kidutetaan.

Lähteet: Fox News, Variety, Empire

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?