Saimi Hoyer avautuu tv:ssä vakavan sairastumisensa synkistä seurauksista: ”Minulla ei ollut enää mitään arvoa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Saimi Hoyer avautuu tv:ssä vakavan sairastumisensa synkistä seurauksista: ”Minulla ei ollut enää mitään arvoa”

Saimi Hoyer muistelee Villa Hintikka -ohjelmassa sairastumistaan, jonka takia hänen ympäriltään katosivat niin työt kuin tuttavatkin.

12.2.2020 18:36

Juontaja Marja Hintikka saa seuraavassa Villa Hintikka -jaksossa vieraakseen hotelliyrittäjä Saimi Hoyerin, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen ja näyttelijä-muusikko Antti Reinin.

Idyllisen kesäpäivän aikana Hintikka vieraineen tutustuu toisiinsa ja heittäytyy keskustelemaan elämästä. Mallina menestynyt Hoyer, 45, palaa ohjelmassa elämänsä vaikeimpiin hetkiin, jotka lopulta siivittivät hänen tiensä hotelliyrittäjäksi Punkaharjulle.

Hoyer kertoo Hintikalle tehneensä täyskäännöksen elämässään saatuaan tietää vuonna 2013 sairastavansa hypogammaglobulineaa, joka tarkoittaa IgG-vasta-ainepuutosta. Kyseessä on harvinainen perinnöllinen sairaus.

– Tajusin, että nyt se mahdollisuus tuli. Olin aina toivonut, että sitten kun olen vanha ja eläköitynyt, niin muutan Punkaharjulle. Eläkeikä tulikin vähän aikaisemmin, Hoyer sanoo ohjelmassa.

Saimi Hoyer pyörittää hotellia Punkaharjulla.­

Punkaharjulle Hoyer muutti runsaat neljä vuotta sitten. Hän ryhtyi pyörittämään siellä hotelliaan, joka tuli kuuluisaksi, kun presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat siellä vuonna 2017.

Ennen diagnoosin saamista Hoyer vietti pitkiä aikoja sairaalassa. Kuntokin heikkeni rajusti. Hoyer kertoo Villa Hintikka -ohjelmassa sairastumisensa vaikuttaneen radikaalisti koko elämään, sillä kaikki tuntuivat kaikkoavan naisen ympäriltä.

– Sellaiset ihmiset, jotka halusivat vain hyötyä, katosivat kokonaan. Minulla ei ollut enää mitään arvoa äitinä, ystävänä, vaimona, työelämässä... pöytä oli puhdas, ei ollut enää mitään. Työasioista ei enää soiteltu, mut oli vaan pyyhitty veks, Hoyer muistelee.

Paluu normaaliin elämään tapahtui lopulta onnekkaan sattuman kautta.

– Parista suunnasta vielä soiteltiin ja oltiin hirveän huolissaan. Sillä tavalla pääsinkin takaisin elämään ja töihin kiinni, että mä aloin tehdä taas puhujakeikkoja, Hoyer kertoo Hintikalle.

Nykyään nainen näkee vakavassa sairastumisessakin valoisan puolen.

– Kaikella ikävällä on positiivinen puoli. Vietin sairaalassa aikaa, ja sain miettiä elämääni. Sen jälkeen tein oikeita ratkaisuja. Kiitän tänä päivänä siitä, että makasin sairaalassa, koska muuten en olisi tässä, Hoyer sanoo ohjelmassa.

Saimi Hoyer sai tietää vuonna 2013 sairastavansa harvinaista perinnöllistä sairautta.­

Hoyer kertoi IS:n haastattelussa muutama vuosi sitten, että synkin hetki oli keväällä 2012, kun luurangon laihaksi kuihtunut nainen makasi jälleen Auroran sairaalaan infektio-osastolla. Rajua ripulia aiheuttava Clostridium Difficile -bakteeri oli uusiutunut taas. Saimin voimat alkoivat olla lopussa, hän alkoi luovuttaa.

Saimi oli saanut Clostridium-bakteerin vuotta aiemmin, vuonna 2011, kahden vahvan antibioottikuurin seurauksena. Hän oli ollut Italiassa kuvaamassa Saimin Enkelit -ohjelmaansa, kun hän sai kovan keuhkoputken- ja poskiontelontulehduksen sekä vatsataudin. Lääkärit määräsivät hänelle kaksi todella vahvaa antibioottikuuria, jotka lopulta olivat liikaa hänen elimistölleen.

Pian kuvausmatkalta palattuaan Saimi joutui ensimmäisen kerran sairaalaan pahan ripulin takia. Kaikkiaan Saimi taisteli Clostridiumia vastaan neljästi ennen kuin sairastelukierteen todellinen syy selvisi vuoden 2013 alussa: Saimin diagnoosiksi varmistui hypogammaglobulinemia, perinnöllinen vasta-ainepuutos, jonka takia Saimi on tavallista herkempi saamaan infektiotauteja.

Saimi itse on eniten kiitollinen siitä, että paitsi että hän selvisi sairastelusta fyysisesti, hän on tänä päivänä kunnossa myös psyykkisesti.

– Toisinkin olisi voinut käydä. Nykyään on jo päiviä, etten edes enää mieti mitä tapahtui – aiemmin se oli läsnä joka päivä. Mutta ei pelon kanssa voi elää, ja nyt jos koskaan haluan elää sataprosenttisesti, Saimi mietti IS:lle vuonna 2015.

Saimi Hoyer viihtyy Punkaharjun rauhassa.­

Krooninen sairaus pysyy kurissa lääkityksellä ja hyvillä elämäntavoilla ja -ruokavaliolla.

– Pelko on kaikonnut. Tiedän, että jos jotain tapahtuu, saan varmasti hyvää hoitoa, Saimi sanoo.

Hoyer erosi miehestään Thomas Hoyerista tammikuussa 2018. Ex-parilla on kaksi lasta, Kaspar ja Hektor. Hoyer tunnetaan myös sienikirjoistaan, mallin hommistaan ja televisio-ohjelmista.

Villa Hintikka MTV3-kanavalla torstaisin kello 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?