Rita Tainola Show - Näyttelijä Laura Birn: ”Ihmisen ei tarvitse luopua unelmasta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näyttelijä Laura Birn: ”Ihmisen ei tarvitse luopua unelmasta”

Palkitun näyttelijän Laura Birnin oli opeteltava uusinta rooliaan varten maalaamaan. – Opiskelin maalaamista puoli vuotta ja opettajani aina painotti, että kaiken voi maalata uudelleen. Se vei epäonnistumisen pelon pois, Laura Birn kertoo.

28.12.2019 7:55

Kun Jussi-palkittu näyttelijä Laura Birn puhuu työstään, hänen silmänsä loistavat. Suomen rajojen ulkopuolellakin roolisuorituksia englanninkielisissä elokuvissa tehnyt ja neljävuotiaan lapsen äiti on sitä mieltä, ettei äitiys tarkoita luopumista omista unelmistaan.

– Ei ihmisen tarvitse luopua unelmastaan, sillä ainakin meillä on hyvä tukiverkko, Laura Birn sanoo Tainola Show -podcastissa.

  • Kuuntele koko Tainola Show -podcast alla olevasta soittimesta. Jos soitin ei näy oikein, voit kuunnella jakson Suplasta tästä.

Laura kuitenkin myöntää, että säätelyä tarvitaan.

Laura haluaa pitää yksityisen elämänsä omanaan ja kaikki kunnia hänelle siitä. Näin teki aikoinaan myös hänen näyttelemänsä Helene Schjerfbeck, joka jopa sanoi läheisilleen, että hänen kuoltuaan kaikki hänen kirjeensä tulee tuhota. Onneksi joitakin kirjeitä jäi ja suuresta taiteilijasta on niiden kautta saatu lisätietoa.

Laura naurahtaa, että hänen oma maalaamisensa oli olematonta. Siihen tuli kuitenkin muutos, kun hän sai taiteilija Schjerfbeckistä kertovan Helene-elokuvan naispääosan.

– Koulussa sain kuvaustunnilta vapautuksen. En osannut enkä halunnut maalata. Uutta roolia varten oli opeteltava maalaamaan. Tutustuin Helenen töihin ja opiskelin maalaamista puoli vuotta, Laura kertoo.

Hän sai itseluottamusta opettajaltaan, joka sanoi, että aina voi maalata uudestaan huonon työn päälle.

– Sanoillaan ja opetuksellaan hän vei epäonnistumisen pelkoni pois, Laura kiittelee.

Laura paljastaa vielä hieman ylpeänä, että ohjaaja Antti J. Jokisen naistrilogian kolmannessa osassa, Helenessä, nähdään kaksi Lauran itsensä maalaamaa työtä.

Laura on ammatissaan niin loistava, että hänellä on kotonaan sekä Jussi-patsas ja Elokuvataiteen valtionpalkinto. Jussi tuli Puhdistuksesta, jonka ohjasi Antti J. Jokinen.

– Antti painotti minulle tässä roolissa sitä, ettei hän halua rooliin Lauraa vaan Helenen. Hän painotti, että minun on etäännyttävä Laurasta, näyttelijä sanoo Tainola Show -podcastissa.

Kansainvälisistä tuotannoistakin kiinnostunut Laura kertoo Antin neuvoneen, että on näyttelijän on laitettava itsensä likoon ja unohtaa kaikki omat maneerit.

– Nautin Antin kanssa työskentelystä. Hän vaatii, kunnioittaa ja painottaa, että suorituksessaan on aina mentävä pidemmälle, Birn kertoo Jokisen työmetodeista.

Jokinen halusi Lauran näyttävän mahdollisimman aidolta Helenelta ja maalaamisen lisäksi Laura istui kauan meikkituolissa ennen jokapäiväisten kuvausten alkua.

– Minulla meni kaksi tuntia päivässä maskissa, Laura kertoo.

  • Helene-elokuva ensi-illassa 17. tammikuuta

Aiemmin julkaistuja Tainola Show’n podcasteja ja videoita voit kuunnella ja katsoa tästä.

Kaikki Ilta-Sanomien podcastit löytyvät osoitteesta is.fi/podcast eli täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?