Kehonkielen asiantuntijoilta viiltävä analyysi prinssi Andrew’n kohuhaastattelusta: ”Välttelevä ja petollinen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kehonkielen asiantuntijoilta viiltävä analyysi prinssi Andrew’n kohuhaastattelusta: ”Välttelevä ja petollinen”

Julkaistu: 17.11.2019 17:54

Prinssin Andrew’n antama haastattelu BBC:lle herätti kehonkielen asiantuntijoiden huomion. Myös katsojat häkeltyivät monista yksityiskohdista.

Myöhään lauantai-iltana Suomen aikaan BBC:llä esitettiin sensaatiomainen televisiohaastattelu, jossa Britannian kuningattaren Elisabet II:n poika prinssi Andrew puhui yhteyksistään Jeffrey Eppsteiniin. Prinssi kiisti jyrkästi väitteet siitä, että olisi harrastanut seksiä teinitytön kanssa 18 vuotta sitten.

BBC:n haastattelua seurattiin tarkalla silmällä ympäri maailmaa. Haastattelun yksityiskohtia on roudittu hyvin tarkasti niin asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa. Mirrorin mukaan kehonkieleen erikoistuneet asiantuntijat katsoivat 45 minuuttia kestävän haastattelun ja tekivät siitä analyysinsa. Lehden mukaan asiantuntijoiden tuomio oli yksiselitteinen.

Tv:stä tuttu psykologi Darren Stanton sanoo, että prinssin kehonkielestä oli luettavissa selviä valehtelun merkkejä.

– Käytös, jota näin dokumentissa, kielii henkilöstä, joka on välttelevä ja petollinen, Stanton sanoo brittilehdelle.

– En ole vakuuttunut siitä, että haastattelun sisältö olisi vastannut prinssi Andrew’n todellisia tunteita, hän toteaa.

Psykologin mukaan prinssi Andrew liioitteli turhaan joitain reaktioitaan, mikä sai hänet vaikuttamaan epäaidolta.

– Huomasin, että prinssi vaikutti aika ajoin ylireagoivan joidenkin ilmaisujen, kuten yllättymisen, kanssa. Hän joko tiesi jo, mitä hänelle sanotaan ja yritti peittää sitä. Tai sitten hän yritti esittää todellista yllättymistä. Joka tapauksessa se ei näyttänyt aidolta, psykologi huomauttaa.

Asiantuntijoiden mukaan prinssin kehonkieli oli paikoin jopa liioitellun tyyni ja hänen asentonsa epäluonnollisen jäykkä.

– Hän istuu melkein koko haastattelun samassa asennossa. Hänen kehonkielensä oli hyvin tyyni. Häntä on varmasti valmennettu todella paljon tätä varten, psykologi arveli.

– Kun häneltä kysyttiin kysymyksiä, hänestä näkyi joitain todella mielenkiintoisia liikkeitä, sellaisia, jotka ovat kehon tiedostamattomia eleitä. Psykologisin termein kutsumme asiaa ”vuodoksi”, Stanton kuvaili viitaten henkilön tosiasiallisten tunteiden paljastumiseen.

Dokumentin nähneet katsojatkin ovat olleet brittilehden mukaan sitä mieltä, että haastattelussa oli monia erikoisia yksityiskohtia. Brittikatsojien huomio kiinnittyi muun muassa siihen, että prinssi oli ristinyt vasemman jalkansa oikean yli, eikä liikahtanutkaan tästä asennosta minnekään koko haastattelun aikana.

Jäykän asennon lisäksi katsojien mielestä haastattelun ehkä erikoisin kohta oli, kun haastattelija Emily Maitlis mainitsi Epsteinin kuolleen. Prinssi Andrew’n reaktio oli jopa riemukas.

– Kyllä! Andrew huudahti ja päästi ilmoille pienen naurun.

Katsojat tyrmäsivät Twitterissä prinssin reaktion häkellyttäväksi.

– Häiritsevin asia koko haastattelussa oli se, että hän nauroi, kun Epsteinin kuolemasta mainittiin. Hän kuulostaa oikeasti tyytyväiseltä, eräs katsoja kirjoitti Twitterissä.

Moni kiinnitti huomioita myös siihen, ettei prinssi Andrew tuntunut haluavan katsoa haastattelijaansa ollenkaan silmiin.

– Hänen silmänsä.. hän pystyy vaivoin katsomaan Emily Maitlisia silmiin, Twitterissä huomautettiin.

– Haastattelun viimeisten hetkien aikana hänen silmänsä värisi, tv-katsojat sanoivat.

Virginia Giuffre, entiseltä nimeltään Virginia Roberts, on väittänyt oikeuden dokumenttien mukaan, että hänet pakotettiin 17-vuotiaana harrastamaan kolme kertaa seksiä prinssi Andrew’n kanssa. Giuffren mukaan yksi kerroista tapahtui 10. maaliskuuta 2001 Lontoossa – kaksikon juhlittua sitä ennen yökerhossa.

Prinssi kertoi haastattelussa, että hän oli tuolloin kotona lastensa kanssa Pizza Express -juhlien jälkeen, eikä voinut olla paikalla.

Itsemurhan vankilassa tehnyttä Epsteiniä syytettiin useista seksuaalirikoksista, ja hänen tiedettiin olleen prinssi Andrew’n kanssa ystäviä vuodesta 1999 lähtien. Epsteiniä syytettiin alaikäisten seksikaupasta ja salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi. Syyttäjien mukaan liikemies houkutteli alaikäisiä tyttöjä vierailemaan hänen luonaan.

Prinssi myönsi tuoreessa haastattelussa vierailleensa Epsteinin yksityisellä saarella ja matkustaneensa tämän yksityiskoneella. Saarella hän ei kuitenkaan nähnyt mitään epäilyttävää. Vuonna 2010 Andrew vieraili Epsteinin huvilalla New Yorkissa tämän vapauduttua vankilasta. Hänen tarkoituksenaan oli kertoa Epsteinille, että tuomion takia heidän ei pitäisi näyttäytyä yhdessä.

Prinssi vietti kuitenkin huvilalla useamman päivän ja oli mukana illalliskutsuilla, koska se oli kätevä yöpymispaikka.

– Jälkikäteen ajateltuna se oli ehdottomasti väärin tehty, hän totesi nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?