Kolme eri ihmistä teki tutkintapyynnöt poliisille vanhoista viihdeohjelmista – Ylessä ei pelätä poliisin selvitysten seurauksia - Viihde - Ilta-Sanomat

Kolme eri ihmistä teki tutkintapyynnöt poliisille vanhoista viihdeohjelmista – Ylessä ei pelätä poliisin selvitysten seurauksia

Helsingin poliisille on tehty tutkintapyyntöjä vanhoista viihdeohjelmista. Niistä halutaan selvittää, onko kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Poliisi ei ole kertonut, mistä viihdeohjelmista on kyse.

Helsingin poliisille on tehty tutkintapyyntöjä vanhoista viihdeohjelmista. Niistä halutaan selvittää, onko kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Poliisi ei ole kertonut, mistä viihdeohjelmista on kyse.

Julkaistu: 22.11. 19:34

Kolme eri ihmistä on tehnyt poliisille neljä eri tutkintapyyntöä television vanhoista viihdeohjelmista, jotka heidän mielestään kiihottavat kansanryhmää vastaan.

Kolme eri ihmistä on tehnyt Helsingin poliisille tutkintapyyntöjä liittyen vanhoihin televisiossa esitettyihin viihdeohjelmiin. Poliisin halutaan selvittävän, esiintyykö niissä kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Viime päivien julkisen keskustelun perusteella kiihottamisen kohteina on todennäköisesti nähty olevan ainakin saamelaiset ja ehkä romanit.

Tutkintapyyntöjen määrä oli perjantaina neljä, viestitti esiselvityksestä vastaava tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Silén julkisuuteen.

Poliisi ei halunnut tässä vaiheessa kertoa, mihin viihdeohjelmiin tai julkaisuihin tai keneen tai keihin henkilöihin tutkintapyynnöt on kohdistettu. Niiden johdosta on käynnistetty esitutkintalain mukainen esiselvitys.

Rasistiset saamelaishahmot kirvoittivat tällä viikolla anteeksipyynnön toiselta näyttelijältä Pirkka-Pekka Peteliukselta.

Rasistiset saamelaishahmot kirvoittivat tällä viikolla anteeksipyynnön toiselta näyttelijältä Pirkka-Pekka Peteliukselta.

Lumipallon pisti liikkeelle kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr), joka esitti torstaina julkisen anteeksipyynnön saamelaisille. Peteliuksen mieltä painoivat viihdeohjelmat, joissa hän vitsaili yhdessä Aake Kallialan kanssa saamelaisteemalla. Saamelaishahmoja hyödyntäneet sketsisarjat Hymyhuulet, Pulttibois ja Manitbois ajoittuivat 1980- 90-luvuille.

Ylen Elävässä Arkistossa on nähtävillä mm. Hymyhuulten sketsi Nunnuka-nunnuka-lai-lai, jossa kuvitteellisilla Naima-Aslakilla ja Soikhiapäällä on mennyt poronerotus pieleen kun, paikalla on järjestetty Naton-sotaharjoitukset.

Märät säpikkäät -sarjan Suvi ja Kirste ovat juuriltaan aitoja saamelaisia.

Märät säpikkäät -sarjan Suvi ja Kirste ovat juuriltaan aitoja saamelaisia.

Todellisuudessa Naima-Aslak ja Soikhiapää ovat Petelius ja Kalliala, joista kumpikaan ei ole saamelainen, toisin kuin Suvi West ja Kirste Aikio, jotka Elävä Arkiston mukaan ”ravistelivat saamelaissteretypioita” tv-sarjassa Märät säpikkäät, joka tehtiin 2010-luvun alussa ja sisälsi ”räväkkää saamelaisparodiaa”.

Hymyhuulten saatteena on sitä vastoin huomautus: ”Klipeissä on loukkaavaa sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Sketsit on julkaistu Elävässä Arkistossa esimerkkinä 1980-luvun televisioviihteestä.”

Peteliuksen ja Kallialan saamelaismiehet esiintyivät Hymyhuulten jälkeen Pulttiboisissa, jonka tuotti MTV3. IS ei tavoittanut perjantaina ketään MTV:stä kommentoimaan asiaa.

Pulttiboisia tähdittivät Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala.

Pulttiboisia tähdittivät Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala.

Työmatkalta Oslosta tavoitettu Ylen julkaisuista vastaava johtaja Ismo Silvo kommentoi esitutkintaa yleisellä tasolla.

– Katsotaan rauhassa, Silvo sanoo.

– Ylen Elävä Arkisto on yksi kansallisen muistimme organisaatioita, jossa on kulttuurihistoriamme erilaisia sisältöjä melkein sadan vuoden ajalta.

Silvo korostaa, että kyseessä on arkisto, jonka sisältö on kontekstualisoitu eli siellä kerrotaan, mihin mikäkin liittyy.

– Totta kai oman aikansa julkaisut ja kulttuurisisällöt voivat nykypäivänä näyttää huonoilta tai että sellaista ei enää tänään tehtäisi tai julkaistaisi, kuten nämäkin sketsit, mutta emme me voi tyhjentää arkistoista omaa kulttuurihistoriaamme.

– Sillä on oma arvonsa, että on näyte siitä, mitä joskus on ollut.

Silvo ei pelkää mahdollista poliisitutkintaa.

– Tutkitaan nyt rauhassa ja käydään keskustelua. Ei kuulosta oikealta tieltä, että alkaisimme putsaamaan arkistoja sisällöistä, joita emme tänään halua nähdä.

– Jokaisen kansakunnan on syytä tarkastella kulttuurihistoriaansa sen sijaan, että kieltää, että jotain on ollut tai ei ole ollut.

Trio Erektus Pulttiboisista vuonna 1990.

Trio Erektus Pulttiboisista vuonna 1990.

Vanhojen kulttuurituotteiden arvioiminen nykylainsäädännön valossa tuli ajankohtaiseksi, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi marraskuun alussa tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) homoseksuaalisuutta koskevasta vanhasta kirjoituksesta.

Rikoskomisario Silén oli aiemmin katsonut, ettei Räsäsen Luther -säätiön pamfletissa 2004 julkaisemasta kirjoituksesta ollut syytä epäillä rikosta. Sama Silén johtaa esitutkintaa viihdeohjelmista.

Raamattu-Räsäsen tapauksessa Silén totesi, että mikäli Raamatussa esitettyjen ja Räsäsen esittämien näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi kirjan levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikos.

Toiviainen kertoi punninneensa sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

Siksi tutkinta.