Eero Heinäluoman tytär Eveliina otti isänsä kanssa yhteen, kun tämä löysi uuden rakkaan – ”Reaktioni oli jälkeenpäin ajateltuna kohtuuton” - Viihde - Ilta-Sanomat

Eero Heinäluoman tytär Eveliina otti isänsä kanssa yhteen, kun tämä löysi uuden rakkaan – ”Reaktioni oli jälkeenpäin ajateltuna kohtuuton”

Siirry sivun pääsisältöön

Eero Heinäluoma antaa lasten kasvatuksessa suuren tunnustuksen edesmenneelle vaimolleen.

10.11.2019 18:39

Eero Heinäluoman tunnistaa jo kaukaa. Mies on pitkä ja kävelee ryhdikkäästi kuin sotilas. Onhan hän isänäkin ollut lapsilleen ryhdikäs, mutta suuri kiitos lasten kasvatuksesta kuuluu edesmenneelle Satu-vaimolle. Pariskunnalla on kolme yhteistä nyt jo aikuista lasta; lääkärinä työskentelevä Ida, 29, ravintola-alan valinnut Risto, 28, ja eduskuntaan keväällä valittu Eveliina, 31.

Eveliina vihjaa jo etukäteen, ettei isä oikein osaa puhua tunteistaan. Kuten ei niin moni muukaan suomalainen mies.

Kun Brysselissä nyt vaikuttava entinen ministeri ja eduskunnan puhemies istahtaa tuoliin, hänen silmänsä ikään kuin etsivät mietteitä. Heinäluoma tietää, ettei nyt keskitytä hänen vahvuuteensa, politiikkaan. Nyt puhutaan isyydestä.

Helsingin Musiikkitalo on valittu haastattelupaikaksi siksi, että RSO:n konsertit ovat isän ja Eveliina-tyttären yhteinen harrastus.

– Musiikki on tasapainottava tekijä politiikan hektisyydessä. Konsertin aikana ei voi selata puhelinta tai lukea sähköposteja, Eveliina Heinäluoma sanoo.

Traditiosta ei ole luovuttu, vaikka isä on nyt europarlamentissa.

– Isä tulee kotiin Brysselistä perjantaisin. Näin ehdimme aina konserttiin, Eveliina huomauttaa.

Ajoittain Eveliina puhuu Eerosta, ajoittain isästä. Hän naurahtaa, että Eero on lähipiireissä isä ja työympyröissä Eero.

Nyt kuitenkin puhutaan isästä ja tyttärestä, Eerosta ja Eveliinasta.

Eveliina sanoo suhteensa isään olleen aina hyvä, mutta suhde sai uuden suunnan Satu-äidin kuoleman jälkeen. Aiemmin Eveliina oli keskustellut asioista enemmän opettajana toimineen äidin kanssa. Viime aikoina Eveliina on useinkin turvautunut isään, vaikkapa politiikan saralla.

– Olen katsonut isää uusin silmin. Nyt me keskustelemme paljon. Sain jo nuorena molemmilta kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin ja politiikkaan. Olen nähnyt poliitikon työn molemmat laidat; positiivisen puolen ja haasteet sekä sen, mitä asioiden tekeminen oikein tuo tullessaan, Eveliina sanoo.

– Julkisessa ammatissa on paljon varjopuoliakin. Ihmisen on nimittäin oltava valmis ottamaan vastaan myös arvostelu ja tarkka syyni hänen tekemisiinsä, Eveliina tietää.

– Isä on opettanut, että on oltava oma itsensä. Hän on painottanut, että poliitikko kuuntelee niin muita poliitikkoja kuin kansalaisia. Poliitikon ei tarvitse aina olla itse äänessä, Eveliina jatkaa.

Eero-isä kuuntelee vieressä ja tyttären kehut saavat posket punoittamaan. Hän muistelee aikaa, kun lapset olivat pieniä. Vuonna 1991 Eero Heinäluoma ei puolueen pyynnöstä huolimatta lähtenyt Sdp:n puoluesihteeriksi. Eero Heinäluomalle oli politiikkaa tärkeämpää lasten ja heidän kasvunsa seuraaminen.

– Isä todellakin päätti luopua siitä pestistä. Hän halusi olla isä, Eveliina kiittelee.

Nyt jälkeenpäin Heinäluoma kiittelee itseään ja ymmärtää tehneensä oikean ratkaisun.

– Puoluesihteerin työstä kieltäytyminen oli ratkaiseva minun ja lasten suhteessa. Tuo lapsuuden yhteinen aika synnytti kestävän suhteen, joka jatkuu, Eero Heinäluoma muistaa.

 Puoluesihteerin työstä kieltäytyminen oli ratkaiseva minun ja lasten suhteessa.

Suuren tunnustuksen Heinäluoma antaa kuitenkin edesmenneelle vaimolleen.

– Kiitän edelleen Satua lastemme kasvatuksessa, mutta yhteiseen filosofiaamme kuului lasten tasapuolinen kohtelu ja läsnäolo lasten arjessa, Eero Heinäluoma sanoo.

Eero-isän kanssa käytiin uimassa ja tehtiin kesälomareissuja Punkaharjulle. Metsissä leikittiin käpysotaa ja intiaanileikkejä. Iltaisin isä luki lapsille suomalaisia iltasatuja ja varsinkin Astrid Lindgrenin tarinat olivat kovassa suosiossa.

– Etenkin Peppi Pitkätossu ja Melukylän lapset olivat meidän suosikkeja, Eveliina muistelee.

Kotona kannustettiin lukemaan ja jälkikasvu oppikin aakkoset harvinaisen aikaisessa vaiheessa. Tosin Eveliina huomauttaa oppineensa lukemaan vasta koulussa.

– Television katselemissa meillä oli kuri. Kello 21 jälkeen ei saanut olla telkkarin edessä ja ala-asteella ollessani Salatut elämät oli kielletty ohjelma, Eveliina paljastaa.

Eveliina muistelee kaikkien puhuneen nimen omaan Salatuista elämistä koulussa ja siksi Heinäluomien lapset tunsivat olonsa omalla tavallaan ulkopuolisiksi. Äiti ymmärsi asian ja antoi hieman periksi.

– Meillä oli Sadun kanssa lapsille yhteiset säännöt, mutta Satu oli soveltamisessa selkeästi joustavampi. Kyllähän minun työntekoani helpotti aikoinaan tietous, että Satu oli lasten kanssa jo iltapäivisin kotona, Eero Heinäluoma sanoo.

Kun lapset joskus yhdeksän jälkeen illalla erehtyivät katsomaan kotitalon yläkerrassa telkkaria ja kuullessaan isän tulevan kotiin, he sulkivat nopeasti television ja menivät huoneisiinsa.

– Emme me olleet isälle vihaisia, ettemme saaneet katsoa telkkaria, emmekä häntä pelänneet, Eveksi kutsuttu Eveliina painottaa.

– Meillä oli Sadun kanssa apuna ruotsalaisen seitsemän lapsen yksinhuoltajan kasvatuksesta kirjoittama kirja. Sen sivuilta saimme hyviä vinkkejä kuten sen, ettei lapsen tule olla keskipiste, mutta hän voi olla keskipisteessä, Eero Heinäluoma kertoo.

Hän painottaa sitä, että heillä on kotona aina puhuttu kaikista asioista.

– Ei lapsilla ollut teini-iässä kapinointia. Tyttärien oli helpompi puhua asioistaan Sadun kanssa ja koska hän oli opettaja, hän oli heidän kanssaan kotona useimmiten jo iltapäivisin. Tuolloin he juttelivat aroistakin jutuista. Kun minä tulin kotiin, monet asiat oli jo kertaalleen puhuttu, Eero kiittelee.

Yhtäkkiä Eero-isä muistaa Eveliinan ensimmäisen humalan. Tytär oli vanhojen tansseissa, joista päädyttiin kavereiden kanssa jatkoille. Repussa oli limua väkevämpiä juomia ja 18-vuotias Eveliina nautti niitä illan aikana.

– Meni överiksi ja ystäväni soitti isälle, että tule hakemaan tyttäresi, kun hän ei pääse edes kävelemään, Eveliina tunnustaa.

– Haimme hänet Idan kanssa ja seuraavana päivänä lähdimme Lappiin. Sehän oli järkytys. En tainnut muutamaan päivään pystyä puhumaan aiheesta Even kanssa, Eero Heinäluoma sanoo ja tunnustaa itse ottaneensa aikoinaan ensimmäiset överinsä lukiossa.

Heinäluoman perheessä on aina rakastettu lapsia, mutta halaileminen on kuulemma jäänyt vähemmälle.

– Hellyydenosoitus isältä on ollut sellaista, että hän on kohdannut jokaisen meistä omana itsenämme. Hän ei ole verrannut meitä keskenämme, vaan kannustanut siihen, mikä meitä on kiinnostanut, Eveliina paljastaa.

– Sillä on ollut suuri merkitys. Näin olemme löytäneet oman persoonallisuutemme, vahvuutemme ja myös heikkoutemme, Eveliina kiittää.

– Olen pyrkinyt olemaan jokaiselle lapsellemme oikeudenmukainen ja aina rakastava, isä-Eero huomauttaa väliin.

Eero Heinäluoma muistelee, kuinka suuri pettymys Eve-tyttärelle oli se, ettei hän päässyt Helsingin yliopistoon lukemaan kansainvälisiä suhteita ja politiikkaa. Isä ehdotti Lapin yliopistoa ja oli printannut jo ohjelmankin valmiiksi. Se oli isän tapa näyttää, että on muitakin mahdollisuuksia.

– Isä viestitti näin, ettei Helsinki ole kaiken napa, Lapin yliopistoon sitten matkannut Eveliina kertoo.

Koska isä oli kannustanut kehittämään omaa osaamista kansainvälisissä suhteissa, Eveliina päätti lähteä Brasiliaan jatkamaan lukujaan.

– Isä vastusti lähtöäni monta kuukautta, mutta äiti ymmärsi, että minun tulee hankkia kannukseni yksin. Isä yritti taivutella minua jäämään, mutta turhaan, Eveliina muistelee.

– Olen kaikista lapsistani ylpeä ja kunnioitan heidän päätöksiään. Totta kuitenkin on, että vanhemmilla on aina huoli lapsistaan, Eero Heinäluoma painottaa.

 Äidin kuolemaa oli alkuun vaikea käsitellä. Armollista siinä oli kuitenkin se, että saimme viettää äidin viimeisen joulun koko perhe yhdessä.

Perheen idylli särkyi, kun Satu-äiti sairastui syöpään loppukesästä 2014. Sairaus meni niin pahaksi, ettei ollut mitään tehtävissä ja hoidot lopetettiin. Satu menehtyi tammikuussa 2015.

– Äidin kuolemaa oli alkuun vaikea käsitellä. Armollista siinä oli kuitenkin se, että saimme viettää äidin viimeisen joulun koko perhe yhdessä, Eveliina herkistyy.

Satu-äiti oli loppuaikanaan painottanut perheelleen, että heidän tulee pitää huoli toisistaan. Suuren lohdun antoivat myös HUS:n ylilääkärin sanat: Hän, joka kuolee on enemmän huolissaan jälkeen jäävistä kuin itsestään.

– Sadun sairasvuoteella lupasimme huolehtia toisistamme myös Sadun lähdön jälkeen ja tuo lupaus on kantanut, Eero Heinäluoma kertoo.

– Kokoonnuimme viimeisenä iltana yhteen ja hänen poismenonsa jälkeen valvoimme koko yön. Puhuimme surusta, itkimme ja jaoimme muistoja. Kukaan ei tuominnut toisen ajatuksia. Isän rooli oli tärkeä tuolloinkin, sillä hän ymmärsi meidän lasten ajatukset, Eve sanoo.

– On elämä, kuolema ja rakkaus, Eero Heinäluoma kiteyttää.

Sadun toive oli myös se, että jokainen jatkaa elämässä eteenpäin ja jos Eero löytää uuden onnen, Satu on siitä vain mielissään.

– En olisi varmaankaan tehnyt näin, jos emme olisi Sadun kanssa keskustelleet asioista ennen hänen poismenoaan. Toki hänen kuolemansa jälkeen kesti kauan ennen kuin positiivinen voitti negatiivisen, vuosi sitten uudelleen avioitunut Eero Heinäluoma kertoo.

– Sadun muisto ja yhdessä koetut hetket ovat edelleen mielessä vaikkakaan ei enää päivittäin, hän huomauttaa.

Kun Heinäluoma sitten näki valoa elämässään, hänen eteensä käveli eduskunnassa työskentelevä Ayla Shakir. Kesti silti aikansa ennen kuin Eveliina hyväksyi isän uuden onnen.

– Sadun toive oli, että elämässä on mentävä eteenpäin. Toki olin iloinen isän onnesta, mutta se herätti minussa myös kielteisiä tunteita, sillä aloin käydä uudelleen läpi äidin viimeisiä hetkiä, Eveliina kertoo.

Suorapuheinen Eveliina myöntää heidän ottaneen asiasta isän kanssa yhteen, sillä isän uuden onnen rinnalla Eveliina kävi samalla mielessään läpi äidin menetystä. Eero puolestaan paljastaa purreensa hammastaan yhteen sanaharkkojen aikana.

– Kun sitten ymmärsin, kuinka onnellinen isä on, reaktioni oli näin jälkeenpäin ajateltuna oikeastaan kohtuuton, Eveliina myöntää.

– Luulen, että kävit samalla läpi eroasi poikaystävästäsi ja näin kaikki kulminoitui, Eero järkeilee.

Nyt Eero Heinäluoman, Ayla-vaimon sekä Eeron lasten välit ovat hyvät, ja jo parin häissä lapset pitivät Aylalle kauniita puheita.

– Jokainen ihminen on onnensa ansainnut, niin isäkin, Eveliina sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?