Kari Kivilahden liitto kesti 45 vuotta, mutta jätti vaimonsa pois testamentista – tällainen oli poikkeuksellinen rakkaustarina - Viihde - Ilta-Sanomat

Kari Kivilahden liitto kesti 45 vuotta, mutta jätti vaimonsa pois testamentista – tällainen oli poikkeuksellinen rakkaustarina

Kaarina Kivilahti ja hänen tyttärensä riitauttivat Kari Kivilahden testamentin, sillä miljonääri poisti vaimonsa testamentista. Mutta miten lähes satumainen, 45 vuotta kestänyt rakkaustarina päättyi tähän?


19.12.2019 15:43

Liikemies Kari Kivilahden ja muotiyrittäjä Kaarina Kivilahden pitkä ja poikkeuksellinen rakkaustarina päättyi viime keväänä surullisesti, kun Kari Kivilahti kuoli kotonaan 80-vuotiaana. Kaarina yritti elvyttää puolisoaan, jotta pitkään sairastanut Kari selviäisi vielä. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä.

Toukokuussa Kaarinalle selvisi järisyttävä uutinen. Kari oli muuttanut testamenttiaan salaa ennen kuolemaansa eikä häntä mainittu siinä enää lainkaan.

Sen sijaan Kivilahti jätti omaisuuttaan kahdelle aiemmasta liitostaan olevalle lapselle sekä parin kahdelle tyttärelle, Klaralle ja Karinalle. Aiemmassa testamentissaan Kari antoi puolisolleen mahdollisimman paljon varallisuutta.

Kaarina ja tyttäret päättivät riitauttaa asian. Kaarinan mukaan mikään ei selitä Karin äkillistä täyskäännöstä. Haastehakemuksesta käy ilmi, että Kaarina piti avioparin välejä poikkeuksellisen läheisinä loppuun asti.

Kaarina Kivilahti saatteli puolisonsa viimeiselle matkalleen toukokuussa.­

Kivilahtien lempi leimahti jo 1970-luvulla. Kaikki alkoi, kun parikymppinen Kaarina Kihlberg työskenteli lentoemäntänä ja tapasi marraskuisena yönä Atlantin yllä metalliteollisuutta palvelleen liikemiehen.

Lentoemännän työtä pidettiin tuolloin hohdokkaana, sillä työmatkoilla oltiin pitkään ja niiden aikana yövyttiin eksoottisissa kohteissa. Emäntien asut olivat näyttäviä ja seksikkäitäkin, ja ammatin ympärillä oli glamouria. Moni matkustaja iski silmänsä lentoemäntiin ja houkutteli heitä treffeille.

Nuori Kaarina asui 1960-luvulla Washington D. C.:ssä, Yhdysvalloissa ja teki töitä Pan Am -lentoyhtiössä. Myöhemmin hän siirtyi Finnairille ja muutti takaisin Suomeen.

Eräälle Kaarinan emännöimälle Finnairin lennolle sattui suomalainen liikemies Kari Kivilahti, joka oli palaamassa työmatkalta. Hän kiinnitti välittömästi huomionsa kauniiseen lentoemäntään ja alkoi piirittää tätä jo lennon aikana.

Kaarina kertoi Helsingin Sanomien Nyt-liittelle vuonna 1999, miten Kari notkui lentoemäntien taukotilassa, kun hän piti 15 minuutin lepovuoroaan. Kaarina kuvaili IS:lle vuonna 2002, kuinka ei ollut aluksi lainkaan kiinnostunut Karista, vaikka tämä charmikas olikin.

Kaarina Kivilahti vuonna 1983. Tuolloin hän auttoi puolisoaan tämän yritystoiminnassa ja oli kotiäiti.­

Kari oli kuitenkin sinnikäs. Samaan aikaan, kun Kaarina jäi pariksi päiväksi Amsterdamiin töidensä jälkeen, selvitti hän naisesta kaiken. Kun Kaarina sitten palasi Suomeen, oli lentokentällä vastassa Kari, joka tiesi hänen silloisen aviopuolisonsa nimen, kotipaikan ja työaikataulun.

Nytin mukaan Kari tarjosi Kaarinalle kyydin ja asiat alkoivat edetä salamannopeasti, vaikka molemmat olivat tahoillaan naimisissa.

– Sen jälkeen hän soitti minulle koko ajan. Jos menin Stockmannille tai mihin tahansa kaupungille, hän vei minut autolla ja odotti. Hän ei antanut minkäänlaista ajatusaikaa. Viikon kuluttua hän kosi. Me panimme samaan aikaan kumpikin avioerot vireille. Kolme kuukautta ja kolme päivää ja meidät oli vihitty, Kaarina kertoi Walter De Campin artikkelissa Nyt-liitteessä.

Kaarina Kivilahti yhdessä Maria Melinin kanssa vuonna 1990.­

Kosinta tapahtui ravintolaillallisella, jota Kaarina muisteli IS:lle myöhemmin. Romanttisesta hetkestä painui mieleen se, että paikalla oli myös ylimääräistä seuraa.

– Ex-mieheni sattui olemaan paikalla ravintolassa, ja huomattuaan meidät hän tuli ja humautti nyrkillä Karia. Herrasmiehenä Kari hillitsi itsensä, tilasi pullon samppanjaa ja kosi minua, Kaarina kertoi vuonna 2007.

Häitä vietettiin Temppeliaukion kirkossa ja niistä alkoi Kaarinan uusi, erilainen elämä seurapiirirouvana. Nyt-liitteen mukaan Kari vaati vaimoaan keskittymään vain ja ainoastaan häneen. Kaarinan mukaan hän ei saanut enää tehdä töitä lentoemäntänä ja jätti rakastamansa uran.

Kaarina kuitenkin ryhtyi auttamaan Karia yrityksensä toiminnassa.

Kari ja Kaarina Kivilahti vuonna 1997 Finnairin juhlissa. Kaarina työskenteli yhtiön lentoemäntänä ennen avioliittoaan.­

Hieman myöhemmin Kari kertoi haluavansa lapsia ja perheeseen syntyivät tyttäret Klara ja Karina, joista tuli äitinsä tapaan myöhemmin seurapiirien vakiokasvoja. Kaarina jäi kotiin lasten kanssa, vaikkei ollut koskaan halunnut olla kotirouva.

Kaarina kuvaili Nyt-liitteen haastattelussa puolisoaan dominoivaksi ja voimakastahtoiseksi. Hän vaati Kaarinalta tämän täyden huomion ja myös sai sen. Parin kotona hääri kotiapulainen, joka auttoi Kaarinaa toteuttamaan puolisonsa toiveet.

– Kari ei ole koskaan elämänsä päivänä tehnyt mitään kotitöitä, tiskannut tai muuta, ei tietenkään. Kun Kari oli 20-vuotias, minä olin 13. Meillä on puoli sukupolvea eroa. Hän on vanhanaikaisesti kasvatettu, sovinisti, ja ylpeä siitä. Ja saa minun puolestani olla, Kaarina sanoi.

– Minä palvelen miestäni mielellään! Pesen hänen tukkansa aina. Se on pieni juttu minulle, ja toinen on iloinen.

Vuonna 1986 Kaarina kyllästyi kotiäidin rooliin ja sai Karin suostumaan ideaansa. Hän halusi perustaa muotiliikkeen Helsinkiin ja puolison avulla haave toteutui.

– Olin jättänyt rakastamani työn lentoemäntänä mieheni pyynnöstä ja jäänyt kotiin. Nuoremman tyttäreni aloitettua koulun minusta alkoi tuntua, että haluan jotain omaa ja perustin liikkeeni, Kivilahti sanoi IS:lle vuonna 2010.

– Olisinhan minä voinut jäädä kotiin, mutta mitä olisin sitten tehnyt? Käynyt kaiket päivät rouvalounailla? Pelkkään shoppailuunkin kyllästyy. Mutta kyllä välillä on tullut niitä fiiliksiä, että miksi näen kaiken vaivan. Joskus oli sellainen olo, että kuolen tähän, hän jatkoi.

Karina, Kari ja Kaarina Kivilahti syksyllä 2018. Kari Kivilahti menehtyi maaliskuussa 2019.­

Helsingin kantakaupungissa sijaitseva Kaarina K. -liike sai nopeasti mainetta ja on olemassa yhä. Putiikin avulla Kaarina sai omaa aikaa ja pääsi toteuttamaan itseään myös kodin ulkopuolella. Liikkeen parissa ovat työskennelleet pitkään myös tyttäret Klara ja Karina.

Siinä, missä Kaarina vakiintui seurapiirien vakiokasvoksi, pysytteli Kari poissa julkisuudesta. Hän ei antanut haastatteluja ja edusti puolisonsa kanssa vain harvakseltaan.

Kari Kivilahti teki elämäntyönsä naulatehtaan toimitusjohtajana Petäjävedellä. Nykyään tehdas on osa Helsingin Rauta Oy:ta, jonka omistaja ja toimitusjohtaja Kivilahti oli. Sen liikevaihto oli viime vuonna 4,3 miljoonaa euroa.

Lähteet: IS:n arkisto ja Nyt-liite

Juttua muokattu 19.12.2019 klo 17.43: toisin kuin jutussa alun perin luki Kaarina Kivilahti ei jäänyt perinnöttä, vaan hänen nimensä oli poistettu testamentista.

Vuosi 1995.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?