Muistatko? Ikoninen Samantha Fox työskenteli uransa alussa glamourmallina – nyt hän kiertää maailmaa norjalaisen tyttöystävänsä kanssa - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko? Ikoninen Samantha Fox työskenteli uransa alussa glamourmallina – nyt hän kiertää maailmaa norjalaisen tyttöystävänsä kanssa

Julkaistu: 18.11.2019 7:05

Samantha Fox toi Lapuan Latosaareen aikakoneen, joka vei yleisön nuoruutensa legendaarisiin diskoiltoihin.

”No no, no no there’s no limit!” Ysärijytke pauhaa Lapuan Latosaaren tanssilattialla: 2 Unlimited, Scooter, Movetron, Mascara…

Latosaari oli 80- ja 90-luvuilla nuorten suosima menomesta, jonne tultiin kaukaakin. Bussikuljetukset olivat ohjelmanumero itsessään, ja teiniväkeä hemmoteltiin listoja koristavien artistien keikoilla.

Sitten meno hiipui, ja pitkään urheiluseura Lapuan Virkiän omistama Latosaari tunnettiin lähinnä lavatanssipaikkana. Reilu vuosi sitten päätettiin kokeilla, vetäisikö paikka vielä väkeä rock- ja popkeikoille.

Ja vetäähän se. Lauantaina tanssilattialla meno on kuin vanhoina aikoina. Jopa muutama käsilaukku näkyy lattialla – tiedättehän, veska lattialle ja tanssirinki sen ympärille. Juhlakansalla on toki hieman enemmän kilometrejä mittarissa kuin takavuosien nuorisodiskoissa, mutta lanne on letkeä ja keikan odotus kiihkeää.

Tänään täällä esiintyy Samantha Fox.

Samantha Fox esiintyi Suomessa kahden keikan verran: Hämeenlinnassa ja Lapualla.

Brittiläinen Samantha Fox tuli kansainväliseen julkisuuteen vuonna 1986 pop-hitillään Touch me (I want your body). Hän oli tuolloin 20-vuotias.

Harva tietää, että Fox julkaisi ensimmäisen singlensä jo 16-vuotiaana. Samaan aikaan hänen äitinsä lähetti tyttären kuvia mallikisoihin, kunnes hänen ulkoiset avunsa huomattiin ja hänestä otettiin kuvia niin sanotulle kolmossivulle.

Kun Samantha 20-vuotiaana päätti keskittyä glamour-mallin töiden sijaan musiikkiin, hänen laulajanuraansa pönkitettiin edelleen rohkeilla kuvilla.

Kun nyt katsoo, mitä Foxista on kirjoitettu 80-luvulla, silmiinpistävän usein häntä on kohdeltu lähinnä rintatelineenä. Se on harmi, koska Samantha Fox vaikuttaa terävältä tyypiltä.

– Touch me saavutti Pohjoismaissa kultalevyn rajan nopeasti, ja minulla on aina ollut täällä hyvä fanikunta. Siksi Suomeenkin on niin mukava tulla, Fox imartelee haastattelussa.

Samantha Fox teki uransa alussa glamourmallin töitä.

53-vuotias poppari antaa hieman odotuttaa itseään ennen illan show’ta. Ei liikaa, mutta sen verran, että yleisön jännite kasvaa.

Kun hän sitten astelee lavalle tanssijoidensa perässä, yleisö puhkeaa suosionosoituksiin: siinä hän on ihka elävänä, nuoruusvuosien Suosikki-lehdistä tuttu Samantha Fox!

Osa on odottanut pitkään. Venäläinen Olga tuli paikalle heti iltayhdeksältä, kun tanssipaikan ovet avautuivat. Keikan piti alkaa hieman ennen puoltayötä.

Tosifani on kiertänyt katsomassa suosikkiartistiaan myös ainakin Ruotsissa, Unkarissa, Espanjassa ja Italiassa. Tämä on 21. keikka. Perjantaina Olga näki Foxin Hämeenlinnan Aulangolla.

– Katso, hän sanoo, ja näyttää puhelimesta Instagram-tiliään.

Se on täynnä Samantha Foxin kuvia.

Harva tietää, että Fox julkaisi ensimmäisen singlensä jo 16-vuotiaana.

Mikä Foxissa saa kiertämään keikalta toiselle?

– Hän on kaunis sielu, hänen äänensä on kaunis ja hän on ihana persoona. Lisäksi show on hieno tanssijoineen.

Tanssijoita on kaksi, ja Fox viittaa heihin nimillä ”beautiful Becky” ja ”lovely Laura”. He pitävät lavalla yllä liikettä, kun Fox laulaa taustanauhalta tulevien pop-kappaleiden päälle.

Osa kappaleista on covereita, jotka yleisö tunnistaa varmasti. Madonnan La Isla Bonitan aikana Samantha höpöttelee yleisölle leppoisasti kappaleen sanoista:

– ”When a girl loves a boy and a boy loves a girl”. Mutta se voisi olla myös ”girl loves a girl”, tyttö rakastaa tyttöä.

Foxilla on mukanaan kiertueella norjalainen naisystävänsä Linda Olsen, joka kuvaa keikkaa puhelimella lavan vierestä.

– Kiertueella aikaa on aina liian vähän. Keikat ovat yömyöhään, ja sen jälkeen haluan vielä tavata fanejani, koska he ovat minulle niin tärkeitä, Fox sanoo.

Arto Lehtimäki ja Mauno Vuorenmaa olivat tulleet verestämään nuoruusmuistoja.

– Nostalgiaa. Olemme itsekin 60-luvulla syntyneitä, joten Fox on nuoruutemme musiikkia, sanoo Mauno Vuorenmaa.

hän on tullut paikalle naapurinsa Arto Lehtimäen kanssa Vaasasta. Lehtimäki muistelee, että 80-luvulla Fox herätti hänen huomionsa ensisijaisesti uhkeiden muotojensa vuoksi, mutta nyt keikalta haetaan muutakin.

– Elämä olisi ikävää, jos ei olisi musiikkia. Musiikki on terapeuttista.

Kaverukset olivat vastikään katsomassa Bonnie Tyleria Helsingissä.

– Nostalgiabuumille ei näy ihan heti loppua. 50- ja 60-luvuilla syntyneet vanhenevat ja haluavat muistella omaa nuoruuttaan, Lehtimäki analysoi.

Latosaari on Lehtimäelle tuttu paikka nuoruusvuosiltaan.

– Kaupungissa on paljon kapakoita, mutta niissä on jotenkin vaikeampi lähestyä ihmisiä. Maalla touhu on jotenkin välitöntä.

Satu Munkki, Iida Rantasalo, Sanna Munkki, Joonas Mäki ja Mikko Salo olivat tulleet joukolla paikalle katsomaan Samantha Foxia.

Välitön ja hauska tunnelma välittyy myös pöydästä, jossa istuvat Satu Munkki, hänen tyttärensä Sanna Munkki, Sannan kaveri Iida Rantasalo, Sadun miesystävä Mikko Salo ja tämän serkku Joonas Mäki. Sanna ja Iida ovat syntyneet 2000-luvulla ja lienevät koko paikan nuorimpia.

– Tissit. Ne ovat legendaariset, joten halusin nähdä ne livenä, täräyttää Iida.

Kaikkia naurattaa. Samantha Foxin musiikki on tutumpaa viime vuosituhannella syntyneille, mutta tärkeintä on nyt hauskanpito hyvällä jengillä.

– Sannalla oli vasta 18-vuotissyntymäpäivä, ja mamma lähti tietenkin kuskaamaan, kertoo Satu.

Hän kertoo käyneensä aikoinaan paljon Latosaaressa. Isostakyröstä oli matkaa, ja joskus hän kave liftasi juhlapaikalle.

– Ylistaroon asti liftasimme, ja sitten luovutimme ja nousimme bussin kyytiin, hän muistelee.

Samantha Fox otti Lapualla yleisön haltuunsa soittamalla hittiensä lisäksi covereita muiden muassa Madonnalta ja Kings of Leonilta.

Nyt Fox kertoo ystävästään Lemmy Kilmisteristä salilliselle huutavaa yleisöä.

– Lemmy oli hyvä ystäväni, ja tämä kappale oli hänen suosikkinsa ennen hänen poismenoaan.

Tunnistettava alkuriffi saa yleisön sekaisin. Kings of Leonin vuoden 2008 superhitti Sex on Fire saa kaikki ulvomaan kertosäettä. Joku huutaa ”we love you so much” yhä uudelleen.

Rock-kappale sopii Foxin iän myötä kypsyneelle äänelle hyvin. Hän kertookin julkaisevansa pian uuden pop-materiaalin lisäksi rock-albumin.

– Lemmy sanoi minulle, että olen turhautunut rock-tähti, ja nyt pääsen toteuttamaan tätä puolta itsessäni. Motörheadin Mikkey Dean ja Phil Campbell ovat mukana levyllä ja toivon mukaan Slash. Se on erilaista tekemistä, mutta uskon, että yleisö löytää sen hyvin.

– Popistahan minut tunnetaan, ja rakastan sitäkin.

Yleisö eli tiukasti mukana kuin olisi vuosi 1986.

Ja sitten, vihdoin. Samantha villitsee yleisöä odottamaan suurinta hittiään antamalla vinkkejä.

– Do you want to touch me?

Kun jännite on suurimmillaan, hän aloittaa kappaleen, mutta toisenlaisena kuin levyllä. Yksinkertainen pianosäestys saa seuraansa dramaattisen ja balladimaisen laulun, kunnes tuttu syntikkariffi halkoo ilmaa ja yleisö räjähtää.

– Touch me, I wanna feel your body, your heartbeat next to mine!

Yhteislaulu sinetöi odotukset. Laulaja poistuu lavalta silmin nähden tyytyväisenä riemukkaaseen vastaanottoon.

Latosaaren taika toimii yhä.

Foxilla on mukanaan kiertueella norjalainen naisystävänsä Linda Olsen.