Tällaiset ovat Linnan juhlat tänä vuonna: presidentti Sauli Niinistö lohkaisi Jenni Haukion puvusta spontaanin vitsin - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällaiset ovat Linnan juhlat tänä vuonna: presidentti Sauli Niinistö lohkaisi Jenni Haukion puvusta spontaanin vitsin

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Presidentinlinnassa lisätietoja itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemasta.

29.11.2019 14:43

Presidentti Sauli Niinistö tapasi perjantaina median edustajia Presidentinlinnassa Helsingissä osana itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tiedotustilaisuutta. Presidentti Niinistö kertoi tilaisuudessa tämän vuoden Linnan juhlien teemasta. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Tiedotustilaisuuden alkuun presidentti Niinistö kertoi muutaman ajatuksen teeman taustalla.

– Elämme maailmassa, jossa tiedon määrä ja sen saatavuus ovat tuntuvasti kasvaneet ja kasvavat edelleen. Tietysti olettama tästä kaikesta on, että ahaa, mehän tulemme saamaan enemmän ja parempaa tietoa.

– Jos ajattelemme tietovirtaa, jossa elämme. Massa on valtava ja sitä hallitsee hektisyys. Tämä ei välttämättä ole linkissä sen kanssa, mitä eilinen tieto oli.

Presidentti Niinistö sanoi, että tiedon paljous aiheuttaa inhimillisen reaktion, jonka myötä lähdekritiikki unohtuu.

– Tällainen tilanne on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja jopa valheille. Jos siihen suuntaan mennään, tästä tulee vaikea paikka elää meille kaikille.

Presidentti sanoi tilaisuudessa myös, että maalittamisen kautta kuka tahansa voi joutua kohteeksi.

– Tästä kaikesta ei loppujen lopuksi kukaan voita mitään. Häviäjiä on paljon.

Presidentti kiittelee yhteisöllisyyden voimaa.

– Me kaikki kuulumme yhteisöihin, joissa on tapana vähän ojentaa, jos tuntuu siltä, että joku on harhateillä. Omiensa ohjaaminen on erityisen tärkeää niille, joita seurataan. Sananvapaus kytkeytyy näihin kysymyksiin läheisesti.

– Meillä on ihmisiä, joilla on malttia ja tolkkua. Juuri korvien välissä onkin paras suoja puolitotuuksia vastaan.

Lopuksi presidentti kiitteli sitä, että suomalaiset edelleenkin luottavat tutkittuun tietoon.

– Emme halua mennä mihinkään sellaiseen, missä on vaikea elää.

Ilta-Sanomien toimittaja Iida Kantola kysyi tilaisuudessa, onko presidentti Niinistö huolissaan vääristellyn tiedon levittämisestä yhteiskunnassa. Hän myös kysyi, onko Linnan juhlien teema kenties valittu sen vuoksi.

– Ehkä huolestuttavinta on se loukkaava tapa käydä keskustelua. Sillä tavalla, että hyökätään yksilöä vastaan. Se on aikamoinen tuskan tilanne sen kohteeksi joutuvalle.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiedostustilaisuudessa Linnan juhlien teemasta.­

Presidentti Niinistö ilmaisi kannattavansa kriittistä väittelyä, jolloin väärä tieto oikenee.

Presidentti myös valotti, miten vieraat on valittu.

– Meillä on ihan oma menettelytapamme siinä, miten vieraat kutsutaan. Varsin suuri osa on vakiovieraita.

– Erityisesti juuri teeman puitteissa taitaa oli yli kaksisataa vierasta. Siinä suhteessa kaikki ehdotukset ovat olleet tervetulleita. Olkoon tämä teema nyt kunnianosoitus kaikille jotka kannattavat ja edistävät oikeaa tietoa.

Presidentiltä kysyttiin tilaisuudessa, miten tämä vuoden teema näkyy Jenni Haukion puvussa.

– Ei se ole valtavan paljastava, Niinistö vitsailee.

Vitsi sai sekä presidentti Niinistön että paikalla olleet lehdistön edustajat ja muun väen nauramaan makeasti.

Tämän vuoden vieraat ovat omalla tahollaan edistäneet tiedon välittämistä edesauttaneet yhteiskunnallista keskustelua. Vanhin henkilö 103-vuotias.

Vastaanotolle on kutsuttu 30 veteraania, kaatuneiden omaisia, lottia ja puolisoita. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kenraali Jaakko Valtanen avaa kättelyn, mutta lopullinen järjestys selviää vasta juhlailtana.

Linnan juhlien budjetti on tänä vuonna 220 000 euroa. Se on suunnilleen sama kuin viime vuonna.

Juhlan kukituksen pääväreinä sininen ja valkoinen. Ja juhlia varten on tilattu noin 5000 leikkokukkaa. Pääosassa ovat Suomessa viljellyt kukat.

Presidentti korostaa kotimaisuutta ja kasvien kasvatuksessa on käytetty uusiutuvaa energiaa. Suurin osa kukista lahjoituksena. Osa kukista on peräisin Kultarannasta.

Tarjoilussa korostuvat kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys. Tarjoilussa on hyödynnetty muun muassa Kultarannan pensasmustikoita. Uutuusruokana on makea salmiakkileivos. Tarkoitus mitoittaa tarjoilu niin, ettei hävikkiä juuri tulisi.

Tarjolla on vegaanisia luomuviinejä ja hävikkileipäolutta. Booli on tänä vuonna ensimmäistä kertaa 100-prosenttisen luomua, maku on kuitenkin pyritty säilyttämään mahdollisen samana. Viime vuonna ainesosista reilut 80 prosenttia oli luomua. Tarjolla on myös vastuullisesti tuotettua kahvia ja ilmastokompensoitua teetä.

Valtionsalissa tulevat esiintymään Laura Voutilainen ja Lauri Mikkola. Club for Five esiintyy kolmannen kerroksen salongissa.

Kaartin soittokunta soittaa juhlissa perinteiseen tapaan. Ensimmäisenä valssina kuullaan Raimo Roihan Maailman kaunein maa, jolla kunnioitetaan edesmenneen Reijo Taipaleen muistoa. Veteraaneille esiintyy Cantores Minores kuoro.

Presidentti Niinistö sanoi lokakuussa tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa, että hän ja rouva Jenni Haukio haluavat tänä vuonna huomioida itsenäisyyspäivän vastaanotolla henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.

– Jokainen voi osaltaan edistää kunnioittavaa keskustelukulttuuria sekä vahvistaa luottamusta tietoon ja asiantuntijuuteen, ja mikä olennaisinta, pysyä totuudessa. Tämä rakentaa luottamusta, presidentti Niinistö sanoi lokakuussa kansliansa tiedotteessa.

Presidentin mukaan on hienoa, että Suomessa on mahdollista esittää oma mielipiteensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?