Näyttelijä Juha Muje on kuollut - Viihde - Ilta-Sanomat

Näyttelijä Juha Muje on kuollut

Muje oli kuollessaan 69-vuotias.

10.2.2020 13:57

Näyttelijä Juha Muje on kuollut. Hän oli kuollessaan 69-vuotias. Suru-uutiset vahvistavat Suomen Kansallisteatterille Mujeen omaiset.

– Olemme hyvin surullisia Juha Mujeen poismenon johdosta ja otamme osaa omaisten syvään suruun. Hän oli pidetty työtoveri ja rakastettu näyttelijä, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo tiedotteessa.

Muje teki mittavan uran niin teatterissa, valkokankailla kuin tv-ruuduissakin. Hän oli myös rakastettu ääninäyttelijä. Teatterilavojen ulkopuolella Muje muistetaan erityisesti rooleistaan Sundmanina Raid-sarjassa ja -elokuvassa.

Pornokauppias Sundmanin rooli Raidissa on yksi Mujeen tunnetuimpia. Kuvassa Kai Lehtinen (vas) ja Juha Muje kuvaustauolla 2002.

Muje on tuttu kasvo myös Risto Räppääjä -elokuvista. Kuva Risto Räppääjä ja viileä Venla -elokuvasta vuonna 2012.

Mujetta jäävät kaipaamaan hänen vaimonsa Pirjo Kilpi ja parin kolme lasta. Pari ehti olla naimisissa yli 45 vuotta ja heillä on kolme lasta, joista vanhin, Samuli Muje on myös näyttelijä.

Mujeen ensimmäinen rooli oli vuonna 1971 elokuvassa Kujanjuoksu. Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi vuonna 2019 ilmestynyt Tarhapäivä.

Nuori Muje Hinderburgin rooliasussa KOM-teatterin näytelmässä Suomen kuningas kesäkuussa 1971.

Muje työskenteli Kansallisteatterissa vuodesta 1997 vuoteen 2013, jolloin hän jäi eläkkeelle. Ehtivä mies ei kuitenkaan malttanut lopettaa työntekoa, vaan jatkoi silti näyttelemistä.

Mujeen oli tarkoitus näytellä tulevana kesänä Samppalinnan kesäteatterissa esitettävän Mielensäpahoittaja-musiikkinäytelmän päärooli. Vain alle viikko sitten uutisoitiin, että Muje joutuu luopumaan roolista vakavan sairastumisen vuoksi.

Muje oli kokenut vakavia sairastumisia ennenkin. Hänelle tehtiin sydämen ohitusleikkaus jo vuosia sitten.

IS tavoitti näyttelijän puhelimitse sairaalasta vielä keskiviikkona 5. helmikuuta. Tuolloin näyttelijä ei halunnut kommentoida sairauttaan sen enempää, mutta vaikutti toiveikkaalta. Hän totesikin voivansa viettää keväättä hieman rauhallisemmin ”vapaana eläkeläisenä”.

– Minä en vielä tätä maailmaa menetä, enkä perhettäni, Juha Muje sanoi.

Juha Muje (vas) roolissaan narrina Esko Salminen esittäessä kuningas Learia Kansallisteatterissa vuonna 2005.

Muje roolissaan porokauppiaana vuonna 2000 elokuvasa Hurmaava joukkoitsemurha.

Muje kertoi IS:lle jo vuonna 2017 joutuneensa kuitenkin hidastamaan työtahtia terveysongelmien vuoksi.

– Jalkojen kunto rajoittaa nyt kovasti elämää. Jos aion vielä joskus seisoa näyttämöllä, jalat pitäisi saada hoidettua. Tällä hetkellä en usko pystyväni tekemään koko illan näytelmää. Pystyisin näyttelemään vain istuen tai pyörätuolissa, hän sanoi IS:lle 2017.

Juha Muje kulisseissa vuonna 2013, kun hän jäi eläkkeelle.

Juha Mujeen viimeiseksi teatterityöksi jäi Turun Kaupunginteatterin Katoava maa -esitys. Muje palkittiin Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnolla vuonna 2007. Hänen muistelmateoksensa Juha Muje – näyttämöllä ja kulisseissa ilmestyi vuonna 2017.

Kansallisteatteri kertoo järjestävänsä suruliputuksen tiistaina 11. helmikuuta.

Juttua muokattu 11.2.2020: Juha Mujeen viimeinen elokuva oli vuonna 2019 ilmestynyt Tarhapäivä.

Vuonna 1997 Muje esitti Kansallisteatterissa Rikhardia, Gloucesterin herttuaa Shakespearen teoksessa Rikhard III.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?