Uudessa suomalaisessa tosi-tv-ohjelmassa hankitaan lapsi vieraan kumppanin kanssa – valtavan kohun aiheuttanut sarja nähdään viimein tv:ssä - Viihde - Ilta-Sanomat

Uudessa suomalaisessa tosi-tv-ohjelmassa hankitaan lapsi vieraan kumppanin kanssa – valtavan kohun aiheuttanut sarja nähdään viimein tv:ssä

Jenni Alexandrova juontaa uutuussarjaa.

Jenni Alexandrova juontaa uutuussarjaa.

Julkaistu: 19.11. 11:00

Uudessa dokumentaarisessa tosi-tv-sarjassa suomalaiset naiset ja miehet hankkivat lapsen tuntemattoman kanssa.

Nelonen tiedotti vajaat kaksi vuotta sitten, että televisiossa tullaan näkemänä täysin uudenlainen ohjelma, jossa ihmiset hankkivat lapsia tuntemattomien kanssa.

Runsaasti keskustelua herättänyt sarja on nyt edennyt siihen pisteeseen, että se nähdään keväällä Nelosella ja Ruudussa. Nelosen tiedotteen mukaan dokumentaarisessa realitysarja nähdään, miten sen päähenkilöt päästävät katsojat seuraamaan intiimiä matkaa vanhemmaksi perinteisestä poikkeavalla tavalla.

Jenni Alexandrovan luotsaama Lapsi tuntemattoman kanssa -sarja seuraa suomalaisten 25–45-vuotiaiden sinkkujen ja lapsettomien naisten ja miesten yritystä saada oma lapsi toisen samassa tilanteessa olevan kanssa.

Kyseessä on maailmalla yleistyvä kumppanuusvanhemmuus, joka tarkoittaa, että lasta toivovat sopivat keskenään lapsen hankkimisesta ja kasvattamisesta, mutta eivät lähtökohtaisesti asu yhdessä tai ole keskenään rakkaussuhteessa.

Nelosen mukaan ohjelman tuotantoprosessi on ollut pitkä ja sitä on kuvattu puolitoista vuotta. Tuona aikana nähdään, miten päähenkilöt etenevät poikkeuksellisella matkallaan kohti vanhemmuutta. Jokaisen matkalle mahtuu yritystä, kipeitä pettymyksiä ja onnenhetkiä.

Sarja alkaa ohjelmaan hakeneiden ja valittujen kumppanuusvanhemmuusleiriltä, jossa ryhmä toisilleen tuntemattomia naisia ja miehiä viettää yhdessä muutaman päivän toisiinsa tutustuen. Tavoitteena on löytää leiriltä kumppani, jonka kanssa voisi sitoutua yhteiseen elämänmittaiseen vanhemmuuteen. Kumppanin löydyttyä lasta aletaan yrittää – kukin pari valitsemallaan tavalla.

Kun sopiva vanhemmuuskumppani on löytynyt, pitää parien tehdä isoja päätöksiä, ja edessä pettymyksiä ja kysymyksiä. Kumpi on lähivanhempi? Kenen sukunimen lapsi saa? Miten toimitaan vanhempien ristiriitatilanteissa, entä jos toinen muuttaa satojen kilometrien päähän tai vaikka kuolee?

Ohjelmassa mukana olevat henkilöt esitellään keväällä. Sarjan asiantuntijoina toimivat psykologi Kalle Partanen, kumppanuusvanhemmuuden asiantuntija, psykoterapeutti Kaisa Niittynen sekä perhe- ja lasten oikeuksien asiantuntija, asianajaja Marja Välilä.

Ohjelma perustuu israelilaisen Gil Formatsin formaattiin Pregnant & Platonic, josta myös BBC on tuottanut oman versionsa.

Lapsi tuntemattoman kanssa -sarja sai paljon huomiota jo etukäteen ja keskustelu sen idean ympärillä kävi kuumana. Muun muassa Ilta-Sanomien lukijat jakautuivat kahtia sen suhteen, voiko vanhemmuus todella toimia liki vieraan kanssa.

Lapsi tuntemattoman kanssa alkaa Nelosella ja Ruudussa maaliskuussa.

Ilta-Sanomat kuuluu samaan Sanoma-konserniin Nelosen kanssa.