Jörn Donnerista kirjaa kirjoittava Philip Teir kertoo miesten viimeisestä tapaamisesta – Donner halusi kertoa totuuden naisasioistaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Jörn Donnerista kirjaa kirjoittava Philip Teir kertoo miesten viimeisestä tapaamisesta – Donner halusi kertoa totuuden naisasioistaan

Kirjailija Philip Teir ehti haastatella Jörn Donnerin muutaman kerran ennen tämän kuolemaa.

Kirjailija Philip Teir on tekemässä kirjaa Jörn Donnerista.­

31.1.2020 7:45

Kirjailija Philip Teir on tekemässä kirjaa Jörn Donnerista, jota hän ehti haastatella muutaman kerran. Kirja tulee syntymään melko pitkälle arkistomateriaalista.

– Viimeisen kerran tapasimme 28.11. Jörn oli silloin pirteä ja jaksoi istua kauan kanssani, Teir kertoo.

Teirin kirja tulee olemaan myös ajankuvaa alkaen 1950-luvulta. Jörn Donnerista hän haluaa tuoda esille jotakin sellaista, mistä emme ole vielä lukeneet.

– Täsmensin hänen kanssaan joitakin tietoja, mutta varmasti paljon jäi kysymättä, Teir kertoo.

Teiriä kiinnostaa kertoa Jörn Donnerin elämästä kronologisesti, mitä Donner ei tehnyt omissa kirjoissaan. Esimerkiksi yli 1200-sivuisessa Mammutti-kirjassaan hän kertoi paljonkin itsestään, mutta poukkoillen eri aikakausilla.

Teiristä tuntuu surulliselta ajatella, että Jörn Donner on kuollut, sillä heidän viimeisellä tapaamisella hän oli yhtä kiinnostunut kaikesta kuin aina ennenkin.

– Mutta häntä v...ttivat terveysongelmat, koska ne estivät työnteon. Hän kirjoitti kyllä joka päivä tunnin ajan. Ja meileihin hän vastasi aina heti, Teir kertoo.

Jörn Donner luki edelleen ja paljon. Häntä kiinnostivat erityisesti uudet kirjat. Philip Teiriltä ilmestyy maaliskuussa romaani Neitsytpolku, mutta Donnerin mielipidettä hän ei nyt kuule kirjastaan.

Donnerin viimeisistä kirjoituksista Teir ei tiedä tarkemmin.

– Jörn oli kerännyt kaikki vuosikymmenien aikana kertyneet passinsa johonkin kuvakirjaan, mutta oli hänellä muitakin projekteja.

Jörn Donner oli Teirin mielestä hyvä esimerkki muille siitä, että maailma on täynnä mahdollisuuksia. Tosin aika harvalla on jörkkamaista rohkeutta toimia mielensä mukaan.

– Jörn oli ennen kaikkea utelias. Mutta saavutuksillaan hän ei pröystäillyt, Teir miettii.

Sen Donner halusi tuoda esille, ettei hänellä suinkaan ole ollut erityisen paljon naisia. Teirin mielestä Donneria ei voi kuvata missään tapauksessa myöskään machotyypiksi.

– Jörniltä pystyi kysymään mitä vain, mutta tunne-elämään liittyviä kysymyksiä hän vältteli, Teir kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?