Ystävät pitivät koskettavia puheita Jörn Donnerin muistotilaisuudessa – lue tekstit sanasta sanaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Ystävät pitivät koskettavia puheita Jörn Donnerin muistotilaisuudessa – lue tekstit sanasta sanaan

Jörn Donnerin pitkäaikainen ystävä Arne Wessberg kertoi puheessaan, että vaikka Donner oli viimeisenä vuotenaan väsynyt, suunnitteli hän vielä yhtä matkaa. Siitä matkasta tuli kuitenkin toinen.

24.2.2020 16:09

Perkele.

Näin luki elokuvaohjaaja, kirjailija Jörn Donnerin yksityisen muistotilaisuuden kutsussa. Kutsu viittasi Donnerin vuonna 1971 valmistuneeseen dokumenttielokuvaan Perkele! Kuvia Suomesta.

Muistotilaisuus pidettiin perjantaina 21.2. Helsingissä Hietaniemen Krematoriokappelissa.

Jörn Donner kuoli 30. tammikuuta 2020.

Perkele. Jörn Donnerin muistotilaisuuden kutsu viittasi hänen kulttielokuvaansa Perkele! Kuvia Suomesta.­

Noin sata sukulaista ja ystävää oli saanut kutsun viime perjantain muistotilaisuuteen. Jörn Donnerin leski Bitte Westerlund kuvaili jo etukäteen tilaisuutta omalaatuiseksi.

Ei pappeja, poliitikkoja, presidenttejä eikä kukkia. Näin Jörn Donner oli toivonut.

Jatkot olivat Jörn Donnerin kantakapakassa ravintola Kolmessa Kruunussa Helsingin Kruununhaassa.

Ilta-Sanomat julkaisee nyt Bitte Westerlundin luvalla kaksi puhetta Jörn Donnerin muistotilaisuudesta. Toinen kuultiin Hietaniemen Krematoriokappelissa. Sen piti Yleisradion entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg.

Toisen luki ravintola Kolmessa Kruunussa toimittaja Peter Nyman. Puheen oli kirjoittanut muotoilija Stefan Lindfors, joka oli estynyt saapumasta muistotilaisuuteen.

Toimittaja Peter Nyman luki muotoilija Stefan Lindforsin puheen Jörn Donnerille. Stefan Lindfors oli Teneriffalla.­

Näin Stefan Lindfors muisteli pitkäaikaista ystäväänsä Jörn Donneria.

”Parhaat Jörnin ystävät,

Rakkaan ystäväni oli määrä pitää puhe minulle 50-vuotispäivilläni, mutta hän oli silloin matkoilla eikä voinut olla paikalla. Sen sijaan hän kirjoitti minulle puheen ja antoi sen luettavaksi suomeksi ja ruotsiksi. Puhe oli loistava kuten kaikki mitä hän kirjoitti.

Valitettavasti nyt minä en ole paikalla Helsingissä voidakseni olla läsnä hänen muistotilaisuudessaan. Nyt teen samalla tavalla paitsi kahdessa kohtaa. Jörn kirjoitti minulle, kun olin poissa ja täytin 50, mutta nyt minä kirjoitan hänelle, koska Jörn ei ole läsnä.

Minä en ole mikään kirjoittaja ja siksi tästä tulee lyhyt.

On helppo tulla perinteisen ajattelutavan vangiksi. Jörn ei jäänyt.

Hän onnistui toimimaan ilman rajoittavia sääntöjä ilman että hän putosi yhteiskunnan rajojen ulkopuolelle”.

Jörn Donner ja Stefan Lindfors 2005.­

”Tiedämme kaikki, että hänellä oli uskomaton luomisvoima ja harvinainen älykkyys. Mutta meillä kaikilla on vapaus ajatella itsenäisesti ja vapaasti.

Siksi pyydän nyt 30 sekunnin hiljaisuutta kunnioittaakseni Jörnin muistoa, sisältäen ajatuksen avoimemmasta ja rehellisemmästä elämästä meille, jotka olemme jäljellä”.

Hietaniemen Krematoriokappelissa saattoväki sai kiinnittää Jörn Donnerin arkkuun post it - lappuja. Se oli Jörn Donnerin pojan Rafael Donnerin idea.

– Jörn käytti aina paljon post it - lappuja, kun hänellä oli paljon muistettavaa, Bitte Westerlund kertoo.

– Kaikki saivat laittaa kappelissa arkkuun post it - lapun ja kirjoittaa terveisensä Jörnille. Jörn oli kieltänyt kukat.

Jörn Donner tuhkataan. Tuhkat levitetään perheen kesämökille kesällä. Se oli Jörn Donnerin toive.

Jörn Donner ei kuulunut kirkkoon. Krematoriokappelissa ei ollut pappia eikä vainajaa siunattu.

Niin sanotun ”papin virkaa” toimitti Jörn Donnerin ystävä Arne Wessberg, Yleisradion entinen toimitusjohtaja. Hän piti pienen johdannon, kertoi omia muistojaan Jörn Donnerista ja kertoi miten tilaisuus etenee.

Jörn Donner ja Arne Wessberg vuonna 2005 Helsingin yleisurheilun MM-kisoissa.­

Näin Arne Wessberg puhui.

”Olemme kokoontuneet omistaaksemme Jörnille ajatuksemme, Jörnille puolisona ja isänä, lähisukulaisena, huolehtivaisena ja uskollisena ystävänä, inspiroivana ja joskus provosoivana sanankäyttäjänä.

Muistamme Jörnin elokuvantekijänä sekä väkevänä ja monipuolisena yhteiskunnallisena toimijana yli kuuden vuosikymmenen ajalta.

Jörn käytti suvereenisti sanaa ja kuvaa, omaa persoonaansakin, edistääkseen tärkeinä pitämiään arvoja: vapaamielisyyttä, suvaitsevuutta ja ennen kaikkea sivistystä.

Jörn oli aidosti sivistynyt ja ennakkoluuloton ihminen. Älyllinen uteliaisuus ei ole vähentynyt, sanoi Jörn kirjassaan Sista striden vuonna 2019.

Uteliaisuus, avoin ja etsivä mieli on sivistyksen edellytys. Mutta myöskin omaksumisen tahto, perehtyminen, oli kuvaavaa Jörnille.

”Minun on harjoiteltava”, toistuu Jörnin viimeisimmissä teksteissä. Jörnille koulutus oli sivistyneen yhteiskunnan perusta.

Ja me yritämme noudattaa Jörnin neuvoa: Pysähdy ja ajattele.

Minulla oli pitkä, antelias suhde Jörnin kanssa 40 vuotta. Suhde ei ollut aina mutkaton. Analyysit minun ammatillisesta toiminnastani eivät aina olleet suopeita.

Mutta henkilökohtainen suhteemme näinä kaikkina 40 vuotena ei koskaan häiriintynyt näistä keskusteluista. Se oli suhde, johon sisältyi rikkaita yhteisiä kokemuksia ja toistuvia keskusteluita. Jörn oli aina mielenkiintoinen, mutta myöskin kiinnostunut.

Väsymys alkoi luonnollisesti olla enemmän silmiinpistävä viimeisen vuoden aikana, mutta vielä tammikuussa tahto eläytyä ja omaksua oli vielä tallella.

Viimeinen asia, jonka sain Jörniltä, oli kirjoitettu paperilapulle, joka oli repäisty hänen kalenteristaan. Se sisälsi tietoja hotellista, joka olisi voinut olla vielä yhden matkan kohde. Siitä tuli toinen matka. Se päättyy, kun tuhka sirotellaan mereen Bortomsjössä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?