Näin hurjat ovat Vesa-Matti Loirin elämäkerran myyntiluvut nyt – kirjailija Jari Tervo: ”Olen helpottunut” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin hurjat ovat Vesa-Matti Loirin elämäkerran myyntiluvut nyt – kirjailija Jari Tervo: ”Olen helpottunut”

Jari Tervon kirjoittama Loiri-elämäkertateos on nousemassa vuoden myydyimmäksi kirjaksi.

Jari Tervon kirjoittama Loiri-elämäkertateos on nousemassa vuoden myydyimmäksi kirjaksi.

Julkaistu: 4.12. 6:36

Jari Tervon kirjoittamasta Vesa-Matti Loirin elämäkerrasta on tulossa vuoden 2019 myydyin kirja.

Ilta-Sanomien kustannusosakeyhtiö Otavasta saamien tuoreiden tietojen mukaan LOIRI.-nimellä kulkevaa Vesa-Matti Loirin elämäkertaa on myyty jo yli 80 000 kappaletta.

Kirjailija Jari Tervon taiteilijalegendasta räätälöimä teos näyttäisi rikkovan jopa 100 000 myydyn kappaleen rajan, sillä joulumyynti on perinteisesti ollut kirjamarkkinoiden kulta-aikaa.

Myyntiluvuissa on Otavan mukaan huomioitu sekä kovakantiset kirjat että sähköiset versiot, äänikirjat siis.

– Mitä tähän voi sanoa… Olen hyvin iloinen, että kansa näyttää hyväksyvän rosoisen, rehevän ja rehellisen elämäkerran rakastetusta taiteilijasta Vesa-Matti Loirista, romanien tekijänä tunnettu Tervo kertoo.

Jari Tervon kirjoittamassa Loiri-elämäkerrassa on jopa 700 sivua.

Jari Tervon kirjoittamassa Loiri-elämäkerrassa on jopa 700 sivua.

Loiri-elämäkerta näyttäisi nousevan kenties koko vuoden 2019 myydyimmäksi kirjaksi. Uransa ensimmäisen elämäkerran kirjoittanut Tervo kohtasi teoksen julkaisuvaiheessa syyskuussa myös jonkin verran kritiikkiä, lähinnä Loirin takavuosien naisseikkailujen avoimeen kerrontaan liittyen.

– Nyt olen helpottunut, hän tiivistää.

Taiteilijalegenda Vesa-Matti Loiri kieltäytyi vuosien ajan kaikista elämäkertateokseen liittyvistä ehdotuksista, joita hänelle tehtiin. Kirjan ilmestymispäivänä, 12. syyskuuta Tervo kertoi Ilta-Sanomille ehtineensä itsekin jo haudata ajatuksen siitä, että kirjaa koskaan syntyisi.

– Olin jo haudannut ajatuksen siitä, että tämä projekti joskus onnistuisi. Hän (Loiri) oli nimittäin jo kieltäytynyt tiukasti myös minun tekemästäni elämäkertaehdotuksesta, Tervo totesi Ilta-Sanomille tuolloin.

Jari Tervo kertoo olevansa kaiken kritiikin jälkeen huojentunut siitä, että kirja on myynyt hyvin.

Jari Tervo kertoo olevansa kaiken kritiikin jälkeen huojentunut siitä, että kirja on myynyt hyvin.

Yllätys olikin melkoinen, kun kirjailija sai kaksi vuotta sitten talvella puhelun Loirin pitkäaikaiselta ystävältä Pete Eklundilta. Tervon vastatessa puhelimeen soittaja ei kuitenkaan ollut Eklund, vaan Loiri itse.

– Hän sanoi ykskantaan: ”Vesku tässä terve, tehdään se vitun kirja”, Tervo paljasti IS:lle syyskuussa.

Tervon kirjoittamassa elämäkertateoksessa on peräti 700 sivua. Yksiin kansiin on koottu kaikki miehen monipuolisesta urasta tämän naisseikkailuihin.

– Kirjasta tuli paksu, koska Loiri on tehnyt noin neljän miehen työt. Ja on hienoa, ettei teos jäänyt pölyttymään Otavan arkistoihin, Tervo iloitsee.