Tapio Liinoja ihmettelee nykykulttuuria, missä kaikesta pahoitetaan mielensä – lataa suorat sanat sketsikohusta: ”Koen sen jotenkin ihmeellisenä”

Tapio Liinoja painottaa, että reippaalle sketsiviihteelle on edelleen paikkansa maailmassa.

22.11.2019 21:29

Näyttelijänä ja laulajana tunnettu Tapio Liinoja kertoo seuranneensa viimeaikaista keskustelua sketsiohjelmista suurella mielenkiinnolla. Perjantaina uutisoitiin, että Helsingin poliisille on tehty neljä, vanhoja viihdeohjelmia koskevaa tutkintopyyntöä, joissa syytetään ohjelmia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Tätä on tullut pohdittua paljonkin nyt, kun Pirkka-Pekkakin pyysi anteeksi. Mutta en usko, että tämä liittyy mitenkään lintuihin, Liinoja kertoo.

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius nousi otsikoihin torstaina, kun hän pyysi sosiaalisen median välityksellä anteeksi saamelaisilta vanhoihin sketseihin liittyen. Liinoja itse tähditti vuosina 1983-2013 Lapinlahden Linnut yhtyettä, jonka repertuaariin lukeutuivat musiikin ohella niin ikään erilaiset sketsit.

– Sanoisin näin, että jos Pirkka-Pekka kokee nyt tehneensä väärin, on havainnut sen ja haluaa pyytää anteeksi, niin sehän on jokaisen oma asia, Liinoja toteaa.

– Mutta siinä on se pieni vaara, että tällaista kun on vuosia tehnyt, niin niitä anteeksipyydeltäviä tahoja on pahuksen monta. Aika oli vähän eri, tai ei ei niin vähänkään eri. Asioita katsottiin ihan eri tavalla, hän jatkaa.

Kun Lapinlahden Linnut lopetti toimintansa kuusi vuotta sitten, jätti Liinoja sketsiviihteen toistaiseksi taakseen. Näin ollen hän ei osaa ottaa suoraan kantaa siihen, millaista komedian tekeminen tänä päivänä on.

– Mutta mä näkisin kyllä, että silloin meillä oli aika vapaata. Mitä tahansa saatettiin lähteä purkamaan sketsiksi ja liioittelemaan. Voi olla, että se on nykyään vaikeampaa. Ainakin päätellen siitä, ettei niitä enää tehdä, Liinoja pohtii.

– Mielenkiintoista kyllä, että miksi nykyään ollaan niin herkkiä. Ymmärrän tällaisia vähemmistöjä, kuten saamelaiset ja romanit, että tämä herättää tunteita. Mutta kierre voi olla aika loputon, jos vanhoja asioita aletaan lähestymään. Ajat kun on vähän eri, hän lisää.

Liinoja painottaa, että maailmassa on edelleen tilausta sketsiviihteelle ja komedialle. Viihdekonkari peräänkuuluttaakin sketsejä, joissa pureuduttaisiin entistä enemmän valtaapitäviin tahoihin vähemmistöjen sijaan.

– Edelleen pitää tehdä edelleen sketsiviihdettä ja mielellään melko reipasta sellaista, Liinoja täräyttää.

– Mutta kyllä mä sen koen jotenkin ihmeellisenä, että kaikesta pahotetaan niin kauheasti mielensä. Kyllähän sellaisia ihmisiä on aina ollut, mutta aikaisemmin se ei ollut niin maan tapa. Valitus on suomalaisilla kova, joka ikisestä asiasta, hän harmittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?