Satu Silvo avautuu tv:ssä karmeasta onnettomuudestaan laskettelurinteessä – rinnekone runnoi päälle tuhoisin seurauksin - Viihde - Ilta-Sanomat

Satu Silvo avautuu tv:ssä karmeasta onnettomuudestaan laskettelurinteessä – rinnekone runnoi päälle tuhoisin seurauksin

Satu Silvo murtuu Villa Hintikka -sarjassa kyyneliin palatessaan muistoihin yli 20 vuoden takaisesta rinneonnettomuudesta, joka pysäytti hänen elämänsä ja aiheutti hänelle vakavat vammat.

Satu Silvon elämä pysähtyi helmikuussa 1998, kun rinnekone ajoi hänen päälleen laskettelureissulla Saariselällä. Nyt hän palaa pelottavaan hetkeen Marja Hintikan ohjelmassa.­

24.2.2020 8:02

Näyttelijä Satu Silvon elämä pysähtyi Saariselällä helmikuussa 1998. Silvo oli tuolloin laskettelemassa perheensä kanssa, kun tuhansia kiloja painava rinnekone ajoi hänen päälleen tuhoisin seurauksin.

Silvo loukkaantui onnettomuudessa vakavasti: hänen lantionsa murtui kolmesta kohdasta, hänen reisiluunsa katkesi ja hänellä todettiin sairaalassa sisäinen verenvuoto monien muiden vammojen ohella.

Onnettomuuden jälkeen oli edessä pitkä toipuminen. Silvo vietti kuukauden sairaalassa, kolme kuukautta pyörätuolissa ja sai vahvoja lääkkeitä karmiviin kipuihinsa. Hän pystyi aluksi nukkumaan vain tunnin kerrallaan, mutta oppi hiljalleen nukkumaan paremmin ja pidempään, vaikka kivut eivät koskaan hellittäneetkään kokonaan.

Tuoreessa Villa Hintikka -ohjelman jaksossa Silvo palaa onnettomuuteensa ja siihen, millaisia muistoja hänelle on jäänyt pelottavista hetkistä laskettelurinteessä.

Silvo kertoo Marja Hintikalle, että raju onnettomuus opetti hänet auttamaan muita ihmisiä, sillä sen aikaan häntä itseään autettiin paljon.

– Onnettomuuden jälkeen opin hyvin konkreettisesti sen, että ihmiset halusivat auttaa, Silvo kertoo tv:ssä.

Silvo muistaa, miten hänet kuljetettiin vakavasti loukkaantuneena Saariselän laskettelurinteestä alas moottorikelkalla. Hän oli tajuissaan ja näki, miten hänen tuolloin 10-vuotias Paavo-poikansa käveli etäämmällä. Yksinäinen poika sai Silvon huolen heräämään, vaikka hän taisteli itse hengestään.

Silvo kertoo tv:ssä, että hän pyysi silloista puolisoaan, näyttelijä Heikki Kinnusta huolehtimaan mieluummin yksin jääneestä Paavosta kuin hänestä.

– Sanoin Heikille, joka piti kädestäni kiinni, että hoida poikaa. Se on yksin tuolla, Silvo muistelee Villa Hintikassa.

Satu Silvo kertoo kokemuksistaan Marja Hintikalle Villa Hintikka -ohjelmassa.­

Silvolle on jäänyt kyseisestä hetkestä mielikuva, jossa Heikki siirtyi Paavon luo ja tämän tilalle tuli toinen, tuntematon mies. Mies auttoi Silvon muistikuvien mukaan häntä sinnittelemään ja pysymään elossa.

– Heikki luovutti tavallaan käteni. Se oli sanatonta sopimista. Joku muu mies otti sen vahtivuoron, että toi pysyy hengissä. Siihen tarvitaan se toinen ihminen, että se pysyy hengissä eikä vajoa johonkin koomaan, Silvo kertoo Hintikalle murtuen kyyneliin.

Nyt yli 20 vuotta onnettomuuden jälkeen Silvo ei ole enää varma, kuinka suuri osa hänen muistoistaan onnettomuushetkeltä on totta. Hän kuitenkin uskoo, että ainakin osa hänen muistojensa asioista tapahtui oikeasti.

Silvoon teki hädän hetkellä lähtemättömän vaikutuksen se tuntemattomien ihmisten välittäminen ja rakkaus, jota hän koki, kun odotti apua loukkaantuneena rinteessä.

– Tuli seuraava mies ja seuraava mies, jotka ottivat käteni. Se oli sellainen iso rakkaus. Ei ole kysymys seksistä tai siitä, että tässä nyt pidellään jonkun julkisuuden ihmisen kädestä kiinni, vaan siitä, että tän pitää selvitä ja meidän täytyy yhdessä selvitä tästä traumasta.

– Se oli aika kova paikka, että okei, mä luotan tähän ja siihen hetkeen.

Silvo on kiitollinen siitä, miten kammottavasta onnettomuudesta ja sen kivuliaista seurauksista huolimatta hänelle on jäänyt mieleen myös ihmisten aito halu pelastaa hänen henkensä.

Kuva helmikuulta 2001: Satu Silvo ja Heikki Kinnunen lapsiensa Paavo ja Vilma Kinnusen kanssa. Silvon harteilla koira Bruce Willis. Satu Silvo ja Heikki Kinnunen olivat naimisissa vuosina 1986–2002.­

Silvo on puhunut onnettomuudestaan julkisuudessa aiemminkin. Vuonna 2000 hän kertoi IS:lle, että laskettelurinteen tapahtumat jättivät häneen sekä syvät henkiset traumat että veivät hänen terveytensä. Hän joutui vielä pari vuotta loukkaantumisensa jälkeen käymään useissa leikkauksissa, jossa rinnekoneen aiheuttamia tuhoja korjattiin.

Silvo puhui onnettomuudestaan myös Terveys-messuilla vuonna 2000 ja paljasti, että se järkytti syvästi myös hänen Paavo-poikaansa.

– Poikani kävi koneen kuljettajan kimppuun ja huusi ”perkele, sä tapoit mun äitini”. Sitten hän tuli minun luokseni kysymään ”kuolet sä”, Silvo muisteli.

– Kun kuulin pikkujätkän huutavan, tuli tahto taistella ja olla hänen äitinään niin kauan kuin Luoja suo.

Villa Hintikka torstaisin klo 21 MTV3-kanavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?