Muistatko Levottomat-elokuvan Rikun? Näyttelijä katosi julkisuudesta täysin kohuelokuvan jälkeen - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko Levottomat-elokuvan Rikun? Näyttelijä katosi julkisuudesta täysin kohuelokuvan jälkeen

Valtteri Roiha tähditti 20 vuotta sitten ensi-iltansa saanutta Levottomat-elokuvaa. Sen jälkeen mies kuitenkin jätti valkokankaat ja siirtyi teatterin näyttämölle.

Valtteri Roiha päätyi Levottomiin mukaan koekuvausten kautta.­

31.1.2020 13:00

Valtteri Roiha oli yksi niistä nuorista, tuntemattomista suomalaisnäyttelijöistä, jotka tähdittivät jopa kotimaisen kulttielokuvan maineeseen noussutta Levottomat-elokuvaa 20 vuotta sitten.

Nyt 49-vuotiaan Roihan muistikuvat elokuvasta ovat jo hataran puoleiset. Itse elokuvaa ja sen tekemistä mies kuitenkin muistelee edelleen lämmöllä ja kiitosta saavat niin vastanäyttelijät kuin ohjaaja Aku Louhimieskin.

– Hymyssä suin muistelen koko työryhmää. Kaiken maailman loruja ja pelejä me leikittiin aina kuvauksissa. Sitä tehdessä oli hirveän kiva positiivinen energia ja vähän uutta tekijäkaartia mukana, hän kertoo.

Levottomien nuoret tähdet vasemmalta: Mikko Nousiainen (Ari), Laura Malmivaara (Tiina), Petteri Summanen (Stig), Matleena Kuusniemi (Ilona), Valtteri Roiha (Riku) ja Irina Björklund (Hanna-Riikka).­

Levottomiin Roiha päätyi mukaan koekuvausten kautta.

– Olin ihan viimeisiä silloin, jotka varmaan valikoitui mukaan siihen leffaan, mies paljastaa.

Toisin kuin monet elokuvan muista tähdistä, jätti Roiha kuitenkin varsin nopeasti hyvästit uralle valkokankaalla. Levottomien jälkeen mies on nähty vain muutamassa elokuvassa, joista viimeisin, Tuntematon sotilas, on Levottomien tapaan Louhimiehen käsialaa.

– Lähinnä teatterissa olen töitä tehnyt, Turussa pitkälti. Ei se teatteriin siirtyminen mikään tietoinen valinta sinänsä ollut. Olen aina ollut vähän sellainen, että tartun niihin töihin, mitä sillä hetkellä on tarjolla, Roiha selittää.

Valtteri Roiha päätyi Levottomiin mukaan koekuvausten kautta.­

Roihan rooli Rikuna on kuitenkin jäänyt elämään.

– Edelleen – ei nyt ehkä kerran viikossa – mutta muutaman kerran kuukaudessa ihmiset tulevat kadulla nykäisemään hihasta.

Viimeisten 20 vuoden aikana Levottomat on pyörinyt televisiossa useampaan otteeseen ja myös uudemmat sukupolvet ovat ottaneet elokuvan omakseen. Roiha itse ei kuitenkaan ole katsonut sitä vuosiin.

– En ole katsonut sitä pitkään, pitkään aikaan. Kohta alkaa omat lapset olla sen ikäisiä, että sen uskaltaa jo heillekin näyttää. Ehkä sitten tulee katsottua uudelleen, hän nauraa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?