Muistatko Sofi Oksasen kohauttaneen linnanjuhlapuvun? Paljastaa tv:ssä, miten koko asu meni uusiksi viime metreillä – presidentillä näppinsä pelissä - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko Sofi Oksasen kohauttaneen linnanjuhlapuvun? Paljastaa tv:ssä, miten koko asu meni uusiksi viime metreillä – presidentillä näppinsä pelissä

Sofi Oksanen kertoo Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, kuinka presidentiltä saatu tunnustus aiheutti yllättävän asukriisin vuoden 2012 Linnan juhlien kynnyksellä.

Tulevassa Yökylässä Maria Veitola -jaksossa vieraillaan kirjailija Sofi Oksasen luona Helsingin Kalliossa.­

28.11.2019 17:50

Ensi viikolla Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa vieraillaan kirjailija Sofi Oksasen luona. Sofi Oksanen on yksi menestyneimmistä suomalaiskirjailijoista ja hänet tunnetaan muun muassa teoksista Norma ja Puhdistus.

Ensi keskiviikkona ilmestyvässä jaksossa Maria Veitola saapuu Oksasen luo Helsingin Kallioon. Veitola pääsee yhdessä Oksasen kanssa osaksi juhlajärjestelyjä, sillä Oksasen uusin teos Koirapuisto oli jaksoa kuvatessa juuri ilmestymäisillään.

Tärkeä osa valmisteluja oli myös vierailu Oksasen luottosuunnittelija Aurora Raiskisen luona. Etsinnässä on täydellinen vaate kirjan julkistustilaisuuteen. Veitola utelee kaksikolta, onko heidän kohdalleen koskaan sattunut viime hetken kriisejä, mitä Oksasen vaatetukseen tulee.

– Ne Linnan juhlat. Kun sä sait Pro Finlandian ja me oltiin suunniteltu Viron kunniamerkkiin sopivaksi puku. Kaikki värit ja kaikki. Sitten sä soitit, että mulla on sekä hyviä että huonoja uutisia. Että mä olen saanut Pro Finlandian. Sitten me saatettiin kumpikin päästää vähän ärräpäitä, Raiskinen muistelee.

Oksanen edusti vuoden 2012 Linnan juhlissa tummanvioletissa iltapuvussa sekä näyttävässä hiuskoristeessa.­

Tasavallan presidentti on myöntänyt Pro Finlandia -kunniamerkit taiteellisesti ansioituneille henkilöille jo vuodesta 1945 alkaen. Oksanen sai kyseisen tunnustuksen vuonna 2012 ja samana vuonna kirjailija sai kutsun myös Linnan juhliin.

– Me oltiin keskellä yötä teidän olkkarissa ja googlataan, miltä se Pro Finlandia näyttää. Koska sitä ei saanut ennen kuin 6. päivä käsiin. Että millainen kiinnitys siinä on, suunnittelija paljastaa.

Oksanen edusti lopulta vuoden 2012 Linnan juhlissa violetissa iltapuvussa ja massiivisessa hiuskoristeessa, joka herätti paljon huomiota. Oksanen kuitenkin paljastaa, ettei asun suunnitteleminen ole yksinkertaisimmasta päästä silloin, kun siihen pitäisi yhdistää arvokkaat kunniamerkit.

– Kunniamerkeissä on sellainen juttu, että ne on painavia ja naisten iltapukukankaat ovat ohuita. Ne on suunniteltu miehille. Niitä ei ole suunniteltu naisille. Jos laittaisi frakin, ei mitään ongelmaa, valittelee Oksanen.

– En ole ikinä ajatellut tällaisia asioita, Veitola hämmästelee.

Oksasen viimeisimmän teoksen, Koirapuiston tapahtumat sijoittuvat Suomeen sekä Ukrainaan.­

Sofi Oksanen on julkisuudessa puhunut paljon tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolesta. Myös Yökylässä-ohjelmassa Oksanen ja Veitola keskustelevat feminismistä, me too -ilmiöstä sekä tasa-arvon toteutumisesta kirjallisuuspiireissä.

Oksanen nousi julkisuuteen vuonna 2003, kun hänen esikoisromaaninsa Stalinin lehmät julkaistiin. Oksanen on urallaan voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja, kuten Finlandia-palkinnon. Oksasen Puhdistus on ensimmäinen teos, joka on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?