Finlandia-palkinto meni ennakkosuosikille – voiton vei 29-vuotias Pajtim Statovci: ”Sen merkitys minulle on mittaamaton” - Viihde - Ilta-Sanomat

Finlandia-palkinto meni ennakkosuosikille – voiton vei 29-vuotias Pajtim Statovci: ”Sen merkitys minulle on mittaamaton”

– En kyllä osaa vielä yhtään sanoa, tuore kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Pajtim Statovci kertoo suunnitelmistaan 30 000 euron palkintosumman suhteen.

Pajtim Statovci on tuore kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja.­

27.11.2019 15:06

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni tänä vuonna ennakkosuosikille.

Voiton vei 29-vuotias Pajtim Statovci romaanillaan Bolla (Otava).

240-sivuinen romaani kertoo siitä, kuinka kaksi parikymppistä miestä löytää toisensa ihmeellisellä tavalla Kosovon Pristinassa 1995.

Rakastavaisista Arsim on albaani ja Miloš serbi. Pian alkavat sodan kauheudet, joissa heidän kansansa asettuvat väkivalloin toisiaan vastaan. Tätä seuraavat suuret kysymykset ihmisen oikeudesta unelmiinsa ja arvoihinsa.

Palkinnonsaajasta päätti tänä vuonna Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

– Pidän saamaani palkintoa äärimmäisen suuressa arvossa. Sen merkitys taiteilijalle, minulle, on mittaamaton, Pajtim Statovci kertoi Ilta-Sanomille.

Palkinto on suuruudeltaan 30 000. Tuore Finlandia-voittaja ei vielä tiedä, mihin aikoo rahat käyttää.

– En kyllä osaa vielä yhtään sanoa, hän kertoo.

Pajtim Statovci on kirjoittanut kolme romaania. Kaikki ovat palkittuja ja ylistettyjä. –Tunnen syvää kiitollisuutta siitä, että kirjani ovat saaneet osakseen tällaista huomiota, hän sanoo.­

Ilta-Sanomien toimittaja Heini Kilpamäki kirjoitti elokuussa Bollasta: ”Vasta 29-vuotias Statovci on Suomen lahja maailmankirjallisuudelle. Kerronta on järjettömän pakahduttavaa ja vaatii säännöstelyä”.

Statovci on noussut lyhyessä ajassa suomalaisten kirjailijoiden ykkösriviin. Bolla on hänen kolmas romaaninsa.

Esikoisromaani Kissani Jugoslavia sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon 2014.

2016 ilmestynyt toinen romaani Tiranan sydän valittiin syksyllä 2019 Yhdysvalloissa National Book Award -finalistien joukkoon käännöskirjallisuuden sarjassa. Palkinto on maailman merkittävimpiä kirjallisuuspalkintoja.

– Onhan tämä ollut uskomaton syksy. Se, että teokset löytävät uusia koteja, on kirjailijan unelma, Statovci sanoo.

Statovcin kirjojen käännösoikeuksia on myyty yli 20 kielialueelle.

– Tunnen syvää kiitollisuutta siitä, että kirjani ovat saaneet osakseen tällaista huomiota, Pajtim Statovci kertoo.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpaili kuusi finalistia.

Esiraatiin kuuluivat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís puheenjohtajana ja muina jäseninä Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen ja elokuvatuottaja Rimbo Salomaa.

Pajtim Statovci on tuore kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja.­

Esiraati arvioi Bollaa näin: ”Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan. Kirja kertoo menettämisestä, raakuudesta, pahuudesta, kaiken turhuudesta sekä ymmärtämättömyydestä kaikkein läheisimpiä kohtaan mutta myös rakkaudesta ja uskollisuudesta. Jugoslavian hajoamissodat vaikuttavat vaikuttaa taustalla monin eri tavoin ihmisten kohtaloihin. Kuinka selviytyä, kun ei voi olla sellainen ihminen kuin on ja haaveet toteutuessaan särkyvät”.

Keskiviikkona 27.11. Bio Rexissä Helsingissä pidetyssä palkintotilaisuudessa julkistettiin myös kaksi muuta Finlandia-palkintoa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Marisha Rasi-Koskinen kirjalla Auringon pimeä puoli (WSOY). Voittajan valitsi Olavi Uusivirta.

Tietokirjallisuuden Finlandian sai Anssi Jokiranta & Pekka Juntti & Anna Ruohonen & Jenni Räinä teoksella Metsä meidän jälkeemme (Like). Voittajan päätti Sixten Korkman.

Pajtim Statovcin lisäksi kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat vuonna 2019 olivat:

Monika Fagerholm: Vem dödade bambi? / Kuka tappoi bambin? (Förlaget / Teos) Suomentanut Laura Jänisniemi

JP Koskinen: Tulisiipi (Like)

Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like)

Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä (Teos)

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen (WSOY)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?