Maria Nordinille lätkäistiin 100 000 euron uhkasakko – Tukes: Aivo­harjoituskurssi oli terveydelle vaarallinen

Julkaistu: , Päivitetty:

Tukesin päätöksessä kurssissa todettiin olleen vaarallisia puutteita. Nordin on vaarallisuudesta eri mieltä.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on määrännyt Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssin lopettamaan ihmisten terveydelle vaarallisen sisällön tarjoamisen.

Tukesin päätöksessä todetaan, että palveluntarjoaja eli Nordin on ryhtynyt kuulemisen johdosta toistaiseksi korjaaviin toimenpiteisiin ja laatinut selvityksen. Tukes katsoo, että toimenpiteet täyttävät heidän vaatimuksensa.

Nordinille määrättiin lisäksi 100 000 euron uhkasakko, mikäli verkkokurssitoiminta ei noudata jatkossa päätöksen linjausta. Sakon tuomitsemisesta päättää hallinto-oikeus, vahvistaa Tukesin viranomainen Ilta-Sanomille. Uutisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tapahtumat saivat alkunsa syyskuun alussa, kun Nordin kertoi nettisivuillaan, että hänen Eroon oireista -kurssi tähtää lääkityksen vähentämiseen ja elämänlaadun parantamiseen mielen avulla.

Nordin väitti, että kurssi on tuonut asiakkaille helpotusta muun muassa allergioihin, kilpirauhasongelmiin, migreeniin, astmaan ja Parkinsonin tautiin. Kurssi sai vihaisen vastaanoton somessa ja sen oppeja arvosteltiin vastuuttomina ja vaarallisina.

Nordin vastaili Twitterissä aktiivisesti häntä kritisoivien kommentteihin ja korostanut, että hänen kurssinsa on turvallinen ja ettei hän lupaa varmoja tuloksia, vaan esittelee ainoastaan sen mahdollisia vaikutuksia.

– Kurssilta ovat saaneet apua myös lapset. Suosittelen tutustumaan. Pikkulasten kohdalla vastuu on todella vanhemmalla. Ja vanhemman harjoittelun avulla lapsen reaktio muuttuu, Nordin on vastannut Facebookissa pähkinäallergiasta huolestuneen miehen kommenttiin.
Muusikko Reino Nordinin puolisona tunnetun arkkitehti Maria Nordinin mukaan hänen kurssinsa keskittyy stressin lievittämiseen mielenhallinnan avulla ja sen olisi käynyt jo yli 3 000 ihmistä.

Päätös kieltää Nordinia esittämästä perättömiä terveysväitteitä

IS:n pyytämästä Tukesin päätöksestä käy ilmi, että se kieltää Maria Nordinia ”antamasta tai tarjoamasta Eroon oireista-kurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle”.

Kuluttajaturvallisuutta vaarantaneet puutteet yksilöitiin päätöksessä seuraavasti:
  • Terveysväitteistä johtuen asiakkaan tarpeeton altistuminen allergeeneille tai muille terveysvaaroille.
  • Terveysväitteistä johtuen asiakkaan diagnosoitujen sairauksien hoitamatta jättäminen tai hoitoon hakeutumisen viivästyminen.
  • Terveysväitteistä johtuen lapsen altistaminen allergeeneille tai muille terveysvaaroille.
  • Terveysväitteistä johtuen lapsen sairauksien hoitamatta jättäminen tai hoitoon hakeutumisen viivästyminen.
  • Terveysväitteistä johtuen tietyille erikoisryhmille (esim. paniikkihäiriöpotilaat ja epilepsiaa sairastavat) mahdollisesti vaarallinen Wim Hof -hengitystekniikka.
”Edellä mainittujen puutteiden vuoksi on mahdollista, että asiakkaalle aiheutuu merkittävä terveyshaitta. Pahimmassa tapauksessa puutteet voivat johtaa hengenvaarallisten oireiden esiintymiseen tai kuolemaan esim. vakavan allergisen reaktion seurauksena”, päätöksessä kirjataan.

”Palveluntarjoajan mukaan kurssi ei ole hoitokeino vaan filosofis-metodologinen materiaalikokoelma”, päätös kertoo Nordinin vastineesta.

Nordin itse on ehtinyt kommentoida Tukesin päätöstä blogissaan, jossa hän muun muassa kritisoi Tukesin nimeämää asiantuntijaa puolueelliseksi. Lisäksi hän väittää, ettei kurssi ollut alunperinkään vaarallinen.

Päivitys 7.11.2019 klo 21.50. Juttua täsmennetty aikamuotojen osalta. Nordin on tehnyt Tukesin vaatimat toimenpiteet ja hänen kurssiaan ei tällä hetkellä pidetä ongelmallisena.