Maria Nordin jatkaa kiistellyn kurssin mainostamista: ”Moni on tästä saanut avun kissa-allergiaan” – Tukesille lukuisia yhteydenottoja - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Nordin jatkaa kiistellyn kurssin mainostamista: ”Moni on tästä saanut avun kissa-allergiaan” – Tukesille lukuisia yhteyden­ottoja

Sadan tuhannen euron uhkasakon saanut Maria Nordin toivoo kurssiinsa tutustumisen hälventävän ennakkoluuloja.

Tukes tiedotti marraskuun alussa määränneensä uhkasakon Maria Nordinin verkkokurssille.

20.11.2019 10:50

Hyvinvointiyrittäjä Maria Nordin joutui viranomaisten hampaisiin Eroon oireista -verkkokurssinsa vuoksi, jonka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto totesi terveydelle vaaralliseksi. Kaksi viikkoa sitten Tukes lätkäisi Nordinille 100 000 euron uhkasakon, joka lankeaisi maksettavaksi jos hän ei lopeta haitallisen sisällön tarjoamista.

Muusikko Reino Nordinin puolisona tunnettu Maria Nordin on kertonut kurssinsa tähtäävän elämänlaadun parantamiseen mielen harjoitusten voimalla sekä lääkehoidon vähentämiseen eri sairauksien hoidossa. Syyskuusta alkaen kurssiaan mainostanut Nordin on väittänyt harjoitusten tuoneen helpotusta monien vakavien sairauksien, esimerkiksi allergioiden, migreenin, astman ja Parkinsonin taudin oireisiin.

Sosiaalisessa mediassa Nordinia on syytetty vastuuttomasta ja vaarallisesta puoskaroinnosta. Esimerkiksi monet allergiat voivat olla hengenvaarallisia, jos oireita ei hoideta asiaankuuluvasti. Nordin on sanonut kurssinsa ja siihen sisältyvien keinojen sopivan myös lapsille.

Asiaan puuttunut Tukes toimitti Nordinille listan vaarallisista ohjeista väitteistä, jotka hänen tulee poistaa kurssin yhteydestä. Nämä liittyivät esimerkiksi diagnosoitujen sairauksien hoitamatta jättämiseen, lasten altistamiselle allergeeneille tai muille terveysvaaroille tai hoitoon hakeutumisen viivästymiseen.

– Edellä mainittujen puutteiden vuoksi on mahdollista, että asiakkaalle aiheutuu merkittävä terveyshaitta. Pahimmassa tapauksessa puutteet voivat johtaa hengenvaarallisten oireiden esiintymiseen tai kuolemaan esim. vakavan allergisen reaktion seurauksena, Tukesin päätöksessä todettiin.

Maria Nordin on jakanut kurssilla olleiden ihmisten väitteitä siitä, että heidän vakavien sairauksiensa oireet olisivat helpottaneet mielen harjoitusten avulla.

Nordin on kertonut tehneensä vaaditut muutokset ja sanonut kurssin täyttävän nyt viranomaisten vaatimukset. Nordin myös arvosteli blogissaan Tukesin toimintaa ja sanoi kurssin yhteydessä olleen alusta saakka maininta, ettei kyse ole lääketieteellisestä hoidosta.

Tiistaina sosiaalisessa mediassa huomattiin Nordinin jatkaneen kurssinsa mainostamista uhkasakon jälkeen. Hänen kerrottiin jakaneen linkkiä kurssiin Facebookin suositussa Kissat-yhteisössä väittäen monen saaneen sen avulla apua kissa-allergiaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Seura.

Nordin kertoi tarjoavansa kurssiaan nyt ilmaiseksi. Omalla Twitter-tilillään hän perusteli päätöstä sillä, että tutustuminen kurssiin voi hälventää siihen liittyviä ennakkoluuloja.

Nordinin mukaan kurssin yhteydestä on alusta saakka löytynyt selkeät käyttöohjeet, joiden tärkeyttä Tukes korosti omassa selvityksessään.

– Kurssin sisältö ei ole muuttunut, Nordin kirjoitti viestissään.

Tukesista kerrotaan Ilta-Sanomille että tapauksen uusin käänne on heillä tiedossa. Virasto on saanut Nordinin toiminnasta tiedon useita sosiaalisen median käyttäjiltä.

Ylitarkastaja Annina Nyholmin mukaan valvontaa tehdessään Tukes katsoo palvelua kokonaisuutena, eikä ota kantaa yksittäisiin terveysväittämiin tai lauseisiin.

– Kyse on siitä, minkälainen kokonaiskuva kuluttajalle muodostuu kurssista.

Nyholm kertoo, että Nordin on kurssiin tehtyjen muutosten jälkeen vapaa tarjoamaan kurssiaan missä haluaa.

– Tukes ei ole kieltänyt palvelun tarjoamista kokonaan vaan siltä osin kuin siinä on ollut näitä vaarallisia piirteitä. Palveluntarjoaja on tehnyt siihen tämän prosessin aikana paljon muutoksia. Olemme katsoneet että näiden tarkennusten ja lisäysten jälkeen kurssi täyttää lainsäädännön vaatimukset niin että sen tarjoamista voidaan jatkaa, Nyholm sanoo.

Nordin voi Nyholmin mukaan itse päättää, tarjoaako hän kurssiaan jatkossa ilmaiseksi vai maksua vastaan. Mikään ei estä häntä jatkamaan kurssiin liittyvää liiketoimintaansa.

– Yritys voi ihan vapaasti jatkaa palvelun tarjoamista.

Suomessa hyvinvointipalveluja tai vaihtoehtohoitoja ei nykyisin säädellä erillisellä lainsäädännöllä vaan yleisluontoisesti esimerkiksi kuluttajaturvallisuuslain kautta. Nordin huomauttaa, että nykyisellään esimerkiksi erilaisiin palveluihin liittyviin terveysväittämiin ei ole olemassa lainsäädäntöä tai määritelmiä.

Vaihtoehtohoitoihin puuttuvaa niin sanottua puoskarilakia on valmisteltu jo yli kymmenen vuoden ajan. Lakia ajavien poliitikkojen mielestä uudistus on tarpeellinen koska se parantaa potilasturvallisuutta.

Seuran mukaan Nordin poisti myöhemmin Facebook-päivityksensä.

Juttua muokattu 20.11.2019 kello 19.42: Täsmennetty sanamuotoja leipätekstissä ja kuvatekstissä. Poistettu kuvatekstissä ollut virheellinen väite, jonka mukaan Nordin tarjoaa kurssiaan ilmaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?