Kummeli-tähti Heikki Silvennoinen lataa tiskiin mielipiteensä sketsikohusta: ”Ihmisistä on tullut aika paljon herkempinahkaisia” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kummeli-tähti Heikki Silvennoinen lataa tiskiin mielipiteensä sketsikohusta: ”Ihmisistä on tullut aika paljon herkempinahkaisia”

Heikki Silvennoisen mukaan ihmiset ovat tänä päivänä huomattavasti herkempiä ja pahoittavat mielensä aiempaa helpommin.

Kummeleista tuttu Heikki Silvennoinen ottaa kantaa vanhojen sketsisarjojen ympärillä vellovaan kohuun.

22.11.2019 16:39

Helsingin poliisille on tehty hiljattain neljä tutkintapyyntöä, joissa vanhoja viihdeohjelmia syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ilta-Sanomat tavoitti kohun tiimoilta Kummeli-sketsisarjasta tutun Heikki Silvennoisen, jota tieto poliisille tehdyistä tutkintapyynnöistä ei ollut vielä tavoittanut.

– En ainakaan suoraan sanoen keksi, että ketä kansanryhmää vastaan me itse olisimme kiihottaneet, kertoo Silvennoinen.

– Jos joku on näin kokenut, niin se ei ainakaan meidän kohdallamme ole ollut tietoista, hän lisää.

Toistaiseksi poliisi ei ole kertonut sitä, mitä viihde- tai televisiosarjoja tutkintapyynnöt koskevat. Silvennoinen muistuttaakin, että esimerkiksi Kummeleissa on vuosien varrella nähty yli 700 erilaista hahmoa ja sarjassa on pilailtu kaikenlaisten ihmisten kustannuksella.

– Me ollaan naurettu vähän kaikille ihmisille, myös itsellemme aika paljon. Mutta mitään tällaista emme ole tietoisesti tehneet koskaan, Silvennoinen painottaa.

Myös Silvennoinen kokee, että ilmapiiri yhteiskunnassa on muuttunut paljon vuosien varrella. Siinä missä esimerkiksi 30 vuotta sitten komiikkaa sai tehdä verrattain vapaammin esimerkiksi vähemmistöjen ja ulkomaalaisten kustannuksella, ollaan asian suhteen nyt paljon varovaisempia.

– Tämä koskee aika monia elämän osa-alueita. Ihmiset on aika paljon herkempiä julkisesti loukkaantumaan. Ei pelkästään sketseistä vaan ihan kaikesta. Ihmisistä on tullut aika paljon herkempinahkaisia. Ainakin jos miettii, miten näihin asioihin reagoidaan, Silvennoinen miettii.

– Mutta kyllähän se ihan totta on, että aika varovainen täällä saa nykyään olla sen suhteen, mitä täällä sanoo edes leikillään, hän toteaa.

Kummeli-sketsisarjaa tähdittivät muun muassa Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen sekä Heikki Hela.

Silvennoiselle aihepiiri on verrattain tuttu jo entuudestaan. Vuonna 2016 kaikki Kummeli-sketsisarjan jaksot julkaistiin uudelleen Yle Areena -suoratoistopalvelussa. Jaksoista oli kuitenkin poistettu kokonaan terroristiryhmää kuvaavat Aziz the Combat Fighter -sketsit. Aloite kyseisten sketsien poistamiseen tuli tuolloin ryhmältä itseltään.

Etnisiä stereotypioita vilisevissä sketseissä huivi- ja barettipäiset partasuut puhuvat siansaksaa ja toteuttavat terroritekoja. Kuvituksena näkyy uutiskuvia pommien räjäytyksistä.

– Emme halua vahingoittaa emmekä loukata ketään – varsinkaan terroritekojen kohteeksi joutuvia uhreja. Kaikki muuhan on jätetty sinne, ja se huumorinhan on särmikästä. Joitakin naurattaa ja toisia ei. Harkitsimme asiaa tosi pitkään monesta eri näkökulmasta., Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist perusteli päätöstä aikanaan Ilta-Sanomille.

Kummeli on alun perin Tampereelta lähtöisin oleva sketsiryhmä, jonka muodostivat Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela sekä Olli Keskinen. Ryhmän tähdittämää Kummeli-sketsiohjelmaa esitettiin televisiossa vuosina 1991–2004.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?