Yölintu-yhtyeestä erotetulle Matti Silmulle syytteitä törkeistä talousrikoksista - Viihde - Ilta-Sanomat

Yölintu-yhtyeestä erotetulle Matti Silmulle syytteitä törkeistä talousrikoksista

Yölintu-yhtyeen entinen kitaristi Matti Silmu.

Yölintu-yhtyeen entinen kitaristi Matti Silmu.

Julkaistu: 21.1. 14:20

Syyttäjä aikoo vaatia suosikkiyhtyeen ex-kitaristille ehdollista vankeutta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa luettiin tiistaina talousrikossyytteet Yölintu-yhtyeen entiselle kitaristille Matti Silmulle. Syyttäjä vaatii hänelle rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Matti Silmu kiisti molemmat syytteet oikeudessa.

Syyte tuli julkiseksi oikeudenkäynnin myötä. Epäillyssä velallisen epärehellisyydessä on syytteen mukaan kyse siitä, että Silmu nosti itselleen ylisuurta palkkaa yhtyeen taustayhtiöstä Yölintu Oy:stä ennen kuin se ajautui konkurssiin vuonna 2015. Syyttäjän mukaan yhtiö ajautui maksukyvyttömäksi viimeistään tilikaudella 2013.

Silmu otti vuonna 2014 yhtiöstä palkkaa syytteen mukaan yli 80 000 euroa, vaikka yhtiön liikevaihto oli romahtanut puoleen edellisvuodesta. Silti edellisvuonna palkka oli ollut vain runsaat 42 000 euroa.

Silmu oli yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Syyttäjän mukaan hän maksoi itselleen yhtiön taloudelliseen tilaan nähden ylisuurta palkkaa ainakin noin 40 000 euron verran.

Näin toimimalla Silmu syyttäjän näkemyksen mukaan tahallaan pahensi yhtiön maksukyvyttömyyttä. Syyttäjän mukaan hän tavoitteli ja sai huomattavaa hyötyä ja teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta koskee Yölintu Oy:n konkurssin jälkeen perustettua M. Silmu Oy:tä, jossa Matti Silmu oli hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja. M. Silmu Oy meni sekin pian konkurssiin vuonna 2016.

Syytteen mukaan Silmu laiminlöi yhtiön kirjanpidon koko sen toiminnan ajan. Kaikki liiketapahtumat jäivät syyttäjän mukaan kirjaamatta.

Syyttäjän haastehakemuksesta ilmenee, että syyttäjä aikoo vaatia Matti Silmulle ehdollista vankeutta. Istunnossa syyttäjä sen sijaan luopui vaatimuksestaan kolmen vuoden liiketoimintakiellon määräämisestä Silmulle.

Todistajaksi oikeuteen on nimetty muun muassa Yölintu-yhtyeen laulaja Simo Silmu.

Tuoreimmat osastosta