Reijo Taipaleen Anita-vaimosta tuntui kuin puolet hänestä olisi kuollut rakkaan puolison mukana – nyt edessä on ensimmäinen joulu yksin - Viihde - Ilta-Sanomat

Reijo Taipaleen Anita-vaimosta tuntui kuin puolet hänestä olisi kuollut rakkaan puolison mukana – nyt edessä on ensimmäinen joulu yksin

Anita Råback-Taipale viettää nyt ensimmäisen joulun ilman puolisoaan. Reijo Taipale ei ollut vain upea laulaja, hän oli myös rakastettu aviomies ja isä. Keikoille hän ikävöi vielä vakavasti sairaanakin.

–Keikoilla ajattelin usein: kyllä hän on taitava, Anita Råback-Taipale muistelee. Kun Reijo Taipaleella todettiin 2013 Alzheimerin tauti, hän ei enää lähtenyt keikkamatkoille ilman puolisoaan.­

23.12.2019 6:55

Anita Råback-Taipale,73, ei ajatellut vuosi sitten jouluna, että se olisi viimeinen yhteinen joulu rakkaan puolison kanssa. Niin kuitenkin oli: rakastettu laulaja Reijo Taipale (1940–2019) kuoli huhtikuussa. Hänellä todettiin Alzheimerin tauti 2013.

– En osannut ajatella, että Reijon sairaus etenisi niin nopeasti. Hänen liikkumisensa oli vaikeutunut, mutta hän pystyi keskustelemaan ja tajusi asiat. Helmikuussa hän joutui sairaalaan kuntoutettavaksi – mutta ei sitten enää päässytkään kotiin, Anita Råback-Taipale muistelee raskasta aikaa.

Loppuvaiheessa selvisi, että Reijo Taipaleella oli myös Parkinsonin tauti sekä piirteitä Lewyn kappale -taudista, joka myös on muistiongelmia aiheuttava aivosairaus.

– Olihan se shokki, Anita muistelee päivää, jolloin he saivat kuulla Alzheimerin taudista.

Reijo Taipaleelle tieto oli kova pala – tietenkin. Anita-vaimo yritti lohduttaa, että edessä voi olla monta hyvää vuotta, sillä muistisairaus saattaa edetä hitaasti.

Hyviä vuosia tulikin. Reijo Taipale jatkoi keikkailua vielä kolme vuotta. He myös matkustelivat paljon, varsinkin poikansa luona Amerikassa.

2013 tapahtui muutakin ikävää: Anita Råback-Taipale sai sydänkohtauksen Mäntsälän lavalla, jossa hän oli puolisonsa mukana. Hän toipui hyvin, mutta pian tuli tieto puolison sairaudesta.

Sen jälkeen Anita oli mukana kaikilla keikkamatkoilla auttamassa ja autokuskina.

– Reijolla oli silloin vielä ajokortti, mutta en antanut hänen ajaa pitkiä matkoja yksin. Hän kyllä aina sanoi ”voisin minäkin ajaa”, Anita naurahtaa.

Vuosikymmeniä ratin takana istuneelle miehelle oli kova pala sekin, ettei hänestä enää ollut autoilijaksi pidemmille matkoille. Laulajan Cadillac vaihdettiin maasturibemariin, jota hän ei enää itse ajanut.

2016 Reijo Taipale teki viimeisen keikkansa. Hän tosin uskoi, että huono vaihe menee ohitse, on vain huilin aika.

– En minä siihen uskonut, mutta en raatsinut sanoa sitä. Hän suunnitteli edelleen keikoille lähtöä ja varmasti uskoikin nousevansa vielä estradille, Anita kertoo.

Anita ei ollut mitenkään vastentahtoisesti puolisonsa keikoilla viimeiset vuodet. Matkakumppanina oli usein hanuristi Jani Helenius. Tunnelma ajomatkoilla oli leppoisa ja huulikin lensi.

– Sehän oli kivaa, olisin ollut muuten yksin kotona.

Tanssilavoilla osa yleisöstä vain seisoi lavan edessä kuuntelemassa Reijo Taipaletta, jonka lauluääni ja tulkinta olivat omaa luokkaansa.

– Keikoilla ajattelin usein: kyllä hän on taitava, Anita kertoo.

Viimeisen vuoden Anita oli puolisonsa omaishoitaja, mikä oli myös fyysisesti raskasta.

– En vaan antanut periksi, en olisi millään luovuttanut, Anita muistelee.

Sairaalassa hoitajat saivat vielä kerran kuulla Reijo Taipaleen laulavan.

– He kertoivat, että se oli liikuttava hetki. Ehkä Reijo kuuli radiosta jonkun oman kappaleensa ja alkoi sitten laulaa, Anita arvelee.

Reijo Taipale tunnisti loppuun asti perheenjäsenet, mutta ihan loppuvaiheessa hän puhui vain joitakin yksittäisiä sanoja.

Anita Råback-Taipale asuu nyt Oulunkylässä kauniissa kerrostaloasunnossa, jossa Reijo Taipale ehti asua vain muutaman kuukauden. Lähellä olevassa omakotitalossaan he eivät voineet enää asua talon portaiden takia.

– Se talo on nyt myyty, Anita kertoo.

Jouluna hän on poikansa luona Yhdysvalloissa. Matkaseuraksi lähtee tyttärentytär Senja Myller, joka tiedetään hyväksi laulajaksi.

– Olen siellä kevääseen asti. Reijon kanssa käytiin pojan luona Yhdysvalloissa joskus useampiakin kertoja vuodessa, Anita kertoo.

Reijo ja Anita Taipale viettivät joulut vaihtelevasti. Joskus oltiin ulkomailla, joskus kotona, joskus mökillä, joskus lasten luona.

– Täällä kotona Reijo halusi aina ostaa joulukuusen tuosta Oulunkylän kauppakeskuksesta, Anita muistaa.

Sitä Anita ei osaa vielä sanoa, onko pahin suru jo taittunut. Suru tulee aaltoina, eikä sen tulemisia ja menemisiä pysty ennakoimaan.

– Olen pärjännyt melko hyvin, mutta usein tulee epäusko: onko tämä totta, Anita kertoo.

Kun suru meinaa ottaa vallan, Anita soittaa lapsilleen tai lastenlapsilleen. Perhe on pitänyt aina tiiviisti yhteyttä, joten ihan yksinäiseksi itseään ei tarvitse tuntea.

– Ei sekään olisi hyvä, että surisi itsensä loppuun. Ei näille asioille voi mitään.

Anitan mielestä on tavallaan hyvä, että on ollut paljon hoidettavia asioita.

– Yksi iso asia oli, kun järjestimme Joona Jalkasen kanssa neljä muistokonserttia, jotka kaikki olivat loppuunmyytyjä.

– Reijon kanssa puhuimme hänen 80-vuotiskonsertistaan, mutta se muuttui sitten muistokonsertiksi.

Miehikkälässä olevalla kesämökillä Anita kävi vain muutaman kerran lasten ja lastenlasten kanssa.

– Onhan siellä kaunista, mutta en tiedä, tulisiko siellä enää oltua. Reijon kanssa oltiin paljon mökillä, hän keikkailikin usein sieltä käsin, Anita kertoo.

Miehikkälässä syntynyt Reijo Taipale oli suurperheestä, jossa kaikkea oli niukasti. 12-vuotiaana hän tienasi karkkirahaa laulamalla sukulaismiehen orkesterissa.

– Minun oli vaikea käsittää, miten köyhiä he olivat olleet. Reijo oli tarkka rahasta myöhemminkin. Hän halusi myös elää velattomana. Ekaan asuntoon oli kuitenkin pakko ottaa laina, Anita muistelee.

Reijo Taipale mainitsi usein, että parasta keikkailussa on kotiinpaluu vaimon luokse. Ja kyllä vaimokin iloitsi miehen paluusta.

– Meillä oli hyvä avioliitto, mutta siihen mahtui myös ylä- ja alamäkiä, erimielisyyksiä ja sovintoja. Mutta riidat sovittiin aina nopeasti. Ja huumori meillä oli samanlainen, Anita kertoo.

Reijo Taipale teki aikoinaan keikkoja niin paljon, että maanantait olivat ainoat vapaapäivät. Se ei ollut herkkua puolisolle.

– Kun Reijo oli pidemmillä keikkamatkoilla, jouduin olemaan paljon yksin lasten kanssa, Anita kertoo.

Esikoinen Satu syntyi 1966, Krista 1970 ja Roni 1981. Jos perheessä tapahtui jotakin, isä oli melko varmasti keikalla ja yleensä pitkien taipaleiden päässä.

Keikkareissujensa jälkeen Reijo Taipale saattoi potea unettomuutta, mutta unilääkkeitä hän ei suostunut käyttämään. Ehkä hän ajatteli, että luonto hoitakoot homman parhain päin.

Reijo Taipale oli koko kansan rakastama laulaja ammattitaitonsa takia, mutta myös siksi, että hän vaikutti niin tavalliselta ja rehdiltä. Kotikulmillaan Oulunkylässä hän liikkui verkkareissa moikkaillen tuttujaan.

– Reijo oli hyvin sosiaalinen, mutta tähteilyyn hänellä ei ollut tarvetta. Hän halusikin olla ihan tavallinen, Anita tietää.

1960- ja 1970 -luvulla alkoholia juotiin musiikkipiireissä paljon – ja muissakin piireissä. Reijo Taipaleella juominen ei lähtenyt käsistä, mutta ei hän myöskään lasiin sylkenyt. Voi ehkä sanoa, että hän oli siinäkin asiassa tavallinen. Viimeiset kymmenen vuotta hän oli absolutisti.

Reijo Taipale ja Anita Råback kihlautuivat 1963.­

Anita Råback ei 17-vuotiaana rakastunut tähtilaulajaan. 22-vuotias Reijo Taipale oli hänelle tuttu kotikulmilta Konalasta, mutta romanssi alkoi Espoossa tanssilavalla.

– Reijo oli tehnyt ensimmäisen levytyssopimuksensa, mutta siitä en tiennyt mitään, Anita muistelee.

Tanssilavan tuolissa oli naula, joka rikkoi Anitan sukan. Seuraavana päivänä Reijo toi herrasmiehenä hänelle uudet nailonsukat.

– Reijo alkoi sitten soitella – ja myös ovikelloa. Kävimme elokuvissa ja kävelyillä, siihen aikaan ihmiset liikkuivat enemmän, Anita muistelee.

Kun nuoren miehen laulajan ura alkoi, hän alkoi myös olla poissa. Anita lähti mukaan keikoille vain satunnaisesti. Hän teki toimistotöitä, viimeiset vuodet Musiikki-Fazerilla.

– En kauhean iloinen ollut, kun toinen oli koko ajan menossa, mutta pidemmiltä keikkamatkoilta hän soitteli ja lähetti postikortteja, Anita muistaa.

Tunnetun laulajan ympärillä pyöri totta kai ihailijoita. Jotkut innostuivat jopa ajelemaan laulajan kotitalon edessä nähdäkseen edes vilauksen hänestä.

– Olihan niitä ihollekin tulevia ihailijoita, Anita hymähtää, mutta valtaosa ihailijoista oli hyvin käyttäytyviä.

Reijo Taipaleen levyttämä Satumaa oli hänen suurhittinsä. Anita-vaimon lempikappale miehensä levytyksistä on kuitenkin Hento jälki.

– Viulisti Satu Savioja soitti sen siunaustilaisuudessa ja oli myös konsertissa esiintymässä, Anita kertoo.

Anita Råback-Taipale kaipaa monia asioita yhteisestä elämästä, mutta kaikkein eniten läheisyyttä ja keskusteluita.

– Sitä kasvaa niin yhteen 57 vuodessa, että nyt tuntuu kuin toinen puolikkaani olisi poissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?