Riitta ja Topi Uosukainen tekivät tiukan päätöksen Linnan juhlista – ”Kutsu on pöydällä, mutta emme lähde” - Viihde - Ilta-Sanomat

Riitta ja Topi Uosukainen tekivät tiukan päätöksen Linnan juhlista – ”Kutsu on pöydällä, mutta emme lähde”

Valtioneuvos Riitta Uosukainen ja hänen miehensä Toivo ”Topi” Uosukainen kesällä 2017 Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelan avajaisissa.

Valtioneuvos Riitta Uosukainen ja hänen miehensä Toivo ”Topi” Uosukainen kesällä 2017 Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelan avajaisissa.

Julkaistu: 19.11. 18:30

Kaatuminen ja aviomiehen muistisairaus vaikuttavat siihen, ettei rakastettua pariskuntaa nähdä tänä vuonna Linnan juhlissa.

Valtioneuvos Riitta Uosukainen ja hänen aviomiehensä, everstiluutnantti Toivo ”Topi” Uosukainen eivät osallistu itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin presidentinlinnassa.

– Kutsu on pöydällä, mutta emme lähde Linnaan, Riitta Uosukainen kertoo Ilta-Sanomille.

– Emme ole riittävän priimakunnossa lähtemään suureen tungokseen ja juhlaan.

Tämän vuoden Linnan kutsu on Uosukaiselle jo 36. Sympaattista pariskuntaa ei silti tänä vuonna presidentinlinnassa nähdä.

He ovat olleet aina yksi kuvatuimmista pareista.

Elämä ei ole enää niin kuin ennen. Maaliskuussa 2018 Riitta Uosukainen kaatui remontoidun eduskunnan portaissa. Remontissa arkkitehdit olivat päättäneet, ettei tiettyihin portaikkoihin tarvita kaiteita. Vuosikausia kansanedustajana olleelle ja puhemiehenäkin toimineelle Uosukaiselle uudet ja kaiteettomat portaat olivat oudot, ja hän kaatui kohtalokkain seurauksin.

Riitta ja Toivo Uosukainen Linnan juhlissa 2017.

Riitta ja Toivo Uosukainen Linnan juhlissa 2017.

Siitä alkoi sairauskierre.

–  Lääkärinä toimiva poikamme Antti sanoi toipumisen kestävän ainakin kolme kuukautta, ja hän oli oikeassa, Riitta Uosukainen kertoi Ilta-Sanomissa heinäkuussa 2018.

–  Aika on mennyt hitaasti, sillä en ole päässyt reippaasti kävelemään ja olen joutunut peruuttamaan monia esiintymisiä, Uosukainen harmitteli

Hiushalkeamien luutuminen sujui hyvin. Uosukainen uskoi sen johtuvan siitä, että hänellä on kuulemma kovat luut.

– Esittelenkin itseni nykyään, että olen rouva Kova Luu, Uosukainen naurahti.

2015 pariskunta hymyili aurinkoisesti, kun kaikki oli vielä hyvin.

2015 pariskunta hymyili aurinkoisesti, kun kaikki oli vielä hyvin.

Riitta ja Toivo Uosukainen viettivät viime vuonna 50-vuotishääpäiväänsä. Nyt arki on kotiinpäin kallellaan. Elämä on muuttunut lyhyessä ajassa. Toivo Uosukainen sairastaa muistisairautta. He elävät arkea kotona omin voimin.

– Pärjäämme kotona kahdestaan, Riitta Uosukainen kertoo tunnelmistaan.