Suomessa on kuvattu kaikessa hiljaisuudessa täysin ennennäkemätöntä tv-ohjelmaa – julkkiskilpailijoiden henkilöllisyys salattiin äärimmäisin keinoin

Maailmalla jättisuosioon noussutta Masked Singer -ohjelmaa on kuvattu Suomessa kaikessa hiljaisuudessa – ja aivan syystä.

Masked Singer Suomessa kilpailevat hahmot nimeltä Hevonen (ylärivi vas.), Ampiainen, Kisu, Shamaani, Peacock, Alien, Leijona, Söpö (alarivi vas.), Dragon, Heinäseiväs, Kana ja Pupu.

11.2.2020 19:08

Suomalaisten tv-ruutuihin tupsahtaa maaliskuussa täysin ennennäkemätöntä lauluviihdettä, kun Etelä-Koreasta maailmalle rantautunut menestysohjelma Masked Singer alkaa. MTV3-kanavan jättisatsauksessa on mukana 12 suomalaisten tuntemaa julkkista. He tosin eivät esiinny omana itsenään, vaan jokainen laulaa päästä varpaisiin naamioituneina. Tv-ruuduissa nähdäänkin niin heinäseipääksi, hevoseksi, kissaksi kuin kanaksi pukeutuneita julkkiksia.

Ohjelman jujuna onkin arvailla kuka julkkis hahmon takaa löytyy. Hahmot tiputetaan yksi kerrallaan pois kilpailusta yleisöäänten perusteella. Samalla paljastuu äärimmäisin tarkasti varjeltu salaisuus: heidän henkilöllisyytensä.

Naamioiden takaa luvataan paljastuvan eri ikäisiä julkkiksia, jotka ovat julkaisseet niin kirjoja, musiikkivideoita, kuin albumejakin. He ovat saaneet merkittäviä tunnustuksia tv-, elokuva- ja musiikkialalla, urheilleet, puhuneet ja laulaneet. He ovat suorien lähetyksien ammattilaisia ja tähtiä usealla eri mantereella.

He esiintyvät kotikatsomoiden, studioyleisön, juontaja Ile Uusivuoren ja tarkentavia kysymyksiä esittävien panelistien edessä, johon kuuluvat Janne Kataja, Jenni Kokander ja Maria Veitola. Lisäksi jokaisessa jaksossa nähdään vieraileva panelisti.

Janne Kataja, Maria Veitola, Ile Uusivuori ja Jenni Kokander luotsaavat Masked Singer Suomea.

Ohjelma on pyritty tekemään pitkälti samalla kaavalla kuin Yhdysvalloissa supersuosioon noussut versio. Vaikka formaatti voi kuulostaa aluksi pähkähullulta, oli julkkikset helppo saada lähtemään ohjelmaan mukaan.

– Prosessi oli toki erilainen kuin yleensä. Tätä ohjelman ideaa ei ihan puhelimessa pystynyt avaamaan, tuotantoyhtiö Fremantle Median vastaava tuottaja Anne Wahlström nauraa.

Ehdottoman tärkeää onnistumisen kannalta on se, etteivät yleisö, panelistit tai juontaja tiedä kilpailijoiden henkilöllisyyttä.

Miten tällainen ohjelma oikein voi toimia? Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa sarjasta on tullut jättimenestys. Piirit ovat kuitenkin Suomessa pienemmät kuin maailmalla. Voiko esimerkiksi osallistujien henkilöllisyys todella pysyä salassa?

Kyllä voi, ja siihen on kiinnitetty tämän ohjelman tekemisessä äärimmäisen tarkkaa huomiota. Ohjelma on jo kuvattu, ja se purkitettiin tiiviissä tahdissa kahden viikon aikana.

Salailun tasosta kertoo se, että julkkikset eivät hurauttaneet kuvauksiin perinteiseen tapaan omilla autoillaan, vaan tuotantoyhtiö ilmoitti heille ajan ja paikan, josta heitä tullaan hakemaan.

– Autossa he vetivät päälleen kasvot peittävät naamiot. Julkkikset saattavat tuntea toisensa ja toistensa autot, joten he eivät voineet tietenkään ajaa omilla autoillaan saman talon pihaan, Wahlström kertoo.

Ohjelmasta on tullut jättimenestys esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Masked Singer Suomi alkaa maaliskuun 14. päivä.

Kuvausten aikana julkkikset pidettiin tiukasti erillään muista ja toisistaan. Vessaan ei saanut mennä ilman lupaa, sillä reitti piti varmistaa avustajan kanssa tyhjäksi. Kuvauspaikalta ei myöskään saanut somettaa.

Julkkikset pukivat ennen jokaista treeniä ylleen samanlaisen naamion, hupparin, tummat housut ja lenkkarit. Näin varmistettiin, ettei henkilöllisyys paljastunut edes kuvaajille tai muille työryhmän jäsenille.

Naamioituneita julkkiksia kiellettiin puhumasta toisilleen, ettei ääni paljastaisi henkilöllisyyttä. Kun juontaja ja panelistit esittivät lauluesityksen päätteeksi hahmolle kysymyksiä, tulivat vastaukset mikrofonin kautta, joka muutti kaikkien äänen samanlaiseksi.

Kuvauksissa oli paikalla yleisöä, mutta jopa heidätkin marssitettiin pois studiosta jakson päätteeksi tapahtuvan paljastuksen ajaksi. Julkkisten henkilöllisyyden tiesivät vain he, ketkä olivat valitsemassa julkkiksia mukaan ja suunnittelivat heille sopivat esitykset.

– Henkilöllisyydet tietävät vain harvat ja valitut, kuten kanavan tuottaja, pukusuunnittelija ja musiikkituottaja. Edes tanssijat eivät tienneet, kenen kanssa harjoittelivat ja esiintyivät, Wahlström sanoo.

Masked Singer Suomessa kilpailevat hahmot nimeltä Hevonen (ylärivi vas.), Ampiainen, Kisu, Shamaani, Peacock, Alien, Leijona, Söpö (alarivi vas.), Dragon, Heinäseiväs, Kana ja Pupu.

Näyttäviä pukuja ei saanut päälle yksin. Jokaisella julkkiksella olikin oma pukija. Asujen kanssa vaadittiin silti kylmiä hermoja, sillä puvut ovat todella kuumia, eikä useimmista näe edes kunnolla ulos.

– Puku saattaa olla myös vihje henkilöllisyydestä. Joskus puku sai ideansa siitä, että henkilö sanoi, että tuollainen olen aina halunnut olla. Yksi puvuista on kokonaan julkkiksen itsensä suunnittelema, Wahlström kertoo.

Tekijät uskovat ohjelman toimivan Suomessa yhtä hyvin kuin maailmalla. Masked Singerin viehätys perustuu nimittäin universaaliin ilmiöön: uteliaisuuteemme. Hahmoja katsellessa ei voi olla jo miettimättä sitä jännityksen täyttämää hetkeä, kun pörröisen kissan tai heinäseipään uumenista kaivetaan vihdoin esille julkkis, jonka ei olisi koskaan uskonut olevan asun sisällä.

Masked Singer Suomi alkaa MTV3-kanavalla lauantaina 14.3. kello 20.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?