Mervi Tapola nuorena etelänlomalla. Tapola antoi ennen kuolemaansa IS:lle luvan kotialbumikuviensa julkaisemiseen.

Tällainen oli marraskuussa kuolleen Mervi Tapolan rankka elämä – Matti Nykäsen isä paljasti lopulta pojastaan totuuden

Mervi Tapolan elämän tragedia oli se, että hän kohtasi mäkilegenda Matti Nykäsen. Mervi Tapolan kauan tuntenut IS:n toimittaja kertoo makkaraperijättären tarinan.


29.12.2019 10:34

Julkaisemme vuodenvaihteessa uudelleen vuoden luetuimpia artikkeleita. Tämä juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 11.11.2019.  

Mervi Tapolasta (1954–2019) puhuttiin usein miljoonaperijättärenä. Tapolan makkaratehtaan menestystarinan alku oli kuitenkin vaatimaton.

– Lähdimme hyvin pienestä liikkeelle. Muistan ajan, kun meillä ei ollut edes ruokaa. Sekoitimme ruisjauhoja veteen ja söimme sitä mössöä, Mervi muisteli keväällä 2005.

– Meillä ei ollut kattoa päämme päällä. Saimme kaupungin vuokrakämpän, joka kuhisi luteita. Luteet tippuivat öisin katosta niskaan. Se kutittaa vieläkin.

– Isäni oli alkoholisti ja häpesin sitä. En voinut tuoda kavereitani kotiin kun pelkäsin, missä kunnossa isä on.

Mervi Tapola 1954-2019.

Mervin äiti Kyllikki Tapola (1933–2018) myi mustaamakkaraa torilla. Yhdeksi tamperelaisuuden symboliksi kehittynyttä herkkua valmisti suvun perustama pikku firma.

– Toiminta alkoi hyvin pienissä kellariloukoissa, jotka hädin tuskin pysyivät kasassa.

Mervi kävi Tampereen Yhteislyseota.

– Meillä ei ollut rahaa lukukausimaksuihin. Koulussa oli pakko menestyä.

Öisin Mervi ja pikkuveli Jarmo olivat töissä makkarafirmassa. Lapset olivat niin pieniä, että heitä varten piti hankkia jakkarat, jotta he ylettyivät laittamaan makkarapeltejä uuniin ja ottamaan niitä sieltä pois.

– Kouluaikaan menin töihin yöllä kello 3.30. Töiden jälkeen menin kouluun. Joskus luokkatoverit huomauttelivat, kun minulla oli verta tukassa ja vaatteissa, Mervi muisteli.

Mervi Tapola olisi kenties pärjännyt nuoruudessaan myös kauneuskilpailuissa.

– Aikoinaan minua kysyttiin missikisoihin, mutta ura tyssäsi siihen, että olen vain 165 senttiä pitkä, Mervi muisteli.

Aluksi firman johdossa oli äiti Kyllikki. Myöhemmin isä Martti raitistui ja otti vetovastuun. Martti Tapola (1931–2001) eli viimeiset 30 vuotta raittina ja hänelle myönnettiin talousneuvoksen arvo.

Koulun jälkeen Mervi jäi firman palvelukseen. Hänestä tuli kasvavan yrityksen konttoripäällikkö. Töitä oli ehkä liikaakin, seurauksena burn out.

– En tiedä, korvaako yrityksen kasvu sitä, että menetin terveyteni 40-vuotiaana, Mervi pohti.

Pari vuotta sitten Tapola valittiin vuosisadan maakunnalliseksi yritykseksi Pirkanmaalla. Valinnan tekivät Pirkanmaan Yrittäjät. Mervi ei enää jaksanut palkintojuhliin lähteä.

Voit katsoa alta videon Mervi Tapolan elämästä.

Tasavallan ykköskekkereissä Linnan juhlissa on nautittu mustaamakkaraa, ja ovat sinne päässeet “mustan” tekijätkin. Mervi ja hänen veljensä Jarmo Tapola (1956–2019) olivat Linnassa Martti Ahtisaaren kaudella 1997.

– Velipoika lausui suorassa tv-lähetyksessä runon, ja Assi Koivisto toi meille ensimmäiset paukut, Mervi muisteli.

– Linnan juhlat oli tosi suuri kunnia ja tunnustus työstä, mutta ei sitä missään elokuvassa noteerata, kertoi Mervi keväällä 2005, kun Matti-elokuvassa oli käsitelty hänenkin elämäänsä, eikä Mervin mielestä aivan totuudenmukaisesti.

Mervi Tapola meni ensimmäisen kerran avioon firman johtoportaassa toimineen insinöörin kanssa. Liitosta syntyi poika ja kaksi tytärtä, jotka kaikki ovat nyt sukuyhtiön johtotehtävissä. Liitto päättyi eroon 1990-luvun alkupuolella.

Heinäkuussa 1999 Mervi kohtasi Matti Nykäsen, joka kodittomaksi jouduttuaan majaili Ylöjärvellä kohuliikemies Carl Danhammerin luona. Nykänen oli heittämässä tikkaa, kun pihaan kurvasi Mervin veli Jarmo Tapola tuliterällä Mersullaan.

– Täällähän on maailmanmestari, se lähtee meille saunaan, Jarmo Tapola sanoi.

  Minä menen sinun kanssasi naimisiin, Matti Nykänen ilmoitti.

Seurue siirtyi Jarmon hulppeaan omakotitaloon. Pian sinne saapui vielä uimassa käynyt Mervi, joka asui naapurissa. Matti luuli Merviä Jarmon vaimoksi, mutta pian totuus valkeni ja Matilla välähti:

– Minä menen sinun kanssasi naimisiin, Matti Nykänen ilmoitti.

Seuraavana päivänä Matin tavarat siirrettiin Danhammerilta Mervin rantasaunalle. Siellä Matti majaili siihen asti, kunnes talven tultua pääsi muuttamaan Mervin luksustaloon.

Jos tuota tapaamista ei olisi ollut, Mervi olisi varmaan saanut elää rauhallista kotielämää ilman suurempaa julkisuutta. Matin ja Mervin liitosta tuli yksi tämän maan kohutuimmista – ja julkisuuteen on päätynyt ehkä vain prosentin osa tapahtumista.

– Kukaan ei tiedä, mitä neljän seinän sisällä on tapahtunut, Mervi Tapola sanoi usein.

Hurja meno jatkui kymmenen vuotta. Mervi teki Matista 26 rikosilmoitusta ja 15 kertaa hän jätti käräjäoikeuteen avioerohakemuksen.

Kun välit olivat kunnossa, kulki Mervi mukana Matin keikoilla. Raumanmeren juhannus -festivaaleilla 2004.

Mervi meni vastaan kun Matti vapautui Kylmäkosken vankilasta 21. syyskuuta 2005.

Tapolan suku ei ollut kuuluisasta vävypojasta mielissään. Jos kyseessä olisi ollut maineeltaan puhtoinen olympiasankari, se olisi ollut firmalle mainos. Nyt mäkisankari oli mainehaitta. Firman johdossa ollut Jarmo Tapola manaili suvun vävypoikaa IS:lle monet kerrat.

Suvun rautarouva Kyllikki Tapolakaan ei suvainnut Mattia, ja tunne taisi olla molemminpuolinen.

– Kun äiti oli yötä, kasasimme oven eteen tuolia ja piironkia että kuulemme, kun Matti tulee, Mervi kertoi.

Helmikuussa 2003 IS:n toimitukseen tuli vihje, että Matti Nykänen on puukottanut Merviä. Vihje piti paikkansa.

Elokuussa 2004 Matti puukotti taas. Tapolan suvun kesämökillä uhriksi joutui 59-vuotias mies. Myöhemmin Matti yritti vääntää asian niin, että puukottaja olikin Mervi.

Kun Matti oli istunut miehen puukotuksesta saamansa kahden vuoden ja kahden kuukauden tuomion, hän pahoinpiteli Mervin sairaalakuntoon neljä päivää vapaudessa oltuaan. Siitä tuli neljä kuukautta ehdollista, joka hovissa muuttui 60 päivän vankeudeksi, ja oli sovitettavissa 57 tunnin yhdyskuntapalvelulla.

Joulupäivänä 2009 Matti puukotti jälleen Merviä. Vankeutta tuli vuosi ja neljä kuukautta. Liitto päättyi lopullisesti siihen.

Matti ja Mervi nähtiin usein oikeussalissa. Kuva vuodelta 2011.

Mervi Tapola kertoi liittonsa ajan olleensa lähes päivittäin yhteydessä Matin isään Ensio Nykäseen.

– Matin isä oli huolissaan siitä, miten minun käy. Enska sanoi, että kukaan ei mahda Matille mitään, ei vankila eikä mikään muukaan auta.

Mervi kertoi, että Matin vanhemmat, Tapolan suku, Hiihtoliitto ja Olympiakomitea olivat järjestämässä Matille hoitopaikkaa Itävaltaan.

– Kun lähdön aika tuli, Matti oli kadonnut, Mervi kertoi.

Eikä väkivalta ollut liiton ainoa ongelma.

Matti oli järjettömän mustasukkainen Mervistä. Ilta-Sanomat haastatteli Matti Nykästä monta kertaa. Oli tilanteita, että Matti määräsi Mervin makuuhuoneeseen, ja sai raivokohtauksen, jos vaimo pisti päänsä sieltä ulos.

– En saanut kymmeneen vuoteen tavata ystäviäni. Kukaan ei uskaltanut tänne tulla, ei edes soittaa, Mervi kertoi.

Kotona kontrolli oli täydellinen.

– En saanut lukea lehteä, koska se rapisi kun käänsin sivua. Matti sai raivokohtauksen kun avasin tonnikalapurkin ja se rapsahti.

Mervi kertoi, että hän oli kymmenen vuotta vankina omassa kodissaan.

– Vain silloin tunsin olevani hetken aikaa vapaa, kun Matti oli vankilassa, Mervi kertoi.

Totta kai onni kukoisti joskus Matin ja Mervin liitossa. –Matti osasi olla kiva, mutta oli vain niin kovin harvoin, Mervi totesi.

Draamaa riitti, ja yksi sellainen oli kun Mervin kelohonkasauna paloi syksyllä 2003. Pariskunta jäi joskus saunottelun jälkeen nukkumaan yöksi saunakamariin. Sillä kertaa Matti halusi päärakennukseen Uuno Turhapuro -elokuvaa katsomaan, ja se ehkä pelasti heidän henkensä. Aamuyöllä pariskunta heräsi siihen, kun palokunta saapui paikalle. Sauna oli tulessa.

Mervi haki Matista eroa kaikkiaan 15 kertaa. Jokainen erohakemus oli “lopullinen”.

– Otin Matin takaisin osin rakkaudesta ja ehkä vähän säälistä. Olin liian kiltti ja lepsu ja hyväuskoinen ja uskoin Matin lässytyksiä, Mervi sanoi.

Mervin luona Matilla oli taloudellisesti hyvät oltavat. Paluuhaluja lisäsi autotallissa seisonut Audi, Matin silmäterä. Auto oli yhteisomistuksessa.

– Auto oli Matille ykkösasia, ja hyvin hän sitä pitikin. Jokaisen kauppareissun jälkeen hän pesi, kiillotti ja imuroi auton, Mervi kertoi.

Matille rakas Audi myytiin pakkohuutokaupassa, ja Matin osuus meni velkojen lyhentämiseen.

Rankka lääkitys vei Merviltä tuuheat tummat hiukset.

Joulun 2009 tapahtumien jälkeen liitto oli finaalissa. Tosin Matilla riitti vielä yritystä.

– Matti olisi tulossa vaikka heti. Hän soitteli ja lähetteli viestejä, että “Kulta rakas, voitaisko aloittaa puhtaalta pöydältä, voitko ottaa takaisin tällaisen hampin?”

Mervi pysyi kuitenkin tiukkana.

– Minulla oli 45 vuotta hyvää elämää. Kymmenen vuotta elin kidutuskammiossa. Minulla on vielä edessä hyvää elämää ilman Mattia, Mervi Tapola kertoi IS:lle, kun lopullinen ero oli tullut 2010.

Hyvää elämää oli jäljellä seitsemisen vuotta. Elokuussa 2017 Mervillä diagnosoitiin vatsasyöpä, joka oli levinnyt maksaan. Mervi Tapola kuoli keskiviikkoaamuna 30. lokakuuta.

Toimittaja haastatteli Mervi Tapolaa ja Matti Nykästä kymmeniä kertoja. Juttu perustuu osin ennen julkaisemattomiin muistiinpanoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?