Prince alkoi kirjoittaa muistelmiaan, jotka eivät koskaan valmistuneet – uutuuskirja valottaa legendan elämää ja uraa ennennäkemättömällä tavalla

Julkaistu:

Prince kuoli pian sen jälkeen kun oli alkanut kirjoittaa muistelmiaan. Siksi kirjakaan ei tavoita tähden sisintä.
Tammikuun lopussa 2016 maailman menestyneimpiin artisteihin kuuluva Prince, 57, kutsui newyorkilaistoimittaja Dan Piepenbringin, nyt 33, kotiinsa Paisley Parkiin. Hän etsi muistelmiaan varten avukseen kirjoittajaa. Yhteistyö käynnistyi, mutta kolme kuukautta myöhemmin huhtikuussa Prince kuoli.

Hän oli ehtinyt kirjoittaa muistiin sirpalemaisia muistojaan lapsuudestaan ja teini-iästään. Ehtinyt tallentaa syntytarinan siitä, miten hänestä kasvoi Prince, mutta seuranneista vuosikymmenistä hän ei ehtinyt kirjoittaa.

Princen oli vihdoin tarkoitus raottaa ympärillään koko uransa ajan ollutta salamyhkäisyyden verhoa, mutta se jäi toteutumatta. Jäi kertomatta, millaista oli elää vuosikymmeniä koko maailman tuntemana supertähtenä.

Nuo Princen itsensä käsin kirjoittamat tekstit on koottu kirjaksi The Beautiful One – Muistelma (Johnny Kniga). Maailmanlaajuisesti 29.10. ilmestyneen teoksen on suomentanut Petri Silas. Kirjan nimi on Princen itsensä päättämä, ilmeisesti hänellä oli mielessään yhtymäkohtia samannimiseen kappaleeseensa.


Piepenbring on puurtanut kirjan parissa kolme vuotta yhteistyössä artistin asioita hoitavien tahojen kanssa. Hän on saanut kirjaan ainutlaatuista materiaalia tämän elämästä.

Mukana ovat Princen kirjoittamien muistojen lisäksi hänen nuoruudesta asti kokoamansa valokuvakirja, piirroksia ja muita merkintöjä sekä Piepenbringin taustoitusta maailman suurimpiin tähtiin kuuluvan artistin elämästä.

Prince oli valinnut muistelmiensa toimittajaksi Chris Jacksonin, mutta Piepenbringin tarkoitus oli auttaa Princeä tuottamaan tekstiä, josta Jackson olisi muokannut lopullisen kirjan.

Piepenbring oli tuolloin vuonna 2016 laatulehteen kirjoittava, mutta muuten tuntematon ja kirjoja aiemmin julkaisematon toimittaja. Kova Prince-fani hän on ollut nuoresta pitäen.

Prince solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa 19-vuotiaana vuonna 1977. Maailmanlaajuiseen suosioon hän nousi 80-luvun alkupuolella. Lähes 40 vuotta kestäneellä urallaan hän oli häikäisevän tuottelias, ehtymättä nerokkaasti uutta luova dynamo.

Paisley Parkin arkistojen kerrotaan olevan täynnä ennen julkaisemattomia äänityksiä. Princeä pidetään eräänä kaikkien aikojen lahjakkaimpana muusikkona. Hänessä yhdistyi vanhempien musikaalisuus, äiti lauloi jazzia ja isä soitti ja kirjoitti musiikkia.


Prince arvosti vapautta ja luovuutta ylitse muun. Hän halusi kannustaa kaikkia olemaan luovia, sillä henkinen pääoma on arvokasta. Sillä voi saavuttaa paljon. Kirjan merkityksen Piepenbring kokee kiteytyvän Princen lausumaan neuvoon.

– Aloita siitä, että luot päiväsi. Sitten voit luoda oman elämäsi, Piepenbring kirjoittaa Princen kannustaneen.

Princellä oli ennen menehtymistään terveysongelmia, mutta ne pyrittiin pitämään poissa julkisuudesta. Vain viikkoa ennen kuolemaa Princen yksityiskone joutui tekemään hätälaskun, ja tajuttomaksi mennyt artisti vietiin sairaalaan. Sitä ei pystytty pitämään salassa, mutta julkisuudessa tapausta seliteltiin pahalla flunssalla.

Piepenbringin mukaan hän oli tietämätön asioiden oikeasti laidasta. Kun Prince soitti, hän selitti median taas liioitelleen asioita. Myös hänelle Prince puhui vain flunssasta.

Pieperbring kirjoittaa, ettei voi ajatella Princestä pahaa, vaikka tämä kertoi olevansa kunnossa eikä se ollutkaan totta.

– Enkä voi moittia häntä siitä, miten hän kätki kipunsa muilta, koska tunsi olonsa heikentyneeksi ja nääntyneeksi.


Kuolemaa edeltävänä päivänä lähipiiristä otettiin yhteyttä riippuvuuksiin erikoistuneeseen lääkäriin. Kaliforniassa sijaitseva lääkäri lähetti saman tien poikansa yölennolla Minneapolisin lähellä sijaitsevaan Paisley Parkiin mukanaan lääkettä.

Poika oli yksi niistä, jotka aamuyön tunteina löysivät hissin sisäänkäynnille tuupertuneen Princen.

Kuolemansyyntutkinnassa ja poliisitutkinnassa pääteltiin Princen olleen pahasti koukussa kipulääkkeisiin. Hänen elimistöstään löydettiin sekä verestä että maksasta harvinaislaatuisen korkeita lääkemääriä. Sietokyky opioideja kohtaan kasvaa pitkäaikaisessa käytössä monikymmenkertaiseksi.

Kuolinsyyksi on todettu tahaton yliannostus, sillä Princen on ajateltu olleen tietämätön pillereiden todellisesta sisällöstä. Hänen ottamissaan Vicodin-pillereissä oli paljon alkuperäistä lääkettä vahvempaa synteettistä opioidia fentanyyliä.

Sitä ei ole julkisesti kerrottu, miten se oli mahdollista. Fentanyylin vieroitus­oireisiin kerrotaan kuuluvan monien muiden vaivojen lisäksi flunssamainen olotila.

– Vaikka fentanyylistä on sittemmin ikävä kyllä tullut sangen yleistä, tilanne oli toinen Princen kuoleman aikaan, Piepenbring kirjoittaa.


Prince kertoi itsestään julkisuudessa vain hyvin rajatusti. Hän antoi pitkän uransa aikana haastatteluja hyvin harvakseltaan ja silloinkin vastaili väistellen suoden usein vain pieniä pilkahduksia omiin ajatuksiinsa ja elämäänsä. Muistelmat olisi varmasti tehty tarkasti hänen tahtonsa mukaisesti. Silti hänestä olisi tullut tietoon valtavasti uutta tietoa. Onneksi uutuuskirja tarjoaa edes välähdyksiä siitä, mitä olisi voinut olla.

Prince oli todennut heti aluksi kirjan tekemisen tavoitteensa: kirjasta piti tulla kaikkien aikojen suurin ja mahtavin musiikkiin liittyvä teos. Ihan niin ei käynyt, kohtalo päätti toisin.

Haastatteluissa Piepenbring on kertonut Princen kertoneen, että mukaan laitettaisiin todellisia uutispommeja. Mitä hän niillä tarkoitti, siitä Piepenbring sanoo olevansa tietämätön.

–Tulen pohtimaan elämäni loppuun asti, millaisen teoksen olisimme yhdessä luoneet, jos Prince olisi jäänyt henkiin, Piepenbring toteaa.

Hän tuskin on ainoa, joka miettii samaa. Kuinka paljon jäikään ikuisesti kertomatta.

Lähteet: The Beautiful Ones – Muistelma, Dan Piepenbergin kirjoitus New Yorker -lehdessä ja hänen haastattelujaan amerikkalaismedioissa sekä niissä julkaistuja tietoja kuolemansyyntutkinnasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt