J.K. Rowling joutui keskelle valtavaa kohua: Harry Potter -kirjailijan suorasukainen somepäivitys sai tuhannet fanit raivon valtaan

Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingia syytetään Twitterissä transfobiseksi.

Kirjailija J.K. Rowling on tunnettu erityisesti Harry Potter -kirjoistaan.

20.12.2019 8:14

Erityisesti Harry Potter -kirjoistaan tunnettu kirjailija J.K. Rowling, 54, on ajautunut kohun keskelle sosiaalisessa mediassa.

Rowling puolusti hiljattain Twitterissä tutkija Maya Forstateria, joka menetti työnsä Center for Global Development -järjestössä transfobiseksi miellettyjen Twitter-päivitystensä vuoksi, kertoo NBC. Forstater on toistuvasti kritisoinut Britanniassa käytyä yhteiskunnallista keskustelua siitä, tulisiko ihmisten saada itse määrittää oma sukupuolensa.

Eräässä Twitter-päivityksessään Forstater muun muassa kirjoitti, että sukupuolenkorjauksista huolimatta monet transsukupuoliset pitävät omat, alkuperäiset sukupuolielimensä. Hän otti kantaa myös sukupuolineutraaleihin vessoihin sekä pukuhuoneisiin ja totesi niiden loukkaavan naisten yksityisyyttä.

– Kaikkien tasa-arvoa ja turvallisuutta pitäisi varjella, mutta naiset ja tytöt menettävät yksityisyytensä ja turvansa, jos miehet saavat tulla heidän pukuhuoneisiinsa, asuntolohinsa tai urheilujoukkueisiinsa, Forstater linjasi.

Rowlingia syytetään Twitterissä transfobiseksi, kun hän riensi puolustamaan potkut saanutta tutkijaa.

Kirjailija J.K. Rowling kiirehti puolustamaan potkut saanutta tutkijaa Twitterissä torstaina. Hän liitti päivitykseensä aihetunnisteen #IStandWithMaya ja antoi näin ollen selvästi olettaa, että on kohussa Forstaterin puolella. Forstater irtisanottiin työstään keskiviikkona, kun hänen todettiin käytöksellään loukkaavan transsukupuolisten omanarvontuntoa.

– Pukeudu kuten haluat. Kutsu itseäsi keneksi haluat. Harrasta seksiä kenen tahansa siihen suostuvaisen aikuisen kanssa. Elä parasta mahdollista elämää rauhassa ja turvassa. Mutta että pakottaa nainen pois työstään siksi, että hän toteaa sukupuolten olevan todellisia, Rowling kirjoitti Twitterissä.

Rowlingilla on viestipalvelu Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa. Rowlingin Twitter-päivitys lähtikin nopeasti leviämään ja monet leimasivat kirjailijan transfobiseksi. Monet Twitter-käyttäjät totesivat, että Rowlingin kaltaisen julkisuuden henkilön on vaarallista antaa tukensa Forstaterille.

– J.K. Rowling sanoo vastustavansa kaikenlaista fundamentalismia, mutta mainostaa nyt vahingollista fundamentalismia joka vaarantaa LGTBQ-yhteisön, erityisesti transsukupuolisen nuorison. Hänen tulisi pyytää anteeksi, eräs kommentoi Twitterissä.

– En välitä siitä, mitä lapsuuden sankarini sanoo. Transihmiset ovat todellisia. Transihmiset ansaitsevat tulla suojelluksi, tunnustetuksi ja rakastetuksi. Jos se sotii sinun feminismikäsitystäsi vastaan, et ole oikeasti feministi ollenkaan, yksi Twitter-kommentoijista täräytti.

Rowling meni naimisiin Neil Murrayn kanssa vuonna 2001.

Rowlingin alkuperäinen Twitter-päivitys on julkaistu torstaiaamuna ja se on kerännyt yli 25 000 kommenttia. Kirjailija ei ole sittemmin kommentoinut kohua sosiaalisessa mediassa.

Brittikirjailija J.K. Rowling, oikealta nimeltään Joanne Rowling, nousi maailmanmaineeseen ensimmäisen Harry Potter -kirjan ilmestyttyä vuonna 1997. Potter-kirjasarja sekä siitä tehdyt elokuvat ovat sittemmin kartuttaneet Rowlingille lähes miljardiomaisuuden.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?