Viihdeohjelmista tietokirjan tehnyt toimittaja pitää vanhojen sarjojen läpikäymistä loputtomana suona: ”Epäkorrektia huumoria on tehty maailman sivu” - Viihde - Ilta-Sanomat

Viihdeohjelmista tietokirjan tehnyt toimittaja pitää vanhojen sarjojen läpikäymistä loputtomana suona: ”Epäkorrektia huumoria on tehty maailman sivu”

Tuomas Marjamäki on kirjoittanut kirjoja suomalaisista viihdeohjelmista.

Tuomas Marjamäki on kirjoittanut kirjoja suomalaisista viihdeohjelmista.

Julkaistu: 22.11. 22:00

Viihdeohjelmista tietokirjan tehneen Tuomas Marjamäen mukaan vanhat komediasarjat ovat loukkaavuuden näkökulmasta loputon suo.

Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö on herättänyt kiivasta keskustelua siitä, miten vanhojen komediasarjojen kuvauksiin vähemmistöistä tulisi suhtautua.

Muun muassa viihdeohjelmista kertovan Naurattajat-kirjan julkaisseen toimittaja ja kirjailija Tuomas Marjamäen mukaan tietoisuus ilmiöstä tulee lisääntymään. Hän uskoo, ettei anteeksi pyytäminen ole aina välttämätöntä.

– Mielestäni oleellista on se, missä asemassa kyseiset ihmiset toimivat, ja miten he suhtautuvat menneisiin. En tiedä, tarvitseeko välttämättä pyytää anteeksi, kunhan on tietoinen, ettei esimerkiksi saamelaissketsin esittäminen ole enää nykypäivänä hyväksyttävää.

Marjamäen mukaan vanhat komediasarjat ovat loputon suo mitä tulee loukkaavuuteen.

– Epäkorrektia huumoria on tehty maailman sivu. Herää kysymys siitä, keneltä seuraavaksi tulisi pyytää anteeksi. Varmaan kaikista 1900-luvulla tehdyistä suomalaisista komediasarjoista löytyy jotain nykypäivään sopimatonta, Marjamäki sanoo.

– Arveluttavaa materiaalia on ollut esimerkiksi Kummelissa, Hymyhuulissa ja Pulttiboisisissa. Hyvissä herroissa pilkattiin ensin mustaa tarjoilijaa, myöhemmin homoseksuaalia. Näitä ei joko ymmärretty loukkaaviksi tai siitä ei välitetty.

Marjamäki pitää Peteliuksen ulostuloa oikeana.

– Petelius on kansanedustajana yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa. Asia on selvästi vaivannut häntä. Mielestäni on hieno ele, että hän pyytää anteeksi ja osoittaa, ettei tuollainen huumori sovi nykypäivään. Ehkä hän miettii, mikä vaikutus sketseillä on ollut mielikuvaan saamelaisista tai vaikka romaneista.