Tamperelainen tähtibloggaaja jätti kuukauden ikäiset vauvansa hoitoon isovanhemmille ja lähti miehen kanssa hotelliin – mielipiteet jakautuvat rajusti

Suositun perhebloggaajan hotellipäivityksestä syntyi tulinen keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Kuvassa Kolmistaan-blogia kirjoittava Karoliina Pentikäinen.

20.11.2019 19:42

Tamperelainen Karoliina Pentikäinen kirjoittaa Me Naisten sivuilla ilmestyvää, suosittua Kolmistaan-perheblogia.

34-vuotias Pentikäinen kertoo blogissaan avoimesti uusperhearjesta, parisuhteesta ja lastenhoidosta. Blogit.fi-sivuston listauksen mukaan se olisi tällä hetkellä Suomen luetuin blogi.

Pentikäinen sai puolisonsa kanssa kuukausi sitten kaksoset.

Kolme päivää sitten hän julkaisi seuraajiensa yllätykseksi päivityksen, jossa kertoi jättäneensä miehensä kanssa kuukauden ikäiset vauvat hoitoon. Sitten he lähtivät miehen kanssa viettämään kahdenkeskistä laatuaikaa hotelliin.

Ai miltä näyttävät äiti ja isi, jotka ovat saaneet nukkua hotellilakanoissa 11 tuntia? NO TÄLLE! Pentikäinen iloitsi Instagramissaan.

Aiheesta laajemmin kertovassa kirjoituksessaan Pentikäinen selvensi, että hänen mielestään vanhempien parisuhde on koko perheen kivijalka, johon kannattaa panostaa. Siksi he päättivät suunnata kahdestaan hotelliin suoraan kaksosvauvojen ristiäisten jälkeen. Vauvat jäivät isovanhemmilleen hoitoon.

Bloggaaja kertoi, että he saivat hotellissa vietetyn vuorokauden aikana levättyä kuluttavan arjen keskellä mukavasti.

– Söimme neljä ruokalajia, kilistelimme kuohuvaa, juttelimme ilman keskeytyksiä tuntitolkulla, kaadoimme koko pullon kylpyvaahtoa ammeeseen ja nukuimme putkeen 9,5 tuntia hotellilakanoihin kääriytyneinä.

– Ja kun heräsimme tämä aamuna ja söimme aamupalan, palasimme takaisin sänkyyn ja vedimme vielä parin tunnin tirsat. Olin kaukaa viisaana pyytänyt myöhäisen uloskirjautumisen, Pentikäinen kirjoittaa.

Aiheesta syttyi välittömästi kiivas keskustelu sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi Vauva.fi-palstalla aihetta ruodittiin hyvinkin tulikivenkatkuisesti. Aihe vaikuttaa jakavan rajusti kommentoijien mielipiteet.

Osan mielestä kuukauden ikäisiä vauvoja ei saisi vielä jättää vuorokaudeksi hoitoon:

– Olen sanaton. Alle kuukauden ikäisten kaksosten ristiäisten jälkeen kaikki lapset mummille hoitoon ja miehen kanssa neljän ruokalajin illalliset, kuohuvat, vaahtokylvyt, paljon unta.

– Mä en rehellisesti voi ymmärtää, ettei muutaman viikon, siis alle kuukauden ikäisten vauvojen kanssa voi siirtää omia tarpeitaan tai parisuhteen hoitojaan hetkeksi syrjään.

– Kuukauden ikäinen lapsi käsittää olevansa äitinsä tai isänsä jatke, ja ensimmäiset elinkuukaudet ovat merkittäviä terveen kiintymyssuhteen kehitykselle. Lapsi kokee olevansa olemassa nimenomaan vanhempansa kautta. En kannusta yhtään tällaisen tavan ihannointia tai sitä, että tällaisesta pyrittäisiin tekemään jotenkin normaalia tai tavoiteltavaa, kritisoijat tilittävät.

Toisten mielestä taas on hyvä asia, että vanhemmat panostavat parisuhteeseensa:

– Olisipa meilläkin isovanhemmat tai ystävät, jolle saisi lapsen hoitoon. Kateellinen olen hänelle. Hänellä niin täydellinen elämä.

– Minusta hieno homma. Ihanaa, kun ihmiset panostavat vanhemmuuden keskellä parisuhteeseen. Se on todellakin tärkeintä. Lapset ei siitä hajalle mene, että isovanhemmat hoitavat heitä yhden yön.

– Kyllä äiti on aina äidille susi! Onneksi kaikki eivät harrasta itsesensuuria paskamyrskyjen pelossa, koska muuten äitiydestä ja vanhemmuudesta jäisi jäljelle julkisuudessa varsin masentavan yksipuolinen kuva.

Mannerheimin lastensuojeluliiton artikkelissa käsitellään alle yksivuotiaan lapsen jättämistä hoitoon. Artikkelissa kerrotaan, että yleisen kehityspsykologisen ajattelun mukaan lapsi voi olla erossa häntä hoitavasta vanhemmasta yhden vuorokauden lapsen ikävuotta kohti. Esimerkiksi vuoden ikäinen lapsi voisi näin olla erossa vanhemmastaan korkeintaan vuorokauden ahdistumatta liikaa.

Yle käsitteli aihetta laajan artikkelin muodossa vuonna 2010.

– Muutaman kuukauden ikäinen vauva kestää turvallisesti vanhempien muutaman tunnin poissaolon, jos häntä hoitaa vauvalle tuttu aikuinen vauvalle tutussa paikassa vauvalle tutulla tavalla. Vasta vuoden ikäinen lapsi kykenee säilyttämään vuorokauden ajan mielikuvansa vanhemmistaan, sanoi lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala artikkelissa.

IS ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?