41-vuotias belgialainen Marianne kuunteli sydäntään ja muutti Suomeen – Muoniossa asumisessa on vain yksi ongelma - Viihde - Ilta-Sanomat

41-vuotias belgialainen Marianne kuunteli sydäntään ja muutti Suomeen – Muoniossa asumisessa on vain yksi ongelma

Belgialainen ”maajussi” Marianne asuu pysyvästi 2300 asukkaan Muoniossa.

Belgialainen ”maajussi” Marianne asuu pysyvästi 2300 asukkaan Muoniossa.

Julkaistu: 7.11.2019 6:36

Belgialainen Marianne De Batist rakastui Suomen Lappiin ja muutti pysyvästi Muonioon viisi vuotta sitten. Nyt hän etsii rinnalleen rakasta Belgian Maajussille morsian -ohjelmassa.

Marianne De Batist nähdään tänä syksynä mukana kotimaansa Belgian Maajussille morsian -ohjelmassa (Boer Zkt. Vrouw) yhtenä rakkautta etsivistä maajusseista. Mariannen tarinasta poikkeuksellisen tekee se, että hän asuu pysyvästi Suomen Lapissa.

Marianne, 41 vuotta, syntyi vohveleista, erikoisoluista ja leudosta ilmastostaan tunnetussa viehättävässä Antwerpenin kaupungissa Pohjois-Belgiassa. Lapsuutensa hän varttui Belgian maaseudulla pikkukylässä. Vanhemmat pyörittivät pientä retkeilytarvikemyymälää, josta turistit vuokrasivat ja ostivat tarvikkeita vaelluksilleen.

Seitsemän vuotta sitten Mariannen elämä muuttui, kun hän päätti lähteä talvikaudeksi töihin Suomen Lappiin.

Marianne vastaa puhelimeen kotonaan lokakuisena arkipäivänä. Monessa paikassa eri puolilla Suomea eletään vasta alkusyksyä, mutta Lapissa käsivarren kainalossa on jo päivittäin kymmenisen astetta pakkasta ja lunta.

– Tulin tänne alun perin siksi, että rakastan talvea ja kylmyyttä. Meillä ei ole Belgiassa samanlaista talvea, Marianne kertoo.

Nykyään hän asuu pysyvästi Muonion pikkukunnassa, jossa on vain 2300 asukasta. Suomalainen pikkukylä sijaitsee 2 700 kilometrin päässä hänen kotikaupungistaan.

– Viisi vuotta sitten aloin tehdä vakituisesti töitä huskykoiratarhalla täällä Harrinivalla. Samalla muutin Muonioon pysyvästi.

Muoniossa asumisessa on vain yksi ongelma. Mieluisan seurustelukumppanin löytäminen ei ole siellä aivan yksinkertaista.

Marianne muutti Muonioon pysyvästi viisi vuotta sitten. Hän rakastaa asua Lapin rauhassa.

Marianne muutti Muonioon pysyvästi viisi vuotta sitten. Hän rakastaa asua Lapin rauhassa.

Maajussille morsian on aina ollut Mariannen mielestä hauska tv-ohjelma. Viime vuonna ohjelmaan etsittiin mukaan nimenomaan ulkomailla asuvia belgialaisia.

Ohjelman tuottajat löysivät Mariannen, soittivat hänelle ja suostuttelivat mukaan sarjaan.

– Pikadeitit ja ryhmätreffit olivat kaikki Belgiassa. Sitten valitsin heidän joukostaan kolme miestä, ja he tulivat sitten luokseni Lappiin, Marianne kertoo.

Tv-ohjelma on nyt puolivälissä Belgian televisiossa, eikä Marianne saa vielä kertoa lopputulosta. Hän paljastaa kuitenkin, että kaikki kolme miestä pitivät hänen yllätyksekseen todella paljon Lapin äärimmäisistä olosuhteista.

– He kaikki sopeutuivat Lappiin hyvin ja todella rakastivat luontoa, ympärillä olevaa tilaa ja hiljaisuutta.

Kuvituskuva

Arkipäivät Lapissa ovat muutakin kuin upeiden revontulien ja lumisten maisemien ihailua. Marianne tekee viisi päivää viikossa töitä koirafarmilla. Hänen vastuullaan on koirien kouluttaminen, niiden hyvinvoinnista huolehtiminen ja ruokkiminen.

– Rakastan työtäni todella paljon, Marianne kehuu.

Tällä hetkellä he valmentavat ja treenaavat koiria tulevaa talvikautta varten. Päivät ovat fyysisesti vaativia.

Töiden jälkeen Marianne menee kotiin, käy oman tarhalta adoptoidun koiransa kanssa ulkona ja laittaa sitten illallista. Illan päätteeksi hän usein saunoo.

– Työni on aika fyysistä, joten rentoutuminen tulee tarpeeseen. Välillä tapaan ystäviäni, mutta useimpina iltoina olen vain kotona kaikessa rauhassa.

Marianne kutsui tv-ohjelmassa kolme belgialaismiestä kokeilemaan elämää Lapissa.

Marianne kutsui tv-ohjelmassa kolme belgialaismiestä kokeilemaan elämää Lapissa.

Marianne on aiemmin seurustellut jonkin aikaa suomalaisen miehen kanssa, mutta Lapissa ei ole aivan yksinkertaista löytää uusia ihmisiä, joihin tutustua kunnolla. Ja on suomalaisissa ja belgialaisissa erojakin. Belgialaiset rakastavat ulkona käymistä, ravintoloissa istumista ja aperitiivien siemailua.

– Suomalaisen miehen kanssa erilaista oli se, että sosiaalinen elämäntyyli piti tavallaan opetella, hän myöntää.

Siinä missä belgialainen voi jutella niitä näitä aivan sujuvasti tuntemattomien ihmisten kanssa, suomalaiselle ei ole lainkaan vaikeaa istua vaiti kuin muuri.

– Suomalaiset eivät yhtään tykkää small talkista! Mutta en minä tiedä, onko se hyvä vai huono asia, Marianne nauraa.

– Toisaalta täällä pohjoisessa kaikki ovat aika itsenäisiä ja tulevat toimeen omillaan. Luulen, että se on suomalainen juttu.

Maalla varttunut Marianne antaa suomalaisille miehille kiitosta kuitenkin yhdestä erityisestä piirteestä:

– Miehet täällä osaavat aina tehdä tulen. Belgialaisille miehille se taas pitää aina opettaa alusta asti.

Koirien hyvinvointi on Mariannen vastuulla.

Koirien hyvinvointi on Mariannen vastuulla.

Marianne rakastaa työtään koirien kanssa.

Marianne rakastaa työtään koirien kanssa.

Jouluisin ja syntymäpäivinä Marianne ikävöi kotimaataan ja perhettään. Kaikkina muina aikoina vuodesta hän on Lapissa onnellinen.

Sitä paitsi hän on siinä mielessä aivan kuin suomalainen, että viihtyy paljon omissa oloissaan.

– Jos en olisi tällainen, täällä oleminen voisi olla vaikeaa. Toisaalta ystäväni asuvat lähellä, joten voin helposti käydä heidän luonaan kylässä ja tavata heitä halutessani, Marianne pohtii.

Elämä on muotoutunut vuosien aikana uomiinsa. Marianne ei suunnittele muuttavansa pois Lapista.

– Belgia on kotimaani, mutta Muonio on nyt kotini.

Muoniossa on tällä hetkellä noin 11 astetta pakkasta.

Muoniossa on tällä hetkellä noin 11 astetta pakkasta.

Tuoreimmat osastosta