Petri Sarvamaa järkyttyi sunnuntaina, kun koko maailma alkoi yhtäkkiä pyöriä ympyrää – pian hän makasi sängyn pohjalla oksentaen - Viihde - Ilta-Sanomat

Petri Sarvamaa järkyttyi sunnuntaina, kun koko maailma alkoi yhtäkkiä pyöriä ympyrää – pian hän makasi sängyn pohjalla oksentaen

Petri Sarvamaan viikon suunnitelmat menivät uusiksi, kun lääkäri määräsi hänet lentokieltoon.

Petri Sarvamaan viikon suunnitelmat menivät uusiksi, kun lääkäri määräsi hänet lentokieltoon.

Julkaistu: 4.12. 20:01

– Haluan sanoa, että arvostakaa jokaista askelta, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa sanoo. Hän sai sunnuntaina Ménièren taudin kohtauksen.

Maanantaiaamuna europarlamentaarikko Petri Sarvamaan seuraavan viikon suunnitelmat menivät uusiksi. Lääkäri määräsi hänet viikon lentokieltoon.

59-vuotias Sarvamaa sai sunnuntaina Ménièren taudin kohtauksen, jossa koko maailma pyörii hänen mukaansa ”ympyrää kuin karusellissa”.

– Sitä ei pysty kuvittelemaan, jos ei ole itse kokenut. Olin kuin karusellissa ja nopeutus on moninkertaisena. Se on ihan hurjaa, Petri Sarvamaa kertoo puhelimessa.

Parin vuorokauden ajan hän makasi sängyssä ja voi pahoin. Silmät oli pidettävä koko ajan kiinni.

– Lääkäri sanoi, että tämä voi tulla kenelle tahansa, Sarvamaa kertoo.

– 15 vuotta sitten minulle tuli Amerikassa ensimmäistä kertaa. Olin unohtanut jo koko jutun.

Terveyskirjaston mukaan Ménièren taudilla tarkoitetaan perussyyltään tuntematonta kohtauksellista oireyhtymää, johon kuuluvat huimauskohtaukset, kuulon huononeminen, korvien soiminen sekä korvien paineen tai täyttymisen tunne. Oireiden synty liittyy sisäkorvassa olevan nesteen lisääntymiseen. Tämä taas vaikuttaa häiritsevästi tasapainoon ja kuuloon.

– Tämä oli hyvä pysäyttäjä. Edellisen vuorokauden ajan kävin Strasbourgissa korkealla tasolla neuvotteluita komissaarin ja kabinettipäällikön kanssa. Saman vuorokauden aikana ehdin tehdä lapsille ruokaa.

– Pointti on se, että ihminen ei pysty arvostamaan sillä hetkellä, kun on terve, että pystyy tekemään mitä vaan. Seuraavana päivänä et pysty tekemään yhtään mitään.

Sarvamaa yhdessä puolisonsa Sari Helinin kanssa eurovaali-iltana.

Sarvamaa yhdessä puolisonsa Sari Helinin kanssa eurovaali-iltana.

Tasapainoaisti on palautumassa hitaasti, Sarvamaa kertoo. Tänään keskiviikkona hän on jo vienyt tyttärensä kouluun. Kokoomuksen europarlamentaarikko on joutunut peruuttamaan kymmeniä tapaamisia.

Parhaillaan hän tekee töitä kotisohvalla Helsingissä ja suunnittelee täyttä häkää ensi viikkoa.

– Haluan sanoa, että arvostakaa jokaista askelta, Petri Sarvamaa sanoo.

Sarvamaa kiittää ihmisiä saamastaan palautteesta, tuesta ja kannustuksesta, kun hän kertoi sairastumisestaan sosiaalisessa mediassa.

– Ei minulla ole mitään hätää. Askel on nyt vähän hoippuva, mutta toivon, että hoipun perjantaina vähemmän, kun menen kättelemään presidenttiä Linnan juhlissa.

Petri Sarvamaa toipuu ja on jo melkein iskussa.

Petri Sarvamaa toipuu ja on jo melkein iskussa.