Näyttelijäikoni Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana – ”Maailmalle hän oli legenda”

Hollywood-legendan kuolemasta kertoo hänen poikansa Michael Douglas tunteikkaassa Facebook-julkaisussaan.

6.2.2020 1:53

Näyttelijälegenda Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Näyttelijän kuolemasta kertoo myös hänen poikansa, tunnettu näyttelijä Michael Douglas Facebook-sivuillaan jakamassa kirjoituksessa.

– Suurella surulla minä ja veljeni kerromme, että Kirk Douglas poistui tänään keskuudestamme 103-vuotiaana. Maailmalle hän oli legenda, pitkän elämän elänyt elokuvien kultakauden näyttelijä sekä hyväntekijä, jonka sitoutumiseen oikeudenmukaisuuteen ja hänelle tärkeisiin tavoitteisiin voimme vain pyrkiä, 75-vuotias Michael Douglas kirjoitti isästään.

– Mutta minulle sekä veljilleni Joelille ja Peterille hän oli yksinkertaisesti isä, Catherinelle [Zeta-Jones, Michael Douglasin puoliso] ihana appivanhempi, hänen lapsenlapsilleen ja lapsenlapsenlapsilleen rakastava isoisä ja hänen vaimolleen Annelle ihana aviomies.

Cameron Douglas, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones ja Kirk Douglas juhlistivat yhdessä vuonna 2018 Michael Douglasin saamaa tähteä Hollywoodin Walk of Famelle.

Michael Douglas kirjoittaa, miten hänen isänsä jättää elokuvamaailmaan perinnön, joka ”tulee elämään läpi tulevien sukupolvien”.

– Historia tulee palkitsemaan hänet maineikkaana filantropistina, joka on työskennellyt yleisölle ja rauhan tuomiseksi tälle planeetalle.

– Lopetan sanoilla, jotka kerroin hänelle hänen viimeisenä syntymäpäivänään, sillä ne tulevat aina olemaan totta. Isä – rakastan sinua niin paljon ja olen ylpeä, että olen poikasi.

1940-luvulla näyttelijänuransa aloittanut Douglas viihtyi valkokankaalla kuusi vuosikymmentä ja esiintyi noin 90 elokuvassa. Hänet muistetaan esimerkiksi Stanley Kubrickin ohjaaman Spartacuksen (1960) nimiroolista. Hän sai elämäntyöstään Oscarin vuonna 1996.

Douglas syntyi 9. joulukuuta 1916 New Yorkissa venäjänjuutalaiseen perheeseen. Elokuvadebyyttinsä hän teki vuonna 1946 Barbara Stanwyckin vastanäyttelijänä elokuvassa Paholaisnainen. Douglasia oli elokuvan tuottajalle suositellut hänen näyttelijäopintojen aikainen kurssitoverinsa, näyttelijä Lauren Bacall, kerrotaan Douglasin lyhyessä elämäkerrassa.

Oscar-ehdokkuudet Douglas sai elokuvista Nyrkkeilysankari (1949), Särkyneiden haaveiden kaupunki (1952) ja Hän rakasti elämää (1956), jossa hän esitti taidemaalari Vincent van Goghia.

Michael Douglas, Ilta-Sanomien toimittaja Rita Tainola ja Kirk Douglas vuonna 1989.

Douglas oli naimisissa kaksi kertaa. Hänen toinen vaimonsa Anne Buydens on 100-vuotias. Pari meni naimisiin 1950-luvun puolivälissä.

1950-luvulla Douglas perusti myös tuotantoyhtiö Brynan, jonka elokuvissa hän näytteli itsekin ahkerasti. Yhtiö tuotti muiden muassa Spartacuksen, jonka Hollywoodin mustalle listalle joutuneen käsikirjoittajan Dalton Trumbon nimen Douglas vaati lisättäväksi elokuvan krediitteihin.

Mustalle listalle kerättiin 1940-lopulta alkaen viihdeteollisuudessa työskenteleviä ihmisiä, joita epäiltiin vasemmistolaisista mielipiteistä. Listalle joutuneita ei ollut soveliasta palkata työsuhteisiin, mikä vaikeutti merkittävästi heidän työllistymistään ja toimeentuloaan. Douglasin kerrotaan pitäneen listan vastustamista yhtenä tärkeimmistä saavutuksistaan.

Anne Buydens ja Kirk Douglas menivät naimisiin vuonna 1954.

Kirk Douglasi jäivät kaipaamaan lapsien, lapsenlapsien sekä lapsenlapsenlapsien lisäksi pitkäaikainen puoliso Anne.

Näyttelijäntyön lisäksi Douglas oli kirjailija.

Douglas on julkaissut omaelämäkerran The Ragman’s Son sekä kirjoittanut romaanit Tanssi paholaisen kanssa ja Lahja. Hän on kirjoittanut myös omaelämänkerralliset teokset Climbing the Mountain: My Search for Meaning, My Stroke of Luck, Let’s Face It: 90 Years of Living, Loving and Learning ja I am Spartacus! The Making of a Film, Breaking the Blacklist.

Douglas oli myös omistautunut hyväntekijä. Hän teki vaimonsa Annen kanssa paljon hyväntekeväisyystyötä heidän perustamansa Douglas Foundation -säätiön kautta. Säätiö on perustanut Kirk Douglas Fellowshipin Yhdysvaltain elokuvainstituuttiin sekä tehnyt lahjoituksia esimerkiksi lastensairaalalle.

 

Kirk Douglas ja Jan Sterling Billy Wilderin 1951 tekemässä rohkeassa paljastuselokuvassa Tuhansien silmien edessä (The Big Carnival).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?