Esko Eerikäinen kertoo arjestaan tyttärensä Victorian, 10, kanssa – yhdessä asiassa isä ei jousta tuumaakaan

Julkaistu:

Isänpäivä
Radio Novan juontaja kertoo isänpäivän haastattelussa elämästään kymmenvuotiaan tyttärensä kanssa. Isyys on Eskon elämän kohokohta.
Juontaja Esko Eerikäinen tuli isäksi jotakuinkin tasan kymmenen vuotta sitten isänpäivänä.

Se viikonloppu oli Eskon sanojen mukaan ”yhtä härdelliä”. Hän ja Martina kuvasivat esikoistyttären odotuksesta tosi-tv-sarjaa, ja kuvaajat seurasivat heidän kintereillään aina sairaalaan asti.

Sairaalaan saapuessa lapsivedet tulivat, mutta synnytys ei alkanut heti.

– Mua pelotti aivan saatanasti, Esko sanoo nyt.

Lopulta isänpäivän aamuna sunnuntaina kello 4.20 syntyi Eskon elämän valo, pieni Victoria-tytär.

Nyt Esko istuu autossa matkalla hakemaan tytärtään koulusta, kuten joka arkipäivä hänen viikollaan. Victoria on vuoroviikoin isänsä luona ja vuoroviikoin äitinsä luona.

Rutiinit ovat tärkeässä osassa isän ja tyttären yhteisessä arjessa. Kun Victoria pääsee koulusta, he menevät yhtä matkaa kotiin syömään.

Läksyjen tekemisestä Esko ei jousta. Hän haluaa, että ne tehdään heti kun päästään kotiin.

– Meillä on tapana, että läksyt tehdään heti koulun jälkeen, että ne eivät jää roikkumaan myöhäiseen iltaan, Esko kertoo.

Yhteinen aika on illalla, kun isä ja tytär istuvat hetken yhdessä sohvalla.

– Kuulumisten vaihtaminen on muodostunut meillä yhteiseksi rutiiniksi. Käymme läpi päivän aikana tapahtuneita asioita ja kysymme, miten toisella menee.


Rajojen asettaminen on yksi vanhemmuuden suurimpia kysymyksiä, ja niin on myös Eskon ja Victorian välisessä suhteessa.

Kännykän käyttäminen on ollut heidän kiistakapulansa, kuten monissa perheissä nykyään. Esko kertoo sopineensa tyttärensä kanssa, että kumpikaan ei käytä kännykkää enää kello kahdeksan jälkeen illalla. Sääntö koskee luonnollisesti tasapuolisesti molempia.

– Muuten se menee siihen, että katsellaan siinä sohvalla vähän TikTokia sun muuta ja minä luen sähköposteja, Esko sanoo.

Kun mieheltä kysyy, mitä asioita hän haluaa opettaa tyttärelleen, vastaus tulee nopeasti.

– Kunnioittaminen ja kiitollisuus ovat tärkeitä asioita. Ei ole itsestään selvää, että joka päivä on ruokaa, vaatteita, leluja ja kännyköitä.

Läksyjen tekemisestä isä ei myöskään jousta. Hän yrittää korostaa tyttärelleen koulun ja töiden tekemisen merkitystä.

– Nykyään kaikki haluavat olla somen kautta jotain tähtiä tai julkkiksia tai malleja ja vaikka mitä. Se ei ole mikään ammatti, hän sanoo tiukasti.


Esko on hyvissä väleissä tyttärensä äidin kanssa. He ovat olleet jo vuosia yhteisymmärryksessä siitä, että molemmat viettävät Victorian kanssa yhtä paljon aikaa.

Erot eivät aina mene niin kauniisti, että sopuun päästään. Esko kertoo kuulevansa julkisen ammattinsa takia usein tarinoita siitä, miten monet isät eivät ole saaneet mahdollisuutta olla lapsensa kanssa niin paljon kuin haluaisivat.

– On hirveää, jos isältä viedään hänen oma lapsensa. En tiedä, miten sellaisessa tilanteessa voi pysyä pää kasassa, juontaja pohtii.

– Erotilanteet voivat olla sellaisia, että lasta käytetään pelinappulana. Jos lapselta viedään isä, niin se heijastuu siihen lapsen elämään tosi kauaskantoisesti.

Isät voivat syystä tai toisesta helposti jäädä ”viikonloppuviihdyttäjän” rooliin. Esko haluaa kannustaa kaikkia isiä olemaan lastensa kanssa niin paljon kuin mahdollista.

– Onhan se kiva, jos vie lapsen vaikka Linnanmäelle tai ulkomaan matkalle, mutta lapselle kaikkein tärkeintä on, että iskälle voi soittaa ihan milloin vain ja että hän on läsnä arjessa.

Yhdestä asiasta Esko on varma. Hänestä ei koskaan tule ”kaverifaijaa”.

– Minä olen se auktoriteetti ja se iskä, en mikään kaveri. Se ei silti tarkoita sitä, ettei iskän kanssa voisi jutella kaikesta.
Victorian ja Eskon isänpäivän viikonlopun suunnitelmat kertovat paljon siitä, millainen isä Esko on.

Ensin on luvassa perheen järjestämät syntymäpäivät Victorialle, joka täytti 8. marraskuuta 10 vuotta. Samalla Victoria saa perheeltä pienen yllätyslahjan.

Sitten lauantaina luvassa ovat kaverisynttärit, jotka järjestetään tänä vuonna trampoliinipuistossa.

Urheilullisille lapsille trampoliinisynttärit sopivat kuin nenä päähän. Positiivista on myös se, että vanhempien ei tarvitse huolehtia tarjoiluista ja synttäriohjelmasta.

– He saavat kuluttaa siellä energiansa loppuun, Esko toteaa ja naurahtaa.

Kun isänpäivä koittaa sunnuntaina, Esko arvelee, että sekä isä että tytär ovat melkoisen väsyneitä.

– Eiköhän se päivä kulu akkuja ladatessa. Tänä viikonloppuna keskitytään Victoriaan, eikä minuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt