Punaiselle matolle palannut Sofia Belórf kertoo kokemuksistaan tutkinta­vankeudessa: ”Se oli minulle itse­tutkiskelun paikka”

rac

Julkaistu:

miss helsinki -finaali
Vuoden 2009 Miss Helsinki Sofia Belórf kertoi Miss Helsinki -finaalissa voivansa hyvin ja asettuneensa toistaiseksi Suomeen.
Uusi Miss Helsinki kruunataan lauantai-iltana Helsingin Casinolla. Paikalla finaalissa nähtiin myös lukuisia takavuosien Miss Helsinkejä, myös vuonna 2009 kauneimmaksi kruunattu Sofia Belórf.

Belórf kertoi ISTV:n suorassa lähetyksessä toimittaja Mira Hurmaksen haastattelussa, että kymmenen vuotta on hujahtanut nopeasti ja että Miss Helsinki -kisa toimi ponnahduslautana kaikkeen, mitä hän on urallaan tehnyt.

Kesällä Belórf vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin tuottamuksellisesta rahanpesusta epäiltynä. Hän oli tutkintavankeudessa noin viikon verran.

– Eihän se hienoa ollut. Se oli minulle itsetutkiskelun paikka. Voihan sinne mennä angstiasenteella, mutta myös miettimään asioita ja ottaa sen järkevästi kasvun paikkana ja miettiä elämäänsä, hän sanoo.

Hän kertoo, ettei tutkintavankeudessa ollut tarkkaa päiväohjelmaa.

– Siellä voi lukea kirjaa ja katsoa telkkaria, eli ihan perusasioita. Suomessa on kuitenkin hyvin asiat, että ei täällä ole surkeat oltavat sielläkään, toteaa Belórf, joka sai tutkintavankeudessa pitää yhteyttä myös lähimpiinsä.


– Tiesin, ettei elämä kaadu ja lopu tähän. Tietysti se oli henkisesti rankkaa, mutta nyt olen vahvempi ihminen, eikä niin moni asia enää varmaan säikäytä.

Belórfia epäillään kuitenkin yhä tuottamuksellisesta rahanpesusta. Hänen puolisonsa Niko Ranta-Aho on vangittuna, ja häntä epäillään törkeästä huumausaine- ja dopingrikoksesta.

Belórf kertoo asettuneensa toistaiseksi Suomeen ja voivansa hyvin.

– Kaikki on hyvin. Nämä ovat näitä elämän vastoinkäymisiä, jotka pitää vaan osata ottaa vastaan ja oppia niistä. Turha sitä on synkistellä loputtomiin, Belórf kertoi.

– Nyt mennään viikko tai kuukausi kerrallaan. Sen isompia suunnitelmia ei ole. Loppuvuodeksi olen antanut itselleni hengähdystaukoa.

Vaikka positiivinen asenne on löytynyt, myönsi Belórf, että tilanteessa oli alkuun sulattelemista.


– Aluksi tuntui tietysti, että miten tästä saa ikinä enää positiivista fiilistä. Esimerkiksi oli vaikeaa kuvitella tulevansa tällaisiin tilaisuuksiin silloin ihan alkuun, enkä tosiaan ihan alkuun tullutkaan, hän kertoo.

Belórfin mukaan ihmiset, joita hän kohtasi kohun jälkeen kaduilla suhtautuivat häneen ystävällisesti.

– Ei kukaan varmasti sanonut minulle pahasti livenä. Tosi tsemppaavia oli suurin osa ihmisistä, jotka tulivat puhumaan, hän kiitteli.

Vastoinkäymisten johdosta Belórf toteaa oppineensa olevansa selviytyjä, mutta oppineensa myös itsestään.

– Sanoisin, että opin aika paljon itsestäni. Ja entistä enemmän tulivat tärkeäksi kaikki sellaiset perusasiat kuten, esimerkiksi se, että haluan perheen. On ihanaa ajatella, että se kaikki on vielä edessä päin.

Klo 1.37: Lisätty maininta, että Belórfia epäillään yhä rikoksesta.