Lahden kirkkoherra aikoo perua Jari Sillanpään joulukonsertin – muissa seurakunnissa pohditaan tilannetta vakavasti - Viihde - Ilta-Sanomat

Lahden kirkkoherra aikoo perua Jari Sillanpään joulukonsertin – muissa seurakunnissa pohditaan tilannetta vakavasti

Laulaja Jari Sillanpään joulukiertue alkaa 3. joulukuuta.

Julkaistu: 15.11.2019 12:16

Keski-Lahden kirkkoherra Miika Hämäläinen aikoo perua Jari Sillanpään joulukonsertin. Muut seurakunnat kertovat pohtivansa tilannetta erittäin vakavasti.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetyn Jari Sillanpään Herää jouluun -kiertue alkaa Vihdin kirkosta 3. joulukuuta. Sillanpää esiintyy viidessä kirkossa ympäri Suomea.

Jari Sillanpää orkestereineen on vuokrannut kirkon käyttöönsä konserttipäivinä. Seurakunnat eivät siis osallistu keikkajärjestelyihin.

Seurakunnissa pohditaan nyt, voiko Jari Sillanpää esiintyä kirkoissa. Lahden seurakunnassa päätös tehtiin heti muutama tunti uutisen jälkeen. Keski-Lahden seurakunnan kirkkoherra Miika Hämäläinen vahvistaa IS:lle, että Sillanpään esiintyminen Lahden Ristinkirkossa joudutaan perumaan.

– Tämä syyte on menossa käräjäoikeuteen helmikuussa ja syyteharkinnan kynnys on ylitetty. Uskon, että siihen on hyvät syyt. Tämä on niin vakava asia, että kirkossa ei

voi esiintyä joulun alla, jos on tuollainen syyte niskassa, Hämäläinen painottaa.

Kirkkoherra pitää tapausta erittäin surullisena.

– Lapset ja heidän terveytensä, koskemattomuutensa ja kunnioituksensa on niin tärkeä asia, että ei sitä lähdetä rikkomaan, Hämäläinen sanoo.

– Kyllä tämä on ensimmäinen kerta, kun urallani törmään tällaiseen. Ja toivon mukaan nämä tapaukset ovat harvinaisia, koska tämä on hyvin surullista.

Jari Sillanpään kiertuemanageri on kertonut IS:lle, ettei keikkoja peruta. Seurakunnat pohtivat nyt, mitä laulajan joulukonserteille tapahtuu.

Vihdin seurakunnan kirkkoherra Pekka Valkeapää kertoo Ilta-Sanomille keskustelevansa asiasta tuomiokapitulin kanssa.

– Olen tuomiokapituulin lakimiesassessoriin yhteydessä ja kysymme, mikä heidän kantansa on. Tässä on nyt sellainen harkinta käynnissä, että annetaanko sille painoa, että Sillanpäätä ei ole vielä tuomittu mistään. Oikeusjärjestelmämme mukaan ihminen on syytön kunnes toisin todetaan, Valkeapää sanoo ja jatkaa.

– Tietenkin toinen pohdittava asia on uhri ja hänen kunnioittamisensa. Onko kohtuullista uhria kohtaan, että syytetty konsertoi kirkossa? Se ei ole uhrin kunnioittamista.

Valkeapää toteaa tilanteen olevan seurakunnalle aivan uusi, eivätkä he ole koskaan aikaisemmin olleet vastaavien päätösten edessä.

– Tietenkin kirkko haluaa aina olla heikoimpien puolella. Tässä ollaan jo niin pitkälle edetty, että syyteharkinta on tehty. Tämä on vakava paikka, hän sanoo.

Myös Jyväskylän Taulumäen kirkon kanttori Jukka Hassinen kertoi IS:lle, että heidän on pohdittava tilannetta.

– Kirkko on vuokrattu ulospäin, eli me emme järjestä konserttia. Jari Sillanpää ja hänen orkesterinsa ovat vuokranneet kirkon keikkapäivänä käyttöönsä, Hassinen selvensi konserttijärjestelyjä.

Kirkkokonsertit alkavat Fuengirolan Rauhanpalatsista 30.11. Sen jälkeen tiedossa on kirkkokonsertteja kotimaassa. Sillanpää nähdään 3.12. Vihdin kirkossa, 4.12. Jyväskylän Taulumäen kirkossa, 7.12. Lahden Ristinkirkossa ja 8.12. Kotkan kirkossa. Kirkkokonsertit päättyvät Helsingin Mikael Agricolan kirkkoon, jossa Sillanpää esiintyy 14.12.

Kirkkojen kanta on ristiriidassa Sillanpään kiertuemanageri Lilja Kainulaisen kertoman kanssa. Kainulainen kertoi aiemmin perjantaina Ilta-Sanomille, että mitään keikkoja ei peruta.

Hän totesi, ettei Sillanpään saama syyte tule vaikuttamaan millään tavalla huomenna lauantaina Joensuun Carelia-salissa järjestettävään konserttiin, eikä myöskään joulukiertueen konsertteihin.

– Ei mitenkään voi vaikuttaa huomiseen konserttiin. Se on loppuunmyyty jo kuukausia sitten. Liputkin ovat jo asiakkailla. Emmehän me voi niitä heiltä pois ottaa. Huomenna lähdetään klo 9 kohti Joensuuta, Kainulainen sanoo.

Kainulainen sanoo monien Sillanpään konserttien olevan jo loppuunmyytyjä ja keikkapaikkoina toimivat kirkot ovat olleet innostuneita artistin jouluohjelmasta.

– Seuraava konsertti, eli Vihdin kirkossa järjestettävä joulukonsertti on loppuunmyyty. Eikä sitäkään peruta.