Teatterinaiset nakuilivat hyvän asian puolesta – näytelmän tyttökalenterista tulikin totta: ”Aluksi olin aivan kauhuissani”

Julkaistu:

Kalenteritytöt
Äänekosken teatterin naiset repäisivät kalenterityttöinä.
Joskus kannattaa sekoittaa fakta ja fiktio. Näin tekivät Äänekosken teatterin naiset, kun he alkoivat harjoitella näytelmää Kalenteritytöt.

Kalenteritytöt on tositapahtumiin perustuva tarina keski-ikäisistä naisista, jotka kaikki kuuluvat naisyhdistykseen, mutta lähinnä käyttävät kaikkea sitä leipomista, maalaamista ja hillon tekoa tekosyynä sekoillakseen yhdessä. Kun yksi ystävistä joutuu yllättäen hyvästelemään miehensä, päättävät naiset tehdä itsestään alastonkalenterin kerätäkseen rahaa ostaakseen syöpäosastolle uuden sohvan.

Kuten hyvissä tarinoissa aina, kalenterista tulee sensaatio ja naiset joutuvat melkoiseen pyöritykseen.


Nyt Äänekosken teatterin naiset päättivät tehdä saman oikeassa elämässä, eli kuvauttaa itsensä kalenteriin, ennen kuin yhtään Kalenteritytöt-näytelmän vuorosanaa oli harjoiteltu.

– Teemme siis saman, minkä naiset tekevät siinä näytelmässä, Maria Kymäläinen kertoo IS:lle.


Kalenteritempaus ei ole pelkkää esityksen mainostamista, vaan tuottoa käytetään Äänekoskellakin hyväntekeväisyyteen.

– Kalenterin tuotosta puolet menee Keski-Suomen keskussairaalan tukisäätiölle ja kohdennetaan syöpätaudeille.

Eikä siinä vielä kaikki. Äänekoskella järjestetään myös hyväntekeväisyysnäytös.

– Näytelmän oikeuksiin kuuluu, että yhden esityksen tuotto pitää ohjata hyväntekeväisyyteen. Me järjestämme hyväntekeväisyysnäytöksen, jonka tuotto menee Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen Ääneseudun paikallisosastolle.


Kymäläisen mukaan muutkin näytelmään tarttuneet teatterit ovat tehneet vastaavan kalenterin.

– Että ei tämä sillä lailla aivan ainutlaatuinen juttu ole, hän sanoo vaatimattomasti.


Kalenteria varten jokainen naisnäyttelijä riisui itsensä. Myös ohjaaja löytyy kuvista.

– Yllättävän helppoa oli saada kaikki kuviin. Aluksi olin itsekin aivan kauhuissani, mutta siitä muodostui yhteinen juttu ja meillä oli älyttömän hauskaa. Meillä oli hieno kuvaaja, Katja Leppänen. Kuvaukset olivat osa sitä tunnelman tekemistä. Aloitettiin näytelmän harjoitteleminen näillä kuvauksilla.Tim Firthin käsikirjoittamasta Kalenteritytöistä on tehty myös vuonna 2003 Nigel Colen ohjaama brittiläinen elokuva, jonka jälkeen näytelmää on esitetty ympäri maailmaa.Kalenteritytöt Äänekosken teatterissa. Ensi-ilta 9.11.2019.

Rooleissa: Marjut Kinnunen, Leena Hyttinen, Katja Jäntti, Milja Parantainen, Taina Myyryläinen, Maria Kymäläinen, Tiina Oksanen sekä Saarijärveltä vierailua tekevät Riitta Lintunen ja Annina Savela. Miesrooleissa nähdään Lauri Laakso, Jari Sortava sekä Harri Wacklin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt