Marja Hintikka purkautui kiivaasti synnytystalkoista – haukkui suomalaiset yhdestä piirteestä

Julkaistu:

lapsikato
Kolmen lapsen äiti latasi tiskiin suoraa puhetta alhaisen syntyvyyden syistä.
Alhainen syntyvyys on ollut yksi viimeisen parin vuoden puhuttaneimpia asioita Suomessa.

Tilastokeskuksen viimeisimmän ennusteen mukaan Suomen väkiluku lähtee laskuun jo vuonna 2031.

Lokakuun alussa julkaistun ennusteen mukaan Suomessa ei 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, jos syntyvyys pysyy nyt havaitulla tasolla.

Tv-juontaja Marja Hintikka julkaisi aiheesta nyt suorasanaisen kannanoton Instagramissa.
Tässä mun reaktio, kun kuulen saman ”synnytystalkoot”. Astetta äreämpi ilme seuraa, kun pienten lasten vanhempia syytetään siitä, että he ”antavat negatiivista kuvaa lapsiperhearjesta”. Se on vähän sama, kuin maratonia parhaillaan juoksevalta vaadittaisiin jatkuvaa hymyä ja Ikuisen Vapun ääneen laulamista.

Julkisessa keskustelussa ihmetellään jatkuvasti, miksei perheen perustaminen kiinnosta – onhan meillä tarjolla maailman parhaimpiin kuuluva yhteiskunnan tukiverkko ja palvelujärjestelmä lapsiperheille. Äitiyslomalaisellekin maksetaan valtion toimesta rahaa, mikä jaksaa hämmästyttää Amerikan serkkua. Ei se nyt ainakaan siitä voi jäädä kiinni!

Ei niin. Olin taas tänään keskustelemassa aiheesta, mitä vauvakadolle maassamme voisi tehdä. Olemme osa laajempaa trendiä, ja vastaava ilmiö on havaittavissa lukuisissa hyvinvoivissa länsimaissa. Emme ole yksin, vaikka Suomen syntyvyyskäppyrän kulma osoittaakin erityisen jyrkästi alaspäin.

Mutta mitä toimenpiteisiin tulee, haluan nostaa esiin yhden helposti unohtuvan asian: meidän täytyy kääntää katse voimakkaammin kulttuuriimme – siihen sosiaaliseen koodistoon ja olemisen tapaan, jonka vaikutuspiirissä elämme. Ei perhemyönteisyys synny vauvatalkoilla tai sillä, että perheelliset hymyilevät mustine silmänalusineen kuin neuvostoajan propagandajulisteissa.

Perhemyönteisyys ja aito yhteisöllisyys lähtee meistä jokaisesta ja konkreettisista arjen teoistamme, sosiaalisesta kulttuuristamme: Ovatko lapset tervetulleita julkisiin tiloihin ja perhejuhliin? Otetaanko heidät mukaan keskusteluun ja ollaanko heistä ylipäänsä kiinnostuneita? Ainoastaan Suomessa on ihan OK sanoa päin naamaa, että ”en muuten pidä lapsista”. Anteeksi mitä? Sinä itsekin olet ollut aivan samanlainen nenää valuttava karjuja! Et siis ilmeisesti tykkää itsestäsikään? Lapsista saa maassamme puhua rumemmin kuin kenestäkään muusta. Miksi?

Uskon, että lapsiperhe-elämä näyttäytyisi ihan eri tavalla, jos lapset olisivat luonnollisempi osa kaikkea kanssakäymistä. Että he olisivat tervetulleita ja heistä tykättäisiin. Tällaista sukupolvien rajat ylittävää yhdessäoloa ja aitoa vuorovaikutustahan aina jaksamme muissa kulttuureissa ihailla.


Juontajan kannanotto keräsi sosiaalisessa mediassa nopeasti paljon reaktioita ja kommentteja.

Hintikalla ja tämän puolisolla, juontaja Ilkka Uusivuorella on yhdessä kolme lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 2013, 2015 ja 2017.

Näin suomalaiset nuoret kommentoivat itse arkaa aihetta

Alhaiseen syntyvyyteen on esitetty julkisessa keskustelussa monenlaisia apukeinoja. Politiikassa on väläytelty synnytystalkoita ja vauvatonneja.

IS kysyi lokakuussa nuorten suomalaisten aikuisten mielipiteitä liittyen perheen perustamiseen.

– Jos olet 23–26-vuotias, ei ole trendikästä saada lapsia, sanoivat 22-vuotias Sara ja 23-vuotias Netta.

– Minä haluaisin lapsia vaikka heti, jos sopiva kumppani tulisi vastaan, 25-vuotias Salli puolestaan sanoi.


Työelämän ja tulevaisuuden haasteet nousivat myös esiin.

– Suurin on varmaan työelämän epävarmuus. Se saa miettimään aika tarkkaan.

– Toinen on ilmastoahdistus. Se, että haluaako hankkia lapsia tällaiseen maailmaan, sanoivat 30-vuotias pienen vauvan äiti Meeri ja 35-vuotias taaperoikäisen lapsen äiti Jenni.

33-vuotias lapseton Omar kertoi saaneensa ystäväpiirissään kuvan, että elämä lasten kanssa ei olisi niin mukavaa.

– Koko ajan tuntuu olevan ongelmia. Ehkä 10 prosenttia ajasta vanhemmat kertovat jotain positiivista, 90 prosenttia heidän kertomastaan on negatiivista. Ihmiset eivät nauti lapsista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt