Chewbaccan rooli teki Joonas Suotamosta Hollywood-tähden – menestykseen liittyy yksi erikoinen seikka: ”Aika fifty-fifty, että uskovatko ihmiset” - Viihde - Ilta-Sanomat

Chewbaccan rooli teki Joonas Suotamosta Hollywood-tähden – menestykseen liittyy yksi erikoinen seikka: ”Aika fifty-fifty, että uskovatko ihmiset”

Star Wars -elokuvissa näyttelevä suomalainen Hollywood-tähti Joonas Suotamo myöntää, että harva edelleenkään tunnistaa häntä Chewbaccan karvaisen turkin alta.

Näyttelemisestä jo nuorena innostuneelle Joonas Suotamolle rooli Chewbaccana on ollut unelmien täyttymys.­

26.11.2019 18:22

Espoolaissyntyinen Joonas Suotamo on saavuttanut sen, mistä moni vain haaveilee. 33-vuotias Suotamo on tehnyt läpimurtonsa Hollywoodissa, eikä missä tahansa tuotannossa, vaan legendaarisissa Star Wars -elokuvissa. Niissä suomalaismies esittää Chewbaccaa – myös joulukuussa ensi-iltansa saavassa Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvassa.

Suotamosta tuli maailmankuulu jo silloin, kun hän tuurasi Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa nyt jo edesmennyttä Chewbacca-näyttelijää Peter Mayhew’ta. Sen jälkeen Suotamo peri Mayhew’n turkin, otti roolin kokonaan haltuunsa ja teki Chewbaccan roolin kokonaisuudessaan Star Wars: Last Jedi -seikkailussa.

– Fiilis on aivan mahtava. Olen perinyt oikeuden hoitaa legendaarista hahmoa. Saan tehdä sitä, minkä Peter Mayhew aloitti, Suotamo hehkuttaa.

Chewbaccan rooli on sikäli poikkeuksellinen, että kuvauksissa Suotamo maskeerataan päästä varpaisiin, eikä miestä tunnista kukaan karvaisen turkin alta.

– Se vastaa vähän sitä kuin olisi matala-asteisessa saunassa koko päivän. Siltä se tuntuu.

Suomalaiseen tapaan Suotamo on ollut koko ikänsä tuttu näky saunan lauteilla.

– Tykkään saunoa. Se on varmaan jollain lailla valmistanut minua tähän uraan, mies nauraa pilke silmäkulmassaan.

Joonas Suotamo vakuuttaa pysähtyvänsä mielellään yhteiskuviin ja rupattelemaan faniensa kanssa.­

Vaalea ja sinisilmäinen suomalaismies on tosiaan melko kaukana karvaisesta Kashyyyk-planeetan olennosta. Joskus Suotamo saa epäuskoisia katseita, kun hänen kaverinsa heittävät tuntemattomille, että tämä kaveri muuten esittää Chewbaccaa niissä elokuvissa.

– Se on aika fifty-fifty, että uskovatko ihmiset, kun meidän ulkoiset habituksemme eivät ihan kohtaa. Sitten kun kävelen Chewbaccan tyyliin, niin moni alkaa miettiä, että jaa, ehkä hän saattaa olla sama tyyppi.

Suotamo näyttelee Chewbaccaa joulukuussa ensi-iltansa saavassa Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvassa.­

Tähteys ei ole vaikuttanut ikävällä tavalla arkeen, sillä Suotamo vakuuttaa saavansa kulkea kaduilla rauhassa. Yhdysvalloissa taas pitkänhuiskeaa miestä luullaan helposti aivan toisen alan julkkikseksi, kuten NBA-koripalloilijaksi.

– Suomalaiset tyytyvät usein supattelemaan, että tuolla se on. Amerikassa taas harva edes tunnistaa minua.

– Olen kuitenkin tottunut julkisuuteen ja juttelen mielelläni ihmisten kanssa, koska pituuteni on aina herättänyt huomiota. Tähän mennessä olen kuitenkin saanut käydä häiriöttä kaupassa tai vauvan kanssa kävelyllä.

The Rise of Skywalker saa ensi-iltansa Suomessa 18. joulukuuta 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?