Martina Aitolehden naapurien silmien eteen lävähti alaston Martina – aihe jakaa rajusti mielipiteet, mutta asiantuntijalla on selvä näkemys - Viihde - Ilta-Sanomat

Martina Aitolehden naapurien silmien eteen lävähti alaston Martina – aihe jakaa rajusti mielipiteet, mutta asiantuntijalla on selvä näkemys

Vaatteilla vai ilman, siinä kysymys.

Vaatteilla vai ilman, siinä kysymys.

Julkaistu: 20.11. 18:26

Martina Aitolehti paljastaa viettävänsä kotonaan usein aikaa alasti, näkivät naapurit tai eivät. Saako omassa kodissa olla alasti?

Televisiosta tuttu julkkis Martina Aitolehti, 37, julkaisi Instagramissaan huomiota herättävän päivityksen, jossa hän kertoo naapurikokemuksestaan Tähtitorninmäellä.

Martina paljastaa kirjoituksessaan saaneensa kuulla, että hänen entiset naapurinsa ovat nähneet hänet useamman kerran alastomana.

Tänään kuulin että edelliset naapurit Tähtärillä on saanut päivittäin katella mua ilman vaatteita (mä siis rakastan olla alasti kotona), päätin sen kunniaksi heittää täälläkin paidan pois. Terkkuja naapureille, Martina kirjoittaa.

Tarina ei kerro, missä päin kotiaan Martina on tarkalleen viihtynyt alasti ja miten naapurit ovat alastomuuden päätyneet huomaamaan. Martinan alastomuudesta ovat jo uutisoineet Iltalehti ja Seiska.

Alastomuus omassa kodissa on aihe, joka nousee säännöllisin väliajoin ihmettelyn aiheeksi julkisessa keskustelussa.

Esimerkiksi pari vuotta sitten uutisaiheeksi nousi niin kutsuttu trampoliinimiehen tapaus. Mies aiheutti pahennusta omakotitaloalueella pomppimalla toistuvasti alasti trampoliinilla. Mies tuomittiin lopulta 20 päiväsakkoon sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Vuonna 2013 puolestaan uutisoitiin miehestä, joka oli rakentanut asuntonsa ikkunan eteen esiintymislavan ja tanssi ja esiintyi siinä alasti naapureilleen. Hänellekin napsahti päiväsakkoja.

Tuolloin rikosoikeuden professori Matti Tolvanen selvensi IS:n haastattelussa, että pelkkä alastomuus omassa kodissa ei sinänsä ole lainvastainen teko. Omalla pihalla saa ihan rauhassa esimerkiksi ottaa rajatonta rusketusta, kunhan tarkoitus ei ole esitellä itseään muille.

– Omissa koti- ja mökkioloissa saa lähtökohtaisesti olla ihan missä asussa huvittaa, tai vaikka alasti. Siihen ei voi kukaan puuttua. Siinä vaiheessa, kun selkeästi esimerkiksi tanssii ja esittelee itseään toistuvasti muille, tapaus muuttuu sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaksi, Tolvanen sanoi.

Itsensä esittelemiseksi luokitellaan myös se, jos ajaa nurmikkoa ilman vaatteita.

– Tämä on niitä rajatapauksia. Siinä vaiheessa, kun joku leikkaa ruohoa alasti, niin pitää kysyä, mikä tarkoitus sillä on. Auringonottoon alasti on selkeä tarkoitus, mutta nurmikon leikkuuseen alasti ei, Tolvanen selvensi.

Tarina ei kerro, millä tavalla ja missä päin kotiaan Martina oli viettänyt aikaansa alasti. Laki ei kiellä omassa kodissa alasti olemista, mutta tarkoituksellinen itsensä esitteleminen voi olla rangaistavaa.

Tarina ei kerro, millä tavalla ja missä päin kotiaan Martina oli viettänyt aikaansa alasti. Laki ei kiellä omassa kodissa alasti olemista, mutta tarkoituksellinen itsensä esitteleminen voi olla rangaistavaa.

Toissa kesänä hämmästeltiin ”heippalappua”, joka oli ilmestynyt helsinkiläisen taloyhtiön seinälle naapurien nakuna hillumisen jälkeen.

– Toivomme, että talonne parvekkeella munasillaan heiluvat miehet peittäisivät sukukalleutensa, jotta varsinkin naispuoliset asukkaamme saisivat oleskella omilla parvekkeillaan ilman kelteisillään hilluvia itsensä paljastelijoita. Jotain rajaa, lapussa luki.

IS:n lukijat kommentoivat tapausta kirjavasti.

– Onhan näitä nähty. Eräässä asuinkohteessa eräs nainen estottomasti käveli milloin kokonaan alasti, milloin pikkarit jalassa ja tissit paljaana. Eipä tuo haitannut mitenkään, lähinnä jäi pohtimaan tiesikö itse miten hyvin vastapäisen korkeamman talon ikkunoista sinne asuntoon näki. Voi olla ettei tiennyt, eivät kaikki hoksaa sitäkään, jos jostain vaateyhdistelmästä kaikki näkyy läpi, kirjoitti nimimerkki MaailmanMatti.

– Aina vedotaan, että onko pakko katsoa, mutta kyllä asukkaalla on oikeus katsoa ikkunastaan ulos. Eikä todellakaan ole sivistyneen ihmisen toimintaa esitellä itseään nakuna, kritisoi puolestaan nimimerkki Järki hoi älä jätä.