Harvey Weinsteinin oikeudenkäynti sai dramaattisen käänteen – asianajajan erikoinen pyyntö oli todistajalle liikaa: romahti oikeussalissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Harvey Weinsteinin oikeudenkäynti sai dramaattisen käänteen – asianajajan erikoinen pyyntö oli todistajalle liikaa: romahti oikeussalissa

Entisen elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin seksuaalirikosoikeudenkäynti sai erikoisen käänteen, kun häntä syyttänyt nainen poistettiin oikeussalista paniikkikohtauksen vuoksi.

Harvey Weinsteinia syytetään useista seksuaalirikoksista.­

4.2.2020 13:02

Seksuaalirikosoikeudenkäynti entistä elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia vastaan alkoi Yhdysvalloissa muutama viikko sitten. Maanantaina tapauksen käsittely jatkui varsin erikoisissa merkeissä, sillä todistajaksi oikeudenkäyntiin saapunut Jessica Mann, 34, sai paniikkikohtauksen kesken oikeudenkäynnin, kertoo The New York Times.

Weinsteinin asianajaja Donna Rotunno kuulusteli Mannia oikeussalissa maanantai-iltapäivänä. Mann on syyttänyt Weinsteinia kolmesta erillisestä ahdistelutapauksesta, jotka tapahtuivat vuosina 2013–2014. Rotunnoa kiinnosti kuitenkin tietää, miksi Mann jatkoi yhteydenpitoa Weinsteinin kanssa seksuaalisesta ahdistelusta huolimatta.

Harvey Weinsteinin oikeudenkäynti alkoi tammikuussa.­

New York Timesin mukaan Rotunno pyysi todistajan aitiossa istunutta Mannia lukemaan ääneen kirjeen, jonka nainen oli lähettänyt entiselle poikaystävälleen ahdistelutapausten aikoihin. Kirjeessä Mann kuvaili suhdettaan Weinsteiniin isälliseksi ja paljasti samalla, että häntä oli seksuaalisesti ahdisteltu jo vuosia sitten, ennen kuin hän koskaan tapasi entistä elokuvatuottajaa.

– Joskus tunnen oloni toivottomaksi. Minun pitäisi ehkä olla itseäni vanhemman miehen kanssa, sähköpostissa luki.

– Muistan sen päivän, kun ymmärsin kontrolloivani elämääni siksi, että minua ahdisteltiin seksuaalisesti, Mann luki kirjettään Rotunnon udellessa samalla, viittasiko nainen kenties aiemmin nuoruudessaan kokemaansa seksuaaliseen ahdisteluun.

Rotunnon kysymyksen seurauksena Mann murtui lohduttomaan itkuun. Vaikka tapauksen pääsyyttäjä Joan Illuzi pyysi toistuvasti naista rauhoittumaan ja vetämään henkeä, ei Mann saanut itseään koottua. Lopulta hän alkoi hyperventiloimaan ja hän poistui oikeussalista. Hetkeä myöhemmin saliin kantautui huutoa.

Donna Rotunno toimii Weinsteinin asianajajana.­

Maanantai-iltapäivän oikeudenkäynti kesti median mukaan useita tunteja, joiden aikana Rotunno yritti selvittää Weinsteinin ja Mannin välisen suhteen yksityiskohtia. Mann on kertonut tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi Weinsteinin toimesta samaan aikaan, kun kaksikko oli suhteessa keskenään.

– Olet manipuloinut herra Weinsteinia jatkuvasti samalla tavalla kuin väität hänen manipuloineen sinua. Tämä on totta, eikö? Rotunno muun muassa kysyi.

Mann tunnusti oikeudenkäynnissä ”manipuloineensa” Weinsteinia, mutta painotti suojelleensa sillä tavoin itseään. Mann on kertonut Weinsteinin raiskanneen hänet ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2013. Siitä huolimatta hän jatkoi yhteydenpitoa miehen kanssa muun muassa sähköpostin ja puhelimen välityksellä.

– Kukaan ei pakottanut sinua antamaan Harvey Weinsteinille uutta puhelinnumeroasi sen jälkeen, kun vaihdoit sen. Olisit voinut kävellä pois hänen luotaan, etkä koskaan enää tavata häntä, Rotunno täräytti.

– En olisi. En omasta mielestäni, Mann totesi.

Jessica Mann oli yksi oikeudenkäynnin todistajista.­

Vaikka kymmenet naiset ovat syyttäneet Weinsteinia seksuaalirikoksista, oikeudenkäynnissä käsitellään vain kahden naisen tapauksia, joista . Weinsteinin on kerrottu sopineen rahalla kymmeniä muita mahdollisia oikeusjuttuja.

Weinsteinin tapaus nousi keskeiseksi #metoo-liikkeen symboliksi. 12-jäsenisen valamiehistön valinta korkean profiilin oikeudenkäyntiin kesti pari viikkoa. Lopulta valituksi tuli seitsemän miestä ja viisi naista. Puolustus onnistui tavoitteessaan pitää #metoo-liikkeelle myötämielisiksi oletetut nuoret valkoihoiset naiset poissa valamiehistöstä.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän maaliskuun alkupuolelle saakka. Jos 67-vuotias Weinstein todetaan syylliseksi, häntä uhkaa kymmenien vuosien vankeustuomio eli käytännössä elinkautinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?