Antti Railion elämä oli suistua raiteiltaan, kun rahat loppuivat ja viina maistui – salamarakkaus Siiriin pelasti rappiolta: ”Olen kuin uudestisyntynyt” - Viihde - Ilta-Sanomat

Antti Railion elämä oli suistua raiteiltaan, kun rahat loppuivat ja viina maistui – salamarakkaus Siiriin pelasti rappiolta: ”Olen kuin uudestisyntynyt”

Antti Railio elää vaikeiden vuosien jälkeen onnellista aikaa. Laulaja ja hänen uusi Siiri-rakkaansa pyörittävät kuusilapsisen uusperheen arkea Seinäjoella.

24.11.2019 10:52

Ei auttanut itku, ei innostanut mikään. Elämältä tuntui pudonneen pohja pois.

Elettiin vuotta 2015. Parisen vuotta aiemmin The Voice of Finland -laulukilpailun voittaneen Antti Railion katse viipyi tuntitolkulla metsässä, tyhjyydessä. Metsien miehenä tunnettu pohjalainen tuijotteli Koskenkorvalla sijainneen talonsa ikkunasta tuntitolkulla ulos, mutta ei päässyt pahaa oloaan karkuun. Hän oli loppu.

Lohtua toi vieressä notkunut kossupullo, joka muistutteli myös menneistä ajoista. Vuosista, jolloin Railio oli viettänyt railakasta, rokkitähdille tyypillistä elämää ryypäten erityisesti keikkojen jälkeen aamuyöhön asti.

Rahat olivat usein huvenneet viimeistä senttiä myöten, kunnes oltiin tultu tilanteeseen, jossa hän ei ollut enää osannut päästää elämäntavasta irti.

Sen jäätyä päälle monet vanhat haamut olivat kummitelleet entistä voimakkaammin esiin.

Railio oli sairastunut kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja vuosien ajan kärsinyt vakavasta masennuksesta. Myös paniikkihäiriöstä, joka oli seurannut häntä pienestä pitäen – isältä saadun geeniperimän sekä koulukiusatuksi joutumisen seurauksena.

Ne olivat kuljettaneet laulajan syvien vesien armoille, jonne häntä oli lisäksi sysännyt parhaan, vasta 24-vuotiaan ystävän kuolema.

Muistot tekivät kipeää. Tyhjyyteen tuijottaessaan Railio ei tuntenut uskoa tulevaisuuteen, hänestä ei löytynyt itseluottamuksen ripettäkään. Rohkeutta sentään hitusen. Riittävästi.

Kun Railio myöhemmin vuonna 2015 paljasti Facebook-kirjoituksessaan kärsineensä kymmenisen vuotta masennuksesta, hänen patoumansa alkoivat purkautua. Edessä oli kuitenkin vielä monta käännettä, ennen kuin hän pystyi huokaisemaan aidosti helpotuksesta.

Marraskuu 2019. Hyväntuulinen Antti Railio, 34, vaikuttaa levolliselta ja innostuneelta. Luonnonlapsimaisen pohjalaisen herkkyys on helposti aistittavissa.

– Olen usein saanut kuulla, että olemukseni huokuu miehekkyyttä ja tietynlaista ronskiutta. Minut hyvin tuntevat kuitenkin tietävät, että sen ulkokuoren alla elää äärimmäisen herkkä ja tunteellinen persoona, Railio kertoo nyt IS:n haastattelussa.

– Se Facebook-kirjoitus oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Vastoinkäymisiä on kyllä ollut sittemminkin, mutta nyt elämästäni ei tunnu puuttuvan enää mitään. Musiikkipuolella on kädet täynnä töitä, ja ylipäätään olen onnellisempi kuin koskaan. Tämä matka oli vaan kuljettava.

–Tämä matka oli vaan kuljettava, Antti Railio pohtii vaikeiden aikojen jälkeen.­

Parhaillaan soolouraansa kuumeisesti uudistava sekä pian joululevyn julkaiseva Railio puhuu avoimesti mielensä haasteista.

– Masennukseni oli pahimmillaan sitä, että en päässyt edes sängystä ylös. Tuntui, ettei minusta ollut enää mihinkään. Koulukiusaaminen oli jättänyt jälkensä, mutta myös artistin elämään kuuluva stressi vaikutti. Ehkä kaikista eniten kuitenkin se, että en ollut puhunut ongelmistani tarpeeksi, Railio alleviivaa.

– Siihen päälle kun otti vielä liikaa ”brenkkua”, niin paniikkihäiriökohtaukset alkoivat olla säännöllisiä. Olin tässä yhteen väliin lähes kaksi vuotta kokonaan juomatta, mutta heti kun otin uudestaan, paniikkihäiriökohtaukset palasivat.

– Yhdellä kertaa tipahdin seisovilta jaloilta maahan, taju lähti ja edessä oli ambulanssikyyti sairaalaan. Kuolemanpelko iski, luulin nimittäin aluksi saaneeni sydänkohtauksen.

Kohtausvaara iskee kuulemma yleensä silloin, kun muusikko ei tunne itseään tarpeeksi ”tilanteen herraksi”. Omien sanojensa mukaan hänen ei kannattaisi käyttää alkoholia lainkaan.

– Enkä kyllä tänä ja viime vuonna olekaan ottanut kuin jokusen kerran, enkä silloinkaan paljon, hän sanoo.

– Paniikkihäiriökohtauksia esiintyi joka tapauksessa vielä vuoden 2018 kirkkorundillakin ja vieläpä kesken keikkojen, mutta sen jälkeen tilanne on saatu uudella lääkityksellä kontrolliin. Tärkeintä on ollut uuden sielun- ja elämänkumppanin löytyminen.

Kirkkokiertueelle pian säntäävän Railion suhde lastensa äitiin päättyi 2017. Samaan aikaan artisti aloitti väkevän elämäntaparemontin, jonka aikana hän laihtui jopa 70–80 kiloa. Masennus alkoi väistyä, energia palata.

– Sittemmin painoa on tullut reippaasti takaisin, koska en ole kiireiltäni ehtinyt treenaamaan, ja lisäksi alkuvuodesta mursin käteni. Hiljalleen olen kuitenkin aloittamassa uuden tiukan painonpudotuskuurin, Railio korostaa.

Antti yllätti kosimalla Siiriä kesken Kempeleen-keikkansa syksyllä 2018.­

Suurin käänne tapahtui kesällä 2018, kun Railio tapasi Siiri-nimisen naisen ja rakastui tähän vatsanpohjaansa myöten. Tummatukkainen Siiri osui Railion silmiin häissä, joissa hän oli esiintymässä. Morsian oli Siirin sisko.

Myöhemmin syksyllä Railio kosi lastensuojelualalla työskentelevää Siiriä kesken Kempeleen-keikkansa, ja ensi kesänä pari menee naimisiin.

– Rakkautemme roihuaa. En olisi ikinä uskonut, että löytäisin niin upean naisen kuin Siiri on. Ajattelin, ettei minulle ole sellaista suotu, Railio ruotii.

– Enkä itse asiassa uskonut pääseväni koskaan edes naimisiin.

Railiolla ja hänen rakkaallaan on lapsia edellisistä suhteista, yhteensä kuusi. Uusperhe asuu omakotitalossa Seinäjoella.

– Olemme Siirin kanssa tosi samanlaisia. Okei, Siiri on hieman ärhäkämpi ja minä puolestani sellainen suurpiirteisempi taiteilijasielu, mutta esimerkiksi arvomaailmamme on yhteneväinen. Myös lapsemme tulevat hienosti toimeen keskenään, Railio sanoo.

– Nämä puolisentoista vuotta ovat olleet mahtavaa aikaa. Olen todella löytänyt sen oikean, aidon sielunkumppanini. Näin tapahduttua kaikki masennusoireeni katosivat lopullisesti kuin yhdestä iskusta. Nyt katseeni voi sanoa lepäävän korostetusti Siirin kauniilla kasvoilla, ei enää tyhjyydessä.

Syksyllä TV5-kanavalla pyörineessä Say Yes to the Dress Suomi -ohjelmassa nähtiin unelmiensa hääpukua etsimässä myös Antti Railion morsian Siiri, joka nyt kertoo IS:n haastattelussa olleensa hullaantunut muusikkoon heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

– Antissa kiehtoo oikeastaan kaikki. En olisi arvannut törmääväni hänen kaltaiseen sympaattiseen ja monipuoliseen mieheen, Siiri linjaa.

– Vaikka Antilla on kuluvana vuonna ollut tosi paljon töitä, kotiin tultuaan hän on jaksanut kuunnella ja keskustella kanssani, myös niistä syvällisemmistä asioista. Hän on ollut aidosti läsnä, ja sitä olen arvostanut suuresti. Olen korviani myöten rakastunut häneen.

Tummatukkainen Siiri osui Antin silmiin häissä, joissa hän oli esiintyjänä. Morsian oli Siirin sisko.­

Siiri sanoo yrittäneensä olla ”kaikin mahdollisin keinoin” Antin tukena.

– Antista näkee, että hän rakastaa musiikkia yli kaiken, ja että hänellä on nyt mieletön palo sitä tekemistä kohtaan. Olen halunnut tukea hänen uraansa niin hyvin kuin suinkin olen pystynyt. Esimerkiksi niin, että Antin tullessa keikoilta kotiin ovella ei olisi heti nalkuttava akka vastassa, Siiri peilaa naurahdellen.

– Vastaavasti Antti on tarjonnut olkapäätään minulle. Meillä tosi samanlaiset ajatukset elämästä, ja kaikki tuntuu jotenkin mutkattomalta, uusperheen arkea myöten, neljän lapsen äiti jatkaa.

Siiri tunnustaa elämänsä muuttuneen radikaalisti Railion tapaamisen jälkeen. Elämä muusikon morsmaikkuna on hänen mukaansa tuonut uutta piristystä arkeen.

– Olen perusluonteeltani aika ujo, mutta se luonteenpiirre on tässä hiljalleen karissut tiehensä. Antin rinnalla olen esimerkiksi päässyt tapaamaan paljon uusia, hienoja ihmisiä. Heihin olen törmännyt muun muassa Antin keikkamatkoilla, joille olen pyrkinyt mahdollisuuksieni mukaan osallistumaan, Siiri selvittää.

– Nyt tässä sitten valmistellaan kovaa vauhtia jo ensi elokuussa pidettäviä häitämme. Anttikin on osallistunut niiden järjestelemiseen suurella tarmolla, ollaan niissäkin asioissa samoilla linjoilla.

Railio ei ota häiden järjestelyistä kunniaa itselleen, vaan näkee olevansa niiden suhteen ”lähinnä maksajan roolissa”. Nyt hänen innostuksensa kanavoituu erityisesti musiikkiin.

– Siirin tapaamisen jälkeen olen löytänyt uutta intohimoa ja uskoa uralleni. Siiri on antanut minulle mainion mahdollisuuden toteuttaa itseäni, ja se näkyy kaikin tavoin työssäni. Olen muusikkonakin kuin uudestisyntynyt, Railio arvelee.

– Taustatiimini ja bändini kanssa olen löytänyt itselleni juuri sopivan soundin, ja nyt sitten metsästämme sitä ikuista hittiä. Uskon, että urallani on ennen pitää jotain aiempaa selvästi isompaa luvassa.

Antti ja Siiri astelevat avioon kesällä 2020. Kuvassa myös Brando-koira.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?