Riku Suokas ja Johanna Tohni yhdistivät työn ja rakkauden – vitsailevat toisistaan estottomasti lavalla: ”Uskallamme sanoa asioita, joita ei saisi”

Julkaistu:

Koomikkopariskunta Riku Suokas ja Johanna Tohni kiertää Suomea yhdessä jo kolmatta vuotta ja rikkoo lavalla parisuhteen perinteisiä rajoja.
Harva mies kestäisi hermostumatta, jos oma nainen haukkuisi julkisesti ääliöksi tai vanhan näköiseksi. Harva nainen selviäisi kimpaantumatta, jos hänen lapsiaan mollattaisiin julkisesti riiviöiksi ja ties miksi – vieläpä oman miehensä suusta.

Ei ihan tavanomaisia tilanteita arjessa, mutta joillekin jopa arkipäiväisiä.

Sellaisia ne ovat ainakin koomikkopari Riku Suokkaalle ja Johanna Tohnille, joiden esittämästä Mars vs. Venus? -show’sta on kehkeytynyt jo pienimuotoinen ilmiö.

Vaikka parhaillaan pitkin Suomea nähtävän stand up -esityksen käsikirjoitus henkii alati komiikkaa, tekijöidensä mukaan se pohjautuu pääosin aidosta elämästä mukaan otettuihin totuuksiin ja tapahtumiin.

– Ylipäätään koko seurustelusuhteemmekin voi nähdä alkaneen hetkestä, jolloin haukuin omassa stand up -esityksessäni yleisössä istunutta Rikua selvästi ikäistään vanhemmannäköiseksi, Johanna Tohni kertoo hymähdellen.

– Kun rakensimme esityksen käsikirjoitusta, riitelimme todella usein. Ei ollut helppoa hyväksyä mukaan kohtauksia, joissa Johanna mollaa ulkonäköäni. Aluksi ne puheet ilman muuta satuttivat, mutta eivät enää sittemmin. Lähtökohtana oli, että esityksen tuli olla mahdollisimman aito, Riku Suokas puolestaan sanoo.


Nelisen vuotta kimpassa ollut pariskunta käynnisti Mars vs. Venus -saagan pikkuisista tamperelaisista lähiöpubeista 2017, mutta nyt se on noussut monisatapaikkaisille esiintymisareenoille pitkin Suomea.

Tähän mennessä noin 25 000 suomalaista on nähnyt tämän hulvattoman esityksen, jossa on pelkistettynä kyse siitä, kummalla on elämässä vaikeampaa, miehillä vai naisilla.

– Aluksi käsikirjoituksen piti käsitellä miesten ja naisten paremmuutta, mutta se olisi ollut tylsä tapa. Oikeassakin elämässä pariskunnat kinastelevat usein juuri siitä, kummalla on vaikeampaa tai helpompaa, Riku perustelee.

Jotta ilmiön syntyminen olisi ollut edes mahdollista, Rikun ja Johannan oli ensin löydettävä toisensa, aidosti romanttisessa hengessä.

Riku Suokas, 47, tunnetaan mm. suomalaisen stand up -komiikan isähahmona sekä kaikkien aikojen nuorimpana teatterinjohtajana. Suokas aloitti Hämeenlinnan kaupunginteatterin johtajana vain 25-vuotiaana, ja myöhemmin hän toimi johtajana Tampereen Työväen Teatterissa.


Vuonna 1977 syntynyt Johanna Tohni on työskennellyt stand up -koomikkona ja improvisaationäyttelijänä sekä hankkinut koulutuksen teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja filosofian maisteriksi. Kahden lapsen (11- ja 14-vuotiaat) äiti kuvailee itseään ”parvekkeelta naapurin lapsia komentelevaksi hulluksi muijaksi”.

– Lempemme leimahti oikeastaan niin, että huomasimme viihtyvämme stand up -festareilla aina samoissa porukoissa. Kun Riku sitten vuonna 2015 esitti treffikutsun, olin heti valmis. Rikussa viehätti – yllätys, yllätys – huumorintaju, mutta myös että hänen kanssaan on hirveän helppo olla. Rikun seurassa minulla ei ole mitään hätää, Johanna ruotii.

– Tällä alalla työskentelevä tarvitsee rinnalleen ihmisen, joka oikeasti ymmärtää haastavaan ammattiin liittyviä ajatuksia ja elämäntapaa. Koomikon ammatti on täysin erilaista kuin mikään muu. Elämänkumppanin on ymmärrettävä esimerkiksi valtavaa tunteiden vuoristorataa hyvien tai heikkojen keikkojen jälkeen, ja Johanna luonnollisesti ymmärtää, Riku linjaa.

Kangasalla omakotitalossa asuvan avoparin viikonloput sujuvat pitkälti keikoilla. Riku Suokkaalla ei ole omia lapsia. Uusperheen lapset ovat Johannan aiemmasta suhteesta.

Mars vs. Venus -esityksessä pari kuvailee perhearkeaan paikoin rivolla ja härskillä otteella – toisiaan säälimättä, mutta rakkautta huokuen.

– Esityksen suosio perustunee ainakin osittain siihen, että uskallamme sanoa ääneen asioita, joita ei saisi sanoa. Olemme tietoisesti halunneet rikkoa rajoja, Johanna selvittää.

– Tärkeintä on ollut löytää komiikan keinoin tapa, jossa ketään ei oikeasti loukata. Vaikka tuommekin toisistamme sekä yleensä miehistä ja naisista monenmoisia kipukohtia rohkeasti esiin, pohjalla on aina huumoria, Riku sanoo.


Pariskunnan kotiarki on kuulemma ”ihan tavallista”. Rikun mukaan vaikeiden asioiden julkinen käsittely on lujittanut suhdetta.

– Ainakin Johannalta se on karistanut viimeisetkin estot, Riku hymähtää.

– Arkeemme mahtuu tosi paljon huumoria, mutta kyllä me myös riitelemme säännöllisesti. Lavalle emme kuitenkaan nouse vihaisina, siitä olemme pitäneet kiinni. Lavalla mieli on pidettävä iloisena, Johanna alleviivaa.

Joskus riitojen sovittelu on kuulemma mennyt täpärälle. Mikä silloin lääkkeeksi? Ehkäpä sama, joka kelpaa tiukassa paikassa yhdelle jos toiselle suomalaispariskunnalle?

– Ai kuuluuko sovintoseksi keinovalikoimaamme? Hmm... Sanotaanko nyt vaikka niin, että konsteja on monenlaisia, Riku naurahtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt