24-vuotias kaunotar potkaistiin ulos Miss Maailma -kisoista, syynä seksistiseksi haukuttu sääntö – nyt missiorganisaatio on valtavan kohun keskellä - Viihde - Ilta-Sanomat

24-vuotias kaunotar potkaistiin ulos Miss Maailma -kisoista, syynä seksistiseksi haukuttu sääntö – nyt missiorganisaatio on valtavan kohun keskellä

Missikaunotar Veronika Didusenko ei saanut osallistua Miss Maailma -kisaan, koska hän on äiti.

Missikaunotar Veronika Didusenko ei saanut osallistua Miss Maailma -kisaan, koska hän on äiti.

Julkaistu: 2.12. 19:14

Miss Ukrainan oli tarkoitus ottaa osaa Miss Maailma -kisaan maansa edustajana, mutta organisaatio heitti hänet pois kisasta, koska hänellä on lapsi.

Miss Maailma -kilpailun osallistuja Veronika Didusenko hyllytettiin tunnetusta kauneuskilpailusta vuosi sitten.

Ukrainasta kotoisin oleva malli kruunattiin Miss Ukrainaksi vuonna 2018. Hänen oli tarkoitus matkustaa saman vuoden joulukuussa Kiinaan edustamaan maataan Miss Maailma -kisoissa. Yllättäen hänet kuitenkin potkaistiin ulos kisasta henkilökohtaisen elämäntilanteen takia.

Telegraph-lehden mukaan Didusenko hyllytettiin, koska hän on äiti. Missikaunottarella on viisivuotias poika Alex.

24-vuotias ukrainalaismalli on nyt aloittanut lakitoimet missiorganisaatiota vastaan. Hän vetoaa ihmisoikeuksiinsa ja nimittää Miss Maailma -kilpailua ”seksistiseksi ja vanhakantaiseksi”.

Didusenko on saanut apua YK:n ihmisoikeusasianajajilta tapauksen edistämiseen. Asianajajat ovat linjanneet, että perusteet Didusenkon hyllyttämisen taustalla olivat syrjivät.

Veronika Didusenko on aloittanut kampanjan oikeusteitse Miss Maailma -organisaatiota vastaan.

Veronika Didusenko on aloittanut kampanjan oikeusteitse Miss Maailma -organisaatiota vastaan.

BBC selventää artikkelissaan, että Miss Maailma -kilpailun säännöt tosiaankin kieltävät äitejä ottamasta osaa kauneuskisaan.

– Haluan muuttaa kisan sääntöjä ja varmistua siitä, että se missiorganisaatio on valmis muuttumaan ajan kuluessa, Didusenko sanoi radiohaastattelussa.

Potkut kisasta tuntuivat hänestä nöyryyttävältä ja loukkaavalta.

– Minusta tuntui niin pahalta, koska se ei ole vain minun tarinani. Se on tuhansien naisten tarina, jotka ehkä haluaisivat osallistua kisaan, mutta se ei ole mahdollista, koska he ovat äitejä.

– Äitiydellä ei ole mitään vaikutusta siihen, miten menestyksekkäästi voin toimia mallina tai edistää uraani.

Ukrainalaismallilla on viisivuotias poika Alex.

Ukrainalaismallilla on viisivuotias poika Alex.

24-vuotias malli voitti Miss Ukraina -kisan vuonna 2018.

24-vuotias malli voitti Miss Ukraina -kisan vuonna 2018.

Miss Maailma -kilpailun toimitusjohtaja Julia Morley kommentoi aihetta Britannian suosituimmassa aamu-tv-lähetyksessä Good Morning Britainissa vuosi sitten, kun siitä kysyttiin häneltä suoraan.

Morley selitti kisan sääntöjä erilaisiin kulttuureihin sopeutumisella.

– On eri asia, miten minä tai muut eurooppalaiset tuntevat tästä asiasta, ja mitä koko muu maailma ajattelee siitä, ottaen huomioon erilaiset uskonnot ja monet muut asiat, Morley sanoi.

– Ymmärrät siis varmaan, että me emme voi ajatella vain omia tunteitamme, vaan meidän täytyy ottaa myös muut huomioon, hän napautti.

Julkisuudessa on myös puitu sitä, voisiko äiti ottaa vastaan Miss Maailma -tittelin ilman, että hänen lapsensa mahdollisesti kärsisivät.

Didusenko tyrmäsi argumentin ja huomautti, että hänen poikansa on tottunut matkustelemaan hänen kanssaan.

– Väite siitä, että Miss Maailma -organisaatio olisi huolissaan lasten hyvinvoinnista kuulostaa minun korviini täydeltä potaskalta, malli sanoi.

–Äitiydellä ei ole mitään vaikutusta siihen, miten menestyksekkäästi voin toimia mallina, sanoo Didusenko.

–Äitiydellä ei ole mitään vaikutusta siihen, miten menestyksekkäästi voin toimia mallina, sanoo Didusenko.

Isot kauneuskilpailut voivat olla monien osallistujamaiden naisille askel kohti parempaa elintasoa.

Miss Maailma -kilpailu on heti Miss Universum -kisojen jälkeen yksi maailman suurimpia kauneusmittelöitä. Siihen osallistui viime vuonna 118 nuorta naista ympäri maapalloa. Voittajaksi kruunattiin meksikolainen 27-vuotias Vanessa Ponce.

Tänä vuonna kisa järjestetään 14. joulukuuta Lontoossa. Suomea edustaa Dana Mononen.

Suomen edustajat kansainvälisiin missikilpailuihin on valittu vuosittain Miss Suomi -kisan kautta. Myös Miss Suomi -kilpailun säännöissä sanotaan, että kilpailuun osallistuvan tulee olla naimaton ja lapseton.

Lisätty kello 20 maininta siitä, että Miss Suomi -kisan osallistujien tulee olla lapsettomia ja naimattomia.