Jani Toivola julkaisi pysäyttävän kirjoituksen tyttärestään – kertoo vuosien epätoivosta ja hetkestä, jolloin tajusi voivansa sittenkin tulla isäksi - Viihde - Ilta-Sanomat

Jani Toivola julkaisi pysäyttävän kirjoituksen tyttärestään – kertoo vuosien epätoivosta ja hetkestä, jolloin tajusi voivansa sittenkin tulla isäksi

Jani Toivolan tytär täyttää lauantaina kuusi vuotta. Lapsen saaminen oli pitkään Toivolan hartain haave.

Jani Toivola on onnellinen siitä, että hänellä on ihana, 6-vuotias tytär.­

30.11.2019 12:41

Kuusi vuotta sitten Jani Toivolasta tuli isä. Hän oli tuolloin vihreiden kansanedustaja ja isyys oli ollut hänen pitkäaikainen haaveensa. Nyt Toivola muistelee hänen elämänsä muuttanutta hetkeä Instagramissa.

Ex-kansanedustaja julkaisi tilillään kuvan kiharatukkaisesta tyttärestään, joka viettää lauantaina 6-vuotissynttäreitään.

– 6 vuotta sitten Pantteri tuli tähän maailmaan ja meidän elämään. Hän saapui vauhdilla. Kaikki suunnitellut meren kohinat, valaan laulut, ammeet ja pallot jäi käyttämättä. Mä seisoin kaiken rekvisiitan kanssa sairaalan aulassa ja hoitaja käski heittämään romut nurkkaan jos halusin nähdä edes vilauksen lapseni syntymästä, Toivola kertaa tyttärensä syntymää.

Tyttö syntyi nopeasti ja Toivola oli heti haltioissaan.

– Mua pelotti ja samalla olin onnellisempi kuin koskaan. Kaikki oli omassa elämässä myllätty ympäri ja silti sairaalaan ulkopuolella oli sama arki, hän kirjoittaa Instagramissa.

Toivola kertoo tilillään, että tyttären syntymä sai hänet ajattelemaan omaa isäänsä ja sitä, miten tämä lähti. Samaan aikaan oma lapsi oli vastaus hänen haaveisiinsa, joiden hän ei uskonut koskaan toteutuvan. Hän luuli pitkään, ettei homomiehenä voisi ikinä saada omaa lasta.

– Se, että musta tuli isä on ihme. Mä tiesin jo varhain, että vanhemmuus on asia jota janoan joka solullani. Olemisen tila, jossa ei ollut epäilyksen varjoa eikä häpeää. Samaan aikaan mä kasvoin maailmaan, jossa homona mulle ei näytetty polkua vanhemmuuteen. Ei oikein polkua mihinkään. Oli vain hiljaisuutta, joka käpertyy häpeään ja näköalattomuuteen.

Epätoivo muuttui kuitenkin toivoksi, kun Toivola muutti New Yorkiin opiskelemaan. Hän muistaa yhä hetken, jolloin hän tajusi, että myös homomies voi saada lapsia.

– Näin ravintolassa miesparin, jolla oli lapsi. Tuijotin heitä pylvään takaa ja itkin ja nauroin. Yksi kuva ja kaikki näköalattomuus ja häpeä katosi ja elämä alkoi. Yksi kuva antoi luvan unelmoida. Isyyteen oli matkaa vielä 15 vuotta, mutta se yksi kuva oli jättänyt jäljen, jota kukaan ei voinut ottaa pois.

Kirjoituksensa päätteeksi Toivola kertoo tyttärestään. Hänen mukaan tämä on hoivaava, utelias ja railakas sekä seikkailijaluonne, joka näyttää hänelle maailmaa.

– Pantteri keskittyy seikkailemaan. Siihen riittää vaikka parvisängyn portaat ja sieltä avautuva näköala, Toivola kirjoittaa.

Toivola kertoi jo vuonna 2009 Ilta-Sanomille, halunneensa isäksi niin kauan kuin muistaa.

– Olen 14-vuotiaasta asti haaveillut perheestä. Kun päädyin tukihenkilöksi eräälle raskaana olevalle ystävälleni ja menin hänen kanssaan synnytysvalmennukseen, tajusin, että tämä on perustavanlaatuinen asia kaikille ihmisille, Toivola kertoi IS:lle tuolloin.

Toivolalla ja hänen tyttärensä äidillä on järjestely, jossa tyttö asuu Toivolan luona. Äiti kuitenkin tapaa lastaan säännöllisesti. Toivola kertoi vuonna 2016 ilmestyneessä Musta tulee isona valkoinen -kirjassaan, että hän tapasi tyttärensä äidin sattumalta.

Hän sai sähköpostia tuntemattomalta naiselta, jonka nimi oli Kirsi. Sähköpostissa Kirsi sanoi, että haluaisi äidiksi ja etsi isäksi miestä tai miesparia. Kirsi ei halunnut parisuhdetta, mutta hän halusi perheen.

Toivola sopi tapaamisesta Kirsin kanssa Eduskuntatalon kahvilaan, vaikka ehdotus aluksi epäilyttikin häntä.

– Minusta tuntui siltä, kuin olisin ollut menossa sokkotreffeille, hermoilin ja jännitin, Toivola kuvasi kirjassaan.

Kaksikko puhui kanssa käytännön asioista, missä lapsi syntyisi ja kuinka usein äiti haluaa nähdä lasta. Tapaamisten meni hyvin ja Toivola ja Kirsi sopivat perheen perustamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?