Nina Mikkosen elämä luisui alamäkeen, kun Timo T. A. sairastui ja kaikki kaatui päälle – nyt hän kertoo, miten onnistui nousemaan pohjalta - Viihde - Ilta-Sanomat

Nina Mikkosen elämä luisui alamäkeen, kun Timo T. A. sairastui ja kaikki kaatui päälle – nyt hän kertoo, miten onnistui nousemaan pohjalta

Kuvituskuva

Nina Mikkonen oli nuorena reipas nainen, joka nautti liikunnasta. Sitten hänen rakas puolisonsa sairastui ja kaikki muuttui. Nyt Mikkonen on saanut uuden alun ja löytänyt taas liikunnan ilon Suurin pudottaja -ohjelman myötä.

Julkaistu: 17.11. 7:12

Mediatoimija Timo T. A. Mikkosen leski Nina Mikkonen asteli viime kesäkuussa Hämeenkylän kartanoon yhdessä kuuden muun suomalaisjulkkiksen kanssa. Edessä olivat Suurin pudottaja Suomi -ohjelman kuukauden mittaiset kuvaukset, joiden aikana elämäntavat oli tarkoitus laittaa remonttiin ja vyötäröltä karistaa sinne vaivihkaa hiipineitä ylimääräisiä senttejä.

Mikkoselle projekti oli onnistunut, sillä hän onnistui voittamaan koko kilpailun ja karistamaan painoa tähän päivään mennessä yhteensä 17 kiloa. Uusi elämäntapa on jatkunut syyskuussa kuvatun finaalijakson jälkeenkin ja Mikkonen on tyytyväinen tuloksiin.

– Tässä ei ole kyse vain siitä, miltä näytän, vaan peilikuva on muistutus siitä, että voitin itseni, Mikkonen sanoo silmin nähden iloisena.

Mikkonen kertoo liikkuvansa nykyään säännöllisesti kolme kertaa viikossa. Hän käy kuntosalilla tekemässä omaa lihaskunto-ohjelmaansa, lenkkeilee reippaasti ja pyöräilee lastensa kanssa.

– Kun palasin kuvauksista, teimme 17-vuotiaan poikani Mikaelin kanssa 40 kilometrin pyöräilylenkkejä yhdessä. Hän huusi minulle oman pyöränsä selästä, että ala tulla sieltä, ei ne läskit noin pala, Mikkonen sanoo ja nauraa.

Mikkonen teki myös radikaaleja muutoksia ruokavalioonsa. Asiantuntijan avustuksella tehdyn ruokavalion kulmakiviä ovat säännöllinen syöminen, kasvisten lisääminen lautasmalliin ja rasvan ja sokerin vähentäminen.

Nina Mikkonen karisti viidessä kuukaudessa 17 kiloa. Hän on erittäin tyytyväinen tuloksiin, jotka Suurin pudottaja -ohjelma mahdollisti.

Nina Mikkonen karisti viidessä kuukaudessa 17 kiloa. Hän on erittäin tyytyväinen tuloksiin, jotka Suurin pudottaja -ohjelma mahdollisti.

Nina Mikkonen maaliskuussa. Vielä tuolloin hän käytti vaatekokoa 48.

Nina Mikkonen maaliskuussa. Vielä tuolloin hän käytti vaatekokoa 48.

Nuorena Nina Mikkonen oli sporttinen ja reipas nainen. Hän harrasti 80-luvulla silloista muotilajia aerobicia ja lenkkeili ahkerasti. Kymmenen kilometrin juoksulenkki taittui helposti alle tunnissa.

Kuten monilla muillakin suomalaisilla, ylimääräiset kilot hivuttautuivat mukaan Mikkosen elämään vasta vuosien saatossa.

Mikkonen tapasi 19 vuotta sitten elämänsä suuren rakkauden Timon. Pariskunta meni naimisiin, lähti unelmiensa häämatkalle ja alkunsa sai esikoispoika Mikael. Vuosi ja kaksi kuukautta myöhemmin syntyi toinen lapsi Matias.

Kun lapset olivat pieniä, elämä oli onnentäyteistä. Perhe asui kolmikerroksisessa kodissaan Myrskylässä ja eli aktiivista elämää yhdessä. Pienen paikkakunnan polveileva maasto ja luonnonläheisyys tarjosivat hienot mahdollisuudet urheilemiseen.

– Kävimme hiihtämässä, juoksemassa, kävelylenkeillä ja kiipeilemässä. Liikuimme koko perheen voimin yhdessä, Mikkonen muistelee.

Alamäki alkoi, kun perheen isä sairastui vakavasti vuonna 2011. Mikkonen hoiti kuusi vuotta yksin kahta kouluikäistä erityislasta ja toimi omaishoitajana miehelleen. Samalla hän huolehti koirasta, kissasta, valtavasta omakotitalosta pihatöineen ja kunnostuksineen sekä perheen media-alan yrityksestä.

Noista vuosista mieleen jäivät jatkuva huoli, unettomat yöt ja upottavien aaltojen tavoin mieltä painanut suru.

– Sellaisessa tilanteessa ei tule ensimmäisenä mieleen, että pitäisi muistaa syödä kaksisataa grammaa kasviksia päivässä, Mikkonen sanoo hiljaa.

Kuvassa vastarakastuneet Timo ja Nina Mikkonen vuonna 2001.

Kuvassa vastarakastuneet Timo ja Nina Mikkonen vuonna 2001.

Timo T. A. Mikkosen kuolemasta tulee tammikuussa kuluneeksi kolme vuotta. Mikkonen joutui vuosi miehensä kuoleman jälkeen itse isoon leikkaukseen. Hän kärsii nivelrikosta, ja lonkkaan asennettiin tuolloin tekonivel.

Leikkauksen jälkeen Mikkonen sairastui keskivaikeaan masennukseen. Elämänhalu oli pohjalukemissa ja siinä sivussa kehoon hiipi kilokaupalla ylimääräistä.

Mikkonen tiesi sisimmässään, että näin ei voinut jatkua. Hän oli vasta 54-vuotias ja hänellä on kaksi alaikäistä lasta. Kun ottaa huomioon suomalaisen naisen elinajanodotteen, hänellä voisi olla vielä enemmän kuin kolmasosa elämästään edessä.

Kuvituskuva

Ensimmäinen askel oli muutto pois Myrskylästä. Mikkonen ja pojat muuttivat kaksi vuotta sitten mukavaan ja luonnonläheiseen vuokra-asuntoon Helsingin Mellunmäkeen.

Elinkustannukset pienenivät huomattavasti. Kerrostaloyhtiössä ei tarvitse kantaa huolta siitä, jos jokin menee yllättäen rikki, eikä pihatöitäkään tarvitse tehdä. Kun huolet vähenivät, Mikkosen eteen aukenikin oikea mahdollisuus alkaa pohtimaan elämäntaparemonttia.

Kun Suurin pudottaja -sarjan tuottaja sitten soitti ja pyysi häntä mukaan painonpudotusohjelmaan, päätös lähteä mukaan oli helppo.

– Olinhan minä nyt peilistä jo nähnyt, että olen läski, Mikkonen sanoo ja katsoo suoraan silmiin.

– Päätin sillä hetkellä, että olen kantanut liian monta vuotta häpeää vartalostani.

Tv-julkisuus on tuonut mukanaan paljon yhteydenottoja. Suomalaiset miehet haluaisivat viedä Nina Mikkosen ulos, mutta sen aika ei ole vielä. Mikkonen sanoo, että ei ole käynyt kenenkään kanssa treffeillä puolisonsa kuoleman jälkeen.

Tv-julkisuus on tuonut mukanaan paljon yhteydenottoja. Suomalaiset miehet haluaisivat viedä Nina Mikkosen ulos, mutta sen aika ei ole vielä. Mikkonen sanoo, että ei ole käynyt kenenkään kanssa treffeillä puolisonsa kuoleman jälkeen.

Ohjelmassa nähdään, miten Mikkosen paino tippuu tasaisesti joka viikko ja fyysinen suorituskyky kasvaa kohisemalla.

Kilpailijoille tehtiin perusteelliset lääkärintarkastukset ennen ohjelmaa ja sen jälkeen.

– Minä olin aivan luokattoman huonossa kunnossa. Tutkimuksissa paljastui viittauksia keuhkoahtaumaan ja astmaan, Mikkonen myöntää.

– Kesän jälkeen kävin uudestaan samoissa testeissä ja kaikki arvot olivat parantuneet huomattavasti.

Yksi hänen tähtihetkiään oli, kun hän voitti tv-ruudussa kahdentoista tunnin kuntopyörähaasteessa itseään melkein 20 vuotta nuoremmat kilpakumppanit. Haasteessa piti polkea kuntopyörää kahdentoista tunnin ajan niin paljon kuin jaksaa. Nina polki pisimmälle.

– Kieli poskessa voisin nähdä siinä samaa henkeä kuin ystäväni Lasse Virénin legendaarisessa kaatumisessa Münchenin olympialaisissa. Se tuntui nimittäin siltä, että onnistuin nousemaan kaikkien vaikeuksieni jälkeen uudelleen ylös.

Nina liikkuu nykyään säännöllisesti kolme kertaa viikossa.

Nina liikkuu nykyään säännöllisesti kolme kertaa viikossa.

Suurin pudottaja Suomi -ohjelman finaali Nelosella 20. marraskuuta klo 20.