Monika Fagerholmin uutuusteos on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas – inspiraatio tarinaan löytyi yllättävästä lähteestä: ”Ajattelin Harvey Weinsteinia”

Julkaistu:

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaina on useita palkittuja kirjailijoita.– Se on jo voitto, että ollaan täällä, kirjailija Monika Fagerholm iloitsi.
Suomenruotsalainen kirjailija Monika Fagerholm sai kovimmat aplodit, kun kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin Helsingissä.

58-vuotias Fagerholm on menestynyt kirjailija. Hän on saanut Runeberg-palkinnon ja voittanut 2005 Ruotsin suurimman kirjallisuuspalkinnon Augustprisetin.

Nyt hän on ehdolla romaanilla Vem dödade bambi?/Kuka tappoi bambin? (Förlaget/Teos). Sen on suomentanut Laura Jänisniemi.

– Olin juuri menossa työhuoneelle, kun kustantajani soitti, ja olin ihan haltioissani, Fagerholm kertoi julkistustilaisuudessa.

– Tuli kiva työpäivä. Tämä merkitsee minulle paljon.

Ensimmäisen kerran Monika Fagerholm oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana 25 vuotta sitten romaanilla Ihanat naiset rannalla: Romaani sisaruksista (Underbara kvinnor vid vatten).

– On joskus tuottanut hieman pettymystä, kun en ole yltänyt ehdokkaaksi, hän paljasti.

Fagerholmin uutuuskirja sijoittuu esikaupunkiin. Se voisi olla kirjailijan mukaan Kulosaari tai Kauniainen, mutta on fiktiota.

– On tapahtunut joukkoraiskaus ja tässä kuvataan, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun rikos tulee ilmi.

– Samalla syntyy hiljaisuus rikoksen ympärille.


Romaanissa Fagerholm kuvaa ihmisten välisiä suhteita ja mitä kaikkea hiljaisuuden ylläpitämiseksi tehdään. Lukijalle tulee väistämättä mieleen amerikkalainen kohutuottaja Harvey Weinstein, jota on syytetty seksuaalisesta ahdistelusta.

– Ajattelin Harvey Weinsteinia, Monika Fagerholm kertoo.

Hän tosin aloitti kirjoittamisen ennen kohua.

Miljonääri Jeffrey Epsteinin tapaus on samankaltainen. Fagerholmista nämä ovat hurjia juttuja.

– Mekanismit ovat samankaltaisia hiljaisuuden ylläpitämiseksi. Tämä kiehtoi minua.

– Keskiössä on ihmisiä, jotka käyttävät valtaa väärin. Keskeinen juttu on, miksi uhri ei puhu.

Odotetusti Finlandia-ehdokkaaksi valittiin myös Pajtim Statovcin romaani Bolla (Otava). Se on ollut arvostelumenestys.

Monika Fagerholm pitää Pajtim Statovcia ennakkosuosikkina. Finlandia-ehdokkuus on kolme romaania kirjoittaneen Statovcin ensimmäinen.

– Se on jo voitto, että ollaan täällä. Se merkitsee kirjailijalle, Fagerholm iloitsi.

Bollassakin on hyvä ja paha rinnakkain. Se kertoo tarinan kielletystä rakkaudesta Balkanilla, sodasta ja väkivallasta ja siitä, mitä vuosisataiset perinteet ja niiden pakottama salailu teettävät.

– Tuntuu hyvältä, ja olen oikein mielissäni tästä tunnustuksesta, Pajtim Statovci kertoi tunnelmistaan.

Kirjailija Mikko Rimminen yllättyi.

Hän on jälleen ehdolla, nyt romaanilla Jos se näyttää siltä (Teos). Finlandia-ehdokkuus on Rimmisen kolmas. Hän on kirjoittanut kuusi romaania.

– Tämä tuli ihan puun takaa, Rimminen kertoi.

– Kun sain tiedon, sähkömies tuli sisään juuri, kun olin lopettanut puhelun, Rimminen hymyili.

Romaani on surullinen tarina surullisesta ihmisestä, jonka menneisyyteen sysätty menetys pakottaa vaikenemaan. Kirjailija myöntää, että se oli tällä kertaa aika haasteellinen maailma.

– Päähenkilö on ihminen, joka on vuosikymmeniä halunnut kuolla. Hänen maailmassaan riitti kaikenlaisia syövereitä. Oli välillä vähän raskasta astella niihin syövereihin, Mikko Rimminen kertoi.

–  Kuitenkin oli aina kiva mennä siihen maailmaan. Sai vähän lomaa omasta elämästä.


Kirjakauppiaille ehdokaslista on kuin unelma. Ehdokaskirjat ovat tarinallisia ja sopivan kansantajuisia. Ehdokkaiksi nousivat myös JP Koskinen romaanilla Tulisiipi (Like), Hanna-Riikka Kuisma Kerrostalolla (Like) ja Johanna Venho romaanilla Ensimmäinen nainen (WSOY).

– Hypin ja olin ihan, että jee, Venho kertoi tunnelmistaan ehdokkuudesta kuultuaan. Romaani on fiktiivinen tarina Sylvi Kekkosesta, presidentin puolisosta.

Finlandia-raati oli yksimielinen. Palkintolautakuntaan kuuluivat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís puheenjohtajana, Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen ja elokuvatuottaja Rimbo Salomaa.

– 12–17 kirjaa oli shortlistalla, ja luimme ne uudelleen, Salomaa kertoi.

– Parasta on vaikea sanoa, mutta taiteessa minulle on kriteriana, että olen haltioitunut, Rimbo Salomaa sanoi.

– Piti tulla tunnetasolla kosketetuksi, Anne Ikonen linjasi.

Kirjailijoiden sukupuolijakauma oli lopulta yllätys.

– Tajusimme, että puolet menivät naisille ja puolet miehille, Ilmi Villacís sanoi.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

– Kaikki ovat voittajia tänään. Parasta on tuskallista valita, hän kertoi.

– Innostunut olen.

Ylä-Anttila kuvaili tunnelmiaan samanlaisiksi kuin yo-kirjoituksissa: pari tärppiä onnisti. Pari ehdokasta oli tullut jo luettua.

– Sain Elisabeth Rehniltä (Finlandia-palkinnon valitsija 2017) vinkin. Hän varoitti, että saattaa tulla monta satasivuista kirjaa, Ylä-Anttila kertoi.

– Minua jännitti, että jos tulee tuhansien sivujen urakka.

Finlandia-diktaattori saattoi huokaista helpotuksesta. Ehdokaskirjat ovat maltillisia sivumäärältään. Voittaja julkistetaan 27. marraskuuta.