Testamenttiriita jatkuu: Esikoistyttären mukaan Kaarina Kivilahti vahti puhelinta, miljonääri-isä joutui soittamaan salaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Testamenttiriita jatkuu: Esikoistyttären mukaan Kaarina Kivilahti vahti puhelinta, miljonääri-isä joutui soittamaan salaa

Kaarina ja Kari Kivilahti vuonna 2016 kuvattuna.

Kaarina ja Kari Kivilahti vuonna 2016 kuvattuna.

Julkaistu: 13.2. 15:58

Riita 80-vuotiaana kuolleen liikemies Kari Kivilahden testamentista jatkuu. Esikoistyttären mukaan isän piti soittaa hänelle salaa, sillä Kaarina Kivilahti halusi estää miehensä yhteydenpidon aiemmasta liitosta syntyneisiin lapsiin.

Liikemies ja miljonääri Kari Kivilahti kuoli viime vuoden maaliskuussa 80-vuotiaana ja yllätti jättämällään testamentilla kaikki perilliset.

Toisin kuin aiemmin laatimissaan testamenteissa, Kari Kivilahti määräsi omaisuutensa jaettavaksi tasan kaikkien lastensa kesken. Lisäksi hän oli jättänyt testamentista pois kokonaan puolisonsa, seurapiirirouva Kaarina Kivilahden.

Lapsia on yhteensä neljä, kahdesta eri liitosta. Aiemmassa liitossa Kari Kivilahti sai tyttären vuonna 1965 ja pojan vuonna 1968. Liitosta Kaarina Kivilahden kanssa syntyivät tyttäret Klara ja Karina vuosina 1977 ja 1980.

Kaarina Kivilahti tyttärineen vaatii testamentin julistamista mitättömäksi ja pätemättömäksi, koska se ei vastaa liikemiehen ”aitoa ja todellista testamenttaustahtoa”.

Heidän mukaansa aiemmissa testamenteissaan Kari Kivilahti on halunnut jättää heille mahdollisimman paljon varallisuutta ja lapsille aiemmasta liitostaan mahdollisimman vähän, vain lakiosan.

Kivilahdet perustelevat, ettei Kari Kivilahti ollut eläessään juuri tekemisissä aiemmasta liitosta syntyneiden lastensa kanssa. Välit olivat etäiset.

Nyt myös Kari Kivilahden aiemmasta liitossa syntyneet lapset ovat toimittaneet vastauksensa Helsingin käräjäoikeudelle.

Vuonna 1965 syntynyt tytär kirjoittaa vastauksessaan olevan totta, että ensimmäisen avioliiton ja sen eron riitaisuuksien seurauksena hänen suhteensa isään jäi nuoruudessa etäiseksi.

Isän viimeisten elinvuosien aikana välit kuitenkin lähenivät. Isä soitti tyttärelleen epäsäännöllisesti mutta toistuvasti, arviolta vähintäänkin joka toinen kuukausi.

Tyttären mukaan isä joutui soittamaan salaa, sillä Kaarina Kivilahti ei halunnut Karin pitävän yhteyttä ensimmäisen avioliittonsa lapsiin.

– Isä soitteli vain silloin kun hän oli yksin kotona, tyttären vastauksessa kirjoitetaan.

Tyttären mukaan Kaarina Kivilahti valvoi Karin puhelimenkäyttöä ”aktiivisesti ja tarkasti”.

Muutaman kerran kun esikoistytär yritti soittaa isälleen, Kaarina vastasi isän puhelimeen ja ilmoitti, ettei Kari ole tavoitettavissa.

Kari Kivilahden esikoispoika avaa omassa vastauksessaan testamentin taustoja.

Esikoispojan mukaan Kari Kivilahti oli ollut vuonna 2017 hyvin huolissaan elämäntyönsä, eli omistamansa Helsingin Rauta Oy:n tulevaisuudesta. Yhtiö oli ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin ja sen kassavarat olivat huvenneet.

Helsingin Rauta Oy Helsingin Konalassa Muonamiehentiellä.

Helsingin Rauta Oy Helsingin Konalassa Muonamiehentiellä.

Esikoispojan mukaan Kari Kivilahti oli ollut tyytymätön tyttäriensä Klaran ja Karinan toimintaan yhtiön hyväksi.

Kari Kivilahti otti yhteyttä asianajajaan, joka on hoitanut Kivilahtien asioita 1990-luvulta lähtien. Yhtiön maksuvalmiuden palauttamiseksi Kari Kivilahti neuvotteli metsäkaupan ja antoi asianajajalle toimeksiannon yhtiön taloudellisen tilanteen läpikäymiseksi.

Samassa yhteydessä Kari Kivilahti ilmaisi halunsa tehdä testamentin, jossa hänen omaisuutensa määrättäisiin jaettavaksi tasan kaikkien lasten kesken.

Kaarina Kivilahti tyttärineen on vedonnut siihen, että Kari Kivilahden terveydentila oli loppuvuodesta 2017 heitellyt.

Liikemies oli muun muassa ollut Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlassa Kalastajatorpalla erittäin sekava ja lähtenyt hortoilemaan juhlapaikalta pois yksinään. Täten on heidän mukaansa mahdollista, ettei liikemies ollut oikeustoimikelpoinen testamenttia tehdessään.

Esikoispojan mukaan isän asianajaja oli kuitenkin varautunut siihen, että hänen testamentti kyseenalaistettaisiin. Ennen kuin testamentti laadittiin, asianajaja passitti Kari Kivilahden neurologian erikoislääkärille testamenttauskelpoisuuden arvioimiseksi.

Kivilahden arvioitiin olevan testamenttauskelpoinen ja tästä on olemassa myös kirjallinen todiste, 22. elokuuta 2017 päivätty lääkärinlausunto. Testamenttia tehtiin puolen vuoden ajan ja se allekirjoitettiin lopulta 9. marraskuuta 2017.

– Yleisen elämänkokemuksen valossa ei ole pidettävä tavattomana tai edes poikkeuksellisena, että ihminen ikääntyessään pohtii aiempia ratkaisujaan ja haluaa kohdella lapsiaan yhdenvertaisesti, huomautetaan esikoispojan asianajajan laatimassa vastauksessa.

Ei ole vielä tiedossa, missä vaiheessa testamenttiriitaa puidaan käräjäsalissa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan määräaikaa on pidennetty, joten käsittelyaikataulu ei ole vielä tiedossa.

Tuoreimmat osastosta