Kuka oli lapsen oikea isä? Legendaarinen näyttelijä Emmi Jurkka piti suuren salaisuuden elämänsä loppuun asti - Viihde - Ilta-Sanomat

Kuka oli lapsen oikea isä? Legendaarinen näyttelijä Emmi Jurkka piti suuren salaisuuden elämänsä loppuun asti

Näyttelijä Emmi Jurkan elämästä paljastuu yhä uutta.

Näyttelijä Emmi Jurkka oli naimisissa Eino Jurkan (ylh. oik.) kanssa, mutta hänellä oli myös salasuhde taidemaalari Arvid Bromsiin.

12.1.2020 8:06

Emmi Jurkka oli ennakkoluulottomampi kuin monet tänä päivänä, vaikka hänen syntymästään on kulunut jo 120 vuotta.

Ennen kaikkea Emmi Jurkka oli loistava näyttelijä. Perhe-elämästä hän ei sen sijaan ollut erityisen innostunut.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Emmi sanoisi Antti Tuurin tuoreesta Levoton mieli -romaanista (Otava), jonka mukaan Lappajärvellä Pohjanmaalla vaikuttanut taidemaalari Arvid Broms (1910–1968) oli hänen poikansa, näyttelijä Jussi Jurkan isä.

Eläessään Emmi ei koskaan tunnustanut, että hänen kuopuksensa isä ei ehkä olekaan Eino Jurkka (1894–1953).

– Se oli todella täräyttävää, kirjailija Outi Pakkanen kertoo tuntemuksistaan nähtyään Antti Tuurin lähettämistä valokuvista, miten samannäköisiä Arvid Broms ja Jussi Jurkka olivat.

Jussi Jurkan (kesk.) isä ei ehkä olekaan Eino Jurkka (vas.) vaan Arvid Broms (oik.). Näin väittää Antti Tuuri romaanissaan Levoton mieli.

Outi Pakkanen seurusteli Jussi Jurkan kanssa kaksi vuotta ennen näyttelijän kuolemaa 1982. Sen jälkeen Pakkanen teki Emmi Jurkan elämäkerran. Rakas Emmi -kirjassa näyttelijä kertoi avoimesti elämästään – mutta ehkä ei ihan kaikkea.

– Emmillä ja Arvidilla oli kiihkeä on-off-suhde, mutta Emmi ei edes vihjaissut, että Arvid olisi Jussin isä, Pakkanen kertoo.

Outi Pakkanen päättää vasta Antti Tuurin romaanin luettuaan, uskooko hän, että Arvid Broms oli Jussi Jurkan isä.

Jussi Jurkalla oli seinällään Arvid Bromsin tauluja, mutta Pakkanen ei muista, että hän olisi arvaillut taiteilijaa isäkseen.

– Jussi puhui arvostavasti Bromsista, mutta hän myös paheksui sitä, miten huonosti Broms kohteli Emmiä, Pakkanen muistaa.

Kerran taiteilija iski Emmiltä leuan sijoiltaan. Viidesti naimisissa ollut Arvid Broms oli tuottelias taiteilija, mutta myös juopotteleva huijari. Emmi Jurkan ja Arvid Bromsin salasuhde alkoi 1920- ja 1930-lukujen taitteessa Kannaksella, Terijoella, josta Emmi hankki kesähuvilan.

Myöhemmin Emmi ja Arvid asuivat yhdessä jonkin aikaa. Emmi oli rakastettuaan kymmenen vuotta vanhempi, mikä tuskin häiritsi häntä.

Emmi Jurkka oli legendaarinen näyttelijä, josta kerrotaan edelleen värikkäitä tarinoita. Hän oli rakastettu ja palvottu, mutta myös hankala ja itsepäinen.

Myös näyttelijä Eino Jurkalla oli juopon maine, kun Emmi alkoi heilastella hänen kanssaan. Kun Eino kosi, Emmi vastasi: ”Mikäs siinä, mennään vaan.” He menivät naimisiin 1922 näytelmäharjoituksen tauolla. Emmi ei ehkä halunnut hukata enempää aikaa teatterin tekemiseltä.

Elämäkerrassaan Emmi kertoi miettineensä kosintaan suostuessaan, että pääseehän aviomiehestä aina eroon.

Eino Jurkka oli isänä lähinnä poissaoleva, mutta ei Emmikään mikään perheenäiti ollut. Häntä ei saanut edes kutsua äidiksi, ainoastaan Emmiksi.

– Jussi sanoi aina, että Emmille tärkeintä on taide, eivät lapset, Outi Pakkanen muistelee.

Sakari (vas), Jussi, Vappu ja Emmi Jurkka Helsingissä 1956.

Emmi ja teatterinjohtaja Eino Jurkka erosivat, kun Jussi oli vuoden ikäinen, mutta he pysyivät läheisinä loppuun asti ja tekivät töitä yhdessä.

Miksi Emmi Jurkka olisi halunnut salata Arvid Bromsin isyyden? Siihen voi olla monta syytä. Ehkä hän ajatteli, että Jussille on helpompaa, kun on sama isä sisarten kanssa.

Ehkä Emmi ei koskaan tunnustanut tosiasiaa itselleenkään. Hänen ajatuksensa olivat yleensä roolihenkilöissä, eivät omassa elämässä.

Jussi Jurkka ehkä huomasi muistuttavansa Arvidia, mutta ei halunnut ajatella asiaa enempää. Tieto voi lisätä tuskaa.

 Jussi sanoi aina, että Emmille tärkeintä on taide, eivät lapset.

Jussi Jurkka oli kantamassa Arvid Bromsia hautaan. Hänen ajatuksiaan haudan äärellä emme koskaan saa tietää.

Nyt Emmi sanoisi: älä niistä miehistä jauha, keskity teatteriin. Emmi Jurkan suurin rakkaus oli tosiaan teatteri. Kotiapulaiset hoitivat lapset, eikä Emmi ollut aina perillä edes siitä, millä luokalla lapset ovat.

Emmi Jurkka sai rooleistaan jatkuvasti ylistystä. Suomen Kansallisteatterissa hän sai 1930-luvulla isoja rooleja, mutta koska hän ei viihtynyt siellä, hän irtisanoutui.

Vappu Jurkka (vas.) äitinsä Emmin kanssa Huoneteatteri Jurkassa 1956.

Huoneteatteri Jurkka perustettiin 1953, kun Neiti Julie -näytelmälle tarvittiin esityspaikka. Eino Jurkka kuoli samana vuonna.

Teatteri Jurkassa Emmi teki rohkeita sovituksia nykydraamoista. Näyttelijöiltä hän toivoi vaistonvaraista herkkyyttä.

Näyttämöllä Emmi oli pitelemätön. Monologiesityksiinsä hän ei tarvinnut edes ohjaajaa. Niin varma hän oli, mitä pitää tehdä.

Emmi Jurkan yhden naisen näytelmiä myös taltioitiin televisioon, joten hänestä tuli koko kansan tuttu.

Emmiä arvostettiin ja rakastettiin, vaikka hän oli usein erittäin itsepäinen ja hankala. Tyttärensä Vappu Jurkan kanssa Emmi riitaantui niin, etteivät he vähään aikaan mahtuneet samaan teatteriin.

Emmi Jurkka oli yli 80-vuotias, kun hän esitti Hummeri-näytelmän. Kesällä 1980 hän sai sairauskohtauksen, joka vei hänen liikuntakykyään.

Viimeiset vuotensa Emmi oli sairaalassa täysin liikuntakyvyttömänä.

– Emmi sanoi: Haluaisin lähteä, mutta kun tämä perkeleen sydän ei petä, Outi Pakkanen kertoo.

Emmi Jurkka kuoli 91-vuotiaana. Hän oli suuri näyttelijänä, mutta iso saattoi olla hänen salaisuutensakin.

Emmi Jurkka

  • Emmi Jurkka aloitti vakinaisena näyttelijänä 1919 Kansan näyttämöllä. Hän näytteli muun muassa Oulussa, Viipurissa, Turussa, Tampereella, Koiton näyttämöllä, Suomen Kansallisteatterissa, Intimiteatterissa.

  • Jurkan perhe perusti 1953 huoneteatteri Jurkan, jossa Emmi Jurkka oli johtajana 1953–1974 ja 1976–1981. Hän myös näytteli ja ohjasi teatterissaan.

  • Emmi Jurkka näytteli myös noin 40 elokuvaroolia, joista suurin osa oli sivurooleja.

  • Emmi ja Eino Jurkan lapset ovat: Sakari (1923–2012), Vappu (1927–2012), Jussi (1930–1982). Heidän lastenlapsistaankin monet ovat näyttelijöitä.

  • Emmi Jurkka sai 1954 Pro Finlandia -mitalin. 1977 hän sai Ida Aalberg -palkinnon

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?